Santa Monica och Venice – Los Angeles, dag tre

Venice Beach

Kalifornien är en av mina absoluta favoritplatser på jorden. För ett par år sedan bodde jag där under knappt ett år. På den tiden var jag fortfarande verksam inom ridsporten och var här för att jobba på en ridanläggning.

Sedan dess har det blivit ett återbesök som delvis tillbringades i Los Angeles. Där hade jag bara varit i sammanlagt två dagar tidigare under min tid i Kalifornien, en gång över dagen på min lediga dag och en dag på Disneyland när jag hade besök från Sverige.

Skrubbsår hör sommaren till?

Inför vår resa visste nog ingen av oss riktigt vad vi skulle tycka om Los Angeles. Staden är så stor och liksom ogreppbar. Men vi var samtidigt säkra på att vi ville se den. Vi flög dit från San Francisco där vi hade inlett vår vistelse.

Venice Beach Promenade
Venices strandpromenad.

Mot Santa Monica

Kort sagt kan man väl säga att LA, änglarnas stad, överträffade våra förväntningar med råge. En av dagarna delade vi upp oss: min mamma hade ett viktigt museibesök att göra medan jag och min syster tog sikte på Santa Monica för att få lite havsluft i lungorna. Det var mitt i sommaren och drygt 30 grader Celsius. Solkrämen är på, tillsammans med en bredbrättad hatt och lätt klädsel. Livet kunde vara sämre.

Venice kanal 1
Vid en kanal i Venice.

Det sägs ofta om Los Angeles att det inte går att åka kommunalt där, utan att det är taxi eller Uber som gäller. Detta är felaktigt, även om det finns rum för förbättring gällande bland annat frekvens på vissa linjer. Under vår resa tog vi oss konsekvent fram med buss, tunnelbana och tåg, med hjälp av ett påladdningsbart åkkort i plast. Så även denna dag.

Venice kanal 2
Kanalerna kantas av gångvägar och bostadshus.

Väl framme i Santa Monica landar man ganska direkt i den nästan stereotypa avspända och allmänt härliga kaliforniska känslan. Vi tar en promenad genom Downtown, längs den livliga gågatan Third Street Promenade. Här finns ett stort utbud av butiker, restauranger och kaféer. Men även formklippta buskar i formen av dinosaurier(!).

Venice kanal 3
Omåttligt idylliskt.

Pittoreska Venice

Från Downtown Santa Monica är det en ganska kort bussresa (knappt fyra kilometer) till Venice. Vi hoppar på en lokalbuss för att ta oss dit. Under min dagsutflykt till Los Angeles som jag nämnde ovan var Venice Beach mitt första stopp. Det ligger ganska nära flygplatsen, där jag hade hyrt en bil. I The Bay Area, där jag bodde, snöade det när jag gick ombord på flygplanet tidigt den morgonen. På stranden i LA gick jag barfota.

Venice kanal 4
En eftermiddag man vill ska vara för evigt.

Venice grundades på tidigt 1900-tal som en turistort vid havet, och var länge en egen stad innan den blev en del av Los Angeles. Som namnet antyder är området bland annat känt för sitt pittoreska kanalnät, förutom stranden och den långa inbjudande strandpromenaden.

Santa Monica Beach
Strandhäng i Santa Monica.

Vi promenerar längs promenaden och svänger efterhand vänster upp förbi kanalerna. De kantas av gångvägar och bostadshus och överkorsas här och där av broar. Från kanalerna tar vi South Venice Boulevard uppåt tills vi når butiks- och restauranggatan Abbot Kimney Boulevard, som är uppkallad efter stadens grundare. Vi går in i en butik som säljer skandinavisk design och passerar efterhand bland annat glassbaren Salt & Straw och doughnutbageriet Blue Star Donuts, som jag känner till från resor till granndelstaten Oregon. Ett annat ställe som ska vara värt besöket är den vegetariska restaurangen The Butcher’s Daughter.

Santa Monica Pier
På den historiska piren.

Skrubbsår och salta bad

Jag nöjer mig med en välbalanserad kaffe med havredryck på den kvalitetsinriktade kaffebaren Blue Bottle Coffee, som är en del av en kedja. Därefter ska vi försöka lokalisera en busshållplats för att återvända till Santa Monica. Vi hittar två hållplatser, men vilken är den rätta? För att inte riskera att missa bussen placerar vi ut oss på varsin. Någonstans på vägen lyckas jag snubbla på en trottoarkant och skrapa upp ena knäet. Men kaffet klarar sig, och naglarna. Det gäller ju att prioritera? Skrubbsår hör väl ändå sommaren till, tänker jag när vi tar plats i bussen.

Santa Monica Beach 2
Det har blivit dags att ta ett dopp.

I Santa Monica slår vi oss ned på stranden bredvid den berömda piren. Sanden är så varm att det knappt går att gå barfota, och vågorna är ganska höga. Vi turas om att bada i det härligt tempererade vattnet. Lagom inkletade med sand och havssalt tar vi därefter en promenad ut på piren, som är en av områdets främsta sevärdheter. Den byggdes 1909 och ger bland annat rum åt ett pariserhjul, en historisk karusell samt flera andra åkattraktioner och kiosker.

Santa Monica palm
Livet är generellt sett bättre när man har palmer att titta upp på.

Det har hunnit bli sen eftermiddag och vi beger oss – om än något motvilligt – till Santa Monicas tågstation, för återfärd mot Downtown LA och vårt hotell på South Broadway.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *