Två dagar i Köpenhamn

Köpenhamn Nyhavn

I samband med att jag bodde en natt på det vackra Hôtel Eggers i Göteborg passade jag på att även besöka Köpenhamn. Det var min andra egentliga vistelse i staden. Däremot har jag övernattat här ett par gånger på väg ned till Tyskland samt rest ned över dagen för ett affärsmöte.

Jag tar tåget från Göteborg. Det går smidigt, förutom att luftkonditioneringen har gått sönder i min vagn. Vilket SJ dock kompenserar för. Från centralstationen, Hovedbanegården, är det en kort promenad till Mercur Hotel på Vester Farimags Gade, där jag ska bo. Med andra ord har hotellet ett ganska bra läge. Dessvärre har jag fått ett rum på markplan intill tennisbanan, som visar sig vara omöjligt att byta bort på grund av hög beläggning. I övrigt är rummet dock ganska trevligt och välstädat, med tanke på att jag valde ett budgetalternativ.

Köpenhamn Nyhavn 2
Jag kan nog aldrig bli trött på Nyhavn.

Morgonlöpning längs vattnet

Jag är trött efter en lång dag och resan, och rundar av kvällen i hotellets bar med ett glas vin. Följande morgon går jag ut och springer min vanliga Köpenhamnsrunda, som börjar längs med vattnet. På vägen passerar jag bland annat Den Sorte Diamant, stadens kungliga bibliotek och det alltid lika pittoreska Nyhavn.

Så här tidigt är det lugnt ute. Bara ett par leverantörer som kommer med varor till restaurangerna. Senare på dagen kommer det knappt att gå att ta sig fram. Men för mig går Nyhavn trots det inte att tröttna på. Sist jag var i Köpenhamn lyckades jag lokalisera en hemlig trädgård, som jag hade sett på ett Instagram-konto jag följer. Det visade sig att redaktören som står bakom kontot hade varit där på ett exklusivt event. Trädgården är annars inte öppen för allmänheten. Men jag kikade in ändå, på rent trots.

Jag ser rött.

Tillbaka från löpningen tränar jag klart i hotellets ganska stora och trevliga gym. Sedan ger jag mig ut på stan utan att egentligen ha någon större planering. Jag promenerar längs det livliga Ströget, når Kongens Nytorv och rundar Nyhavn för andra gången denna dag. Solen skiner från en klarblå himmel och jag fortsätter utmed vattnet i riktning centralstationen förbi de många broarna.

Köpenhamn Magasin du Nord
Det anrika varuhuset Magasin du Nord.

Tivolis magi

Efter att ha återhämtat mig med en fika på Joe & the Juice, som jag gärna går till när jag är ute och reser, är jag redo för en av mina stora Köpenhamnsfavoriter, nämligen Tivoli. Kön är måttlig och snart är jag inne. Direkt ler jag både utombords och inombords. Tillåter mig att förtrollas av den magiska atmosfären med piratskepp, ballonger och åkattraktioner. Sedan dess har jag läst Stefan Ahnheims senaste (i skrivande stund) bok, där huvudpersonen Fabian jagar en cynisk mördare genom nöjesparken medan offren faller till höger och vänster. Men det är en helt annan historia.

Köpenhamn Tivoli
En förtrollad dag på Tivoli.

Dagen börjar närma sig sitt slut och jag avslutar den i loungebaren på Radisson Collection Royal Hotel Copenhagen, med en deckare och ett glas vin. Hotellet är en del av Radisson-gruppens nya koncept Radisson Collection, tillsammans med bland annat Radisson Collection Strand Hotel på Nybrokajen i Stockholm.

Lobbyn är stilsäkert inredd i dansk och skandinavisk design. Bartendern kan tyvärr ingenting alls(!) om vin men han hämtar istället restaurangens sommelier, som berättar lite om det vin jag har i åtanke – en 2017 Chardonnay från Louis Jadot i Bourgogne.

Köpenhamn Radisson Collection
Jag rundar av dagen med en Chardonnay på Radisson Collection Royal Hotel Copenhagen.

Christianshavn

Dagen därpå börjar jag med ett besök i stadsdelen Christianshavn, på andra sidan vattnet från Den Sorte Diamant och Nyhavn sett. Det är ett mysigt, bohemiskt distrikt i anslutning till det mer kända Christiania. Slitna, kullerstensbelagda gator kantas av kaféer, restauranger och butiker där människor äter lunch och fikar. I kanalen ligger den ena båten efter den andra förtöjd. Här är båt det gängse fortskaffningsmedlet för luttrade, barfota småbarnsföräldrar och andra, snarare än lådcykel. Vid historiska husfasader i olika nyanser av gult växer det stockrosor.

Jag fortsätter norrut, kommer förbi ett lite exklusivare bostadsområde och en badplats innan jag går över Inderhavnsbron som återigen placerar mig vid Nyhavn. Därifrån promenerar jag vidare längs vattnet på den sidan tills jag når en av Köpenhamns mesta sevärdheter, statyn av den Lilla sjöjungfrun. Många kallar den överskattad. Men jag tycker att hon är vacker, där hon sitter ensam på sin klippa och blickar ut över Öresund.

Köpenhamn vattnet
Utsikt norrut från Inderhavnsbron.

Sightseeing med störningsmoment

Väl framme följer jag sagofigurens exempel och slår mig ned på en annan klippa för att njuta av stunden. Området är fullt av turister från Asien, gissningsvis Kina. Intill mig uppehåller sig en familj bestående av en mamma, en pappa och en son i tolvårsåldern. Mamman är trevlig. Hon ler och vi håller oss utanför varandras kameravinklar. Pappan verkar irriterad. Han sitter vid vattenbrynet och röker. Kvinnan erbjuder sig att ta ett foto av honom, så mycket förstår jag. Varpå mannen slänger sin fimp i vattnet bakom sig.

Köpenhamn Amalienborg
Vid Amalienborg.

Jag ser rött. Men inser att jag bör lugna mig ett ögonblick innan jag ingriper. Efter ett par minuter verkar det vara dags för den kinesiska gruppen att bryta upp. Pappan reser sig för att gå. Jag går fram till honom och ler, kallt. ”Glöm inte din cigarettfimp”, säger jag och gestikulerar med ena handen som om jag rökte. Han stirrar på mig. Vänder sig om och plockar upp fimpen ur vattnet. Hans fru är märkbart generad och ber om ursäkt. Antagligen ett av ganska få ord hon kan på engelska. ”Det är inte bra för fisken”, säger jag trött. Och tänker att om de inte bryr sig om miljön så kanske de i alla fall äter fisk.

Köpenhamn Kongens Have
Härlig atmosfär i Kongens Have.

Härlig stämning i parken

Ärligt talat. Incidenten tar på min energi. Hur tänker folk? Men jag är ändå nöjd med utgången. Det har blivit tid att så sakta återvända till hotellet. Jag väljer att promenera genom Kongens Have vid Rosenborg Slot. Det är härlig atmosfär i parken. Fullt av människor som läser, flanerar och har picknick. Stämningen är lugn trots vad som verkar vara några publika event.

Köpenhamn Kongens Have rosor
You had me at rosenträdgård.

Från Kongens Have tar jag även vägen förbi den vackra Ørstedsparken. Denna är mer naturlig och mindre tillrättalagd än Kongens Have och upptas till stor del av en sjö. Efterhand når jag hotellet, hämtar upp väskan och tar sikte på centralstationen där jag ska ta tåget till Kastrup. Tågresan dit är smidig och det är enkelt att ta sig till Köpenhamn även från städer som Göteborg, Lund och Malmö. Även om jag förstått att tågtrafiken kan vara lite lynnig.

Jag suckar vemodigt. Resor har en förmåga att ta slut väldigt snabbt. Och jag längtar redan till nästa.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *