Hollywood, West Hollywood och Beverly Hills – Los Angeles, dag två

Vår andra dag i Los Angeles har vi bestämt att inleda i Hollywood vid Walk of Fame. Dessförinnan har jag varit ute och sprungit längs det vinkelräta gatunätet, som gör att det är enkelt att hitta även för en morgonsömnig turist. Redan ganska tidigt på dagen närmar sig temperaturerna 30 grader Celsius.

Utanför ett av husen står en buske i form av en enhörning.

Efter löpningen beger jag mig till hotellets gym. Det är ganska välutrustat och snyggt, med handdukar och dricksfontän. Tyvärr är golvet dock både halt och stumt. Detta är ännu ett exempel där jag upplever att Ace Hotel låter stil gå före substans. Vilket gäller även för rummens faciliteter samt servicenivån hos personalen. Dessutom finns det ytterst sparsamt med mattor i gymmet, att använda för styrketräning och stretch. Å andra sidan ligger det en liten tvättstuga intill som är till för gäster.

Hollywood Hollywood-skylten
Hollywood-skylten i fjärran.

Walk of Fame

Jag tränar klart, gör mig iordning och köper med mig en kaffe med havremjölk från hotellets kafé. Därefter tar vi tunnelbanan till Hollywood/Vine, vid Hollywood Boulevard. Vi stiger av. På avstånd syns den bekanta Hollywood-skylten.

Walk of Fame består av plaketter på trottoarerna längs Vine Street och Hollywood Boulevard. Plaketterna bär namnet på de de är tillägnade åt tillsammans med en symbol (filmkamera, TV-apparat, grammofonskiva, radiomikrofon eller teatermask), som representerar den bransch som personerna är eller var verksamma i. Promenaden grundades 1958 och hade i slutet av 2016 knappt 2600 stjärnor. Stjärnorna tilldelas av Hollywoods handelskammare åt personer som har gjort en stor insats för underhållningsscenen i USA.

Hollywood Walk of Fame
Walk of Fame.

En bekant till mig var relativt nyligen i Los Angeles och var vid det tillfället av någon anledning otroligt besviken på Walk of Fame, som hon upplevde som långt under sina förväntningar vad det gäller sevärdhetsfaktor och spektakularitet. Det har jag själv svårt att förstå. Här skulle man tvärtom kunna stanna ett bra tag för att leta reda på alla sina favoritartister.

Bland annat hittar vi Ingrid Bergman, Grodan Kermit, Mupparna och Nalle Puh. Därefter promenerar vi vidare västerut och tar vägen via Sunset Boulevard. Innan dess tittar vi in hos den San Francisco-grundade chokladtillverkaren Ghirardelli, som har en butik på Hollywood Boulevard intill El Capitan Theatre, en historisk biograf där många av Walt Disney Studios filmer har premiär.

Hollywood Walk of Fame Ingrid Bergman
Ingrid Bergmans stjärna.

Bokaffär och litterära miljöer

Två av tre i vårt lilla sällskap är ivriga läsare av författaren Michael Connelly, vars kriminalromaner om främst polisen Harry Bosch och försvarsadvokaten Mickey Haller till största delen utspelar sig i Los Angeles. Även om vi inte målinriktat söker upp de platser som figurerar i böckerna är det ändå väldigt roligt att se många av miljöerna på riktigt.

Los Angeles Sunset Boulevard
Sunset Boulevard.

Efterhand når vi sträckan Sunset Strip, som är den del av Sunset Boulevard som sträcker sig genom West Hollywood. Här stöter vi på Book Soup, en bedårande självständig bokaffär. Förutom ett brett utbud av relevanta böcker säljs även utvalda designföremål. Längs bokhyllorna i patinerat trä står det flyttbara trappstegar. Vi gör några viktiga inköp och fortsätter sedan i riktning Beverly Hills.

Los Angeles Sunset Boulevard palmer
“Sunset” gör skäl för namnet.

En enhörning bland kändisarna

Jag har varit i Los Angeles en gång tidigare, helt kort över dagen på min lediga dag. Det var under en period då jag bodde och jobbade på en ridanläggning i The Bay Area längre norrut, i närheten av San Francisco. Ett av mina stop under den dagen var just Beverly Hills för att spana lite på eventuella kändisar.

Vi promenerar längs breda gator som kantas av stora och eleganta hus och trädgårdar. Ofta är de antagligen ännu mer imponerande på insidan och baksidan än vad som syns utåt. Utanför ett av husen står en buxbomsbuske i formen av en enhörning.

Kvalitetskaffe vid Melrose

Los Angeles innebär stora avstånd att tillryggalägga och det börjar bli dags för oss att försöka ta oss tillbaka till hotellet i Downtown. Vi snirklar oss förbi kaffebaren Blue Bottle Coffee på Fairfax Avenue, där jag inhandlar en mugg av deras hantverksmässigt bryggda kaffe. Sedan går vi en bit längs den kända butiks-, restaurang- och nöjesgatan Melrose Avenue, innan vi hoppar på en lokalbuss som vi har identifierat med hjälp av lokaltrafikens hemsida/app.

För den som undrar: det går ganska bra att åka kollektivt i Los Angeles, betydligt bättre än vad ryktet säger. Under vår vistelse tar vi oss konsekvent fram med tunnelbana, tåg och buss, som vi betalar med våra laddningsbara åkkort i plast. Under delar av bussresan finns det till och med fungerande WiFi, vilket möjliggör att göra lite research inför nästa dag.

Vi är trötta och nöjda. Jag har fått en lättare solbränna på de bara axlarna, med tillhörande fräknar. Detta är mer snyggt än hälsosamt, och det vet jag. Samtidigt känns det som att det hör denna typ av vistelse till. Kvällen rundar jag av med ett glas vin i hotellets bar, där jag fortsätter läsa en av Connellys böcker.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *