Prisbelönt och centralt hotell i Tallinn, vid Frihetstorget

Hotell i Tallinn rum

Under en rundresa i Estland i fjol bor jag en natt på Hotel Palace, ett hotell i Tallinn som är centralt beläget vid Frihetstorget, ett stenkast från den historiska stadskärnan. Hotellet är flerfaldigt prisbelönt som Tallinns bästa. Ursprungligen öppnade det 1937. På den tiden ansågs Hotel Palace vara en av Tallinns mest ”spännande, glamorösa och spektakulära byggnader. Det var också den enda moderna byggnad i staden som hade designats specifikt för att vara ett hotell. Genom åren har hotellet hyst många celebra gäster, bland annat flera internationella ambassadörer och diplomater som kom dit kort efter Estlands självständighetsförklaring, 1991. Efter att ha genomgått renoveringsarbeten i olika etapper lanserades det igen 2014.

Jag beställer genast upp en anti-stress-kudde och en bovetekudde från kuddmenyn.

Jag kommer till hotellet med bil från flygplatsen. Utanför entrén finns det möjlighet att stanna till för att lasta av resväskan. Därefter fortsätter jag ned i det förbokade (och avgiftsbelagda) parkeringsgaraget, som ligger under torget.

Utsikt mot torget

Detta är mitt andra besök på Hotel Palace, efter en pressresa 2018. Jag blir inkvarterad i ett Superior-rum ett par våningar upp i hotellet, med panoramafönster som vetter mot Frihetstorget. Rummet är rymligt och har ett stilrent, ganska stort badrum med badkar och en bekväm pall.

På ett sidobord står två kostnadsfria vattenflaskor och det finns tillgång till kuddmeny. Jag beställer genast upp en anti-stress-kudde, som ska leda bort överflödig elektricitet, och en bovetekudde, som formar sig särskilt väl efter kroppen och som jag har goda erfarenheter av sedan tidigare.

Hotell i Tallinn exteriör
Hotel Palace byggdes 1937, som enda byggnad i Tallinn att bli specifikt designad för att vara hotell.

En promenad i stadskärnan

Mitt besök i Tallinn är en del av ett större kunduppdrag och jag har några möten inbokade på stan, med andra hotell och restauranger. Som avslutning promenerar jag bort till det kreativa, mångsidiga och trendiga komplexet Telliskivi Creative City, där det finns ett stort utbud av bland annat designbutiker, kaféer, restauranger och konstnärliga studios, varav vissa ligger i en galleria i två delar. Därutöver har Fotografiska museet (från Stockholm) nyligen öppnat en filial här.

Tallinn rådhustorget
Rådhustorget är Tallinns hjärta, och platsen för många evenemang.

På vägen dit passerar jag genom den närliggande matmarknaden med omgivande verksamhet, som bland annat har flera renodlat veganska butiker och kaféer, men också en stor andel småskaliga och ekologiska produkter och företag. Här ligger även hantverksbageriet Muhu Pagarid, som tidigare hade en större butik i samma område.

Tallinn Telliskivi Creative City vägen dit
På väg till Telliskivi Creative City.

Vin, löpning och frukost

Jag tar en fika på Reval-kafét i Telliskivi-gallerian, och återvänder därefter till hotellet. Det är en ljum och mild kväll, med mycket folk ute på gatorna och musik i luften. Efter att ha duschat och gjort mig iordning rundar jag av dagen med ett glas vin i loungebaren. Vid duschen noterar jag att duschhuvudet dessvärre läcker, vilket inte är någon katastrof, men irriterande. Dessutom är rumsdörren oväntat svårstängd, och man riskerar att lämna den olåst. När jag meddelar detta till receptionen tas det dock på allvar och de verkar glada över att få feedback.

Tallinn Telliskivi Creative City Reval
Kaffepaus på Reval-kafét i Telliskivi Creative City.

Bartendern är kunnig och berättar kuriosa om några olika drycker. Jag beställer ett glas Riesling men tackar nej till påfyllning när det börjar ta slut en stund senare.

Följande morgon går jag min vana trogen ut och springer i riktning strandpromenaden mot Pirita. Här har staden gjort vissa upprustningsarbeten och det ser mycket mer välskött ut än vad det har varit tidigare. Tillbaka på hotellet tränar jag klart i gymmet, som är fräscht och välutrustat samt större än flera andra hotellgym jag har sett. Därefter byter jag om och beger mig till frukostmatsalen. Buffén är ganska lagom stor. Den inkluderar typiskt estniska produkter och frukosträtter samt viss specialkost, som vegan mjölk och glutenfritt bröd. Jag lyckas få ett bord vid fönstret och njuter av en lugn stund innan dagens program ska ta vid.

Tallinn arkitektur
Arkitektur i den historiska stadskärnan.

Minipaus i spat

Första punkt på dagordningen är i och för sig ett besök i hotellets lilla spa, som ligger intill gymmet i källaren. Spat har öppet endast för hotellgäster, även barn, vilket man kan tycka lite olika om. Det inkluderar en mindre pool, som är försedd med platser för vattenmassage, en jacuzzi, torrbastu och ångbastu samt vilstolar. Det finns en kyl med vattenflaskor samt handdukar att låna. För Superior- och Executive-rum ingår spa i rumspriset och då finns det morgonrock och tofflor på rummet.

Tallinn stadskärnan
Byggnaden rakt fram är känd för att en gång ha varit platsen för djävulens bröllop.

Lite bastu och avkoppling blir en välgörande avslutning på min vistelse i Tallinn för denna gång. Jag checkar ut, hämtar bilen i garaget och ställer in GPS:en på Pärnu, Estlands så kallade sommarhuvudstad, som är min nästa destination under denna resa. Dit är det drygt två timmars bilfärd, men går även bekväma landsvägsbussar från Tallinn och Riga (i Lettland), för den som inte har behov av bil.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *