AC by Marriott Riga – ett elegant hotell nära art nouveau-kvarteren

I höstas besökte jag Riga för fjärde gången, som en del av ett större kunduppdrag. Men det var bara andra gången jag övernattade i den lettiska huvudstaden, på grund av att jag har kryssat dit tidigare. Under denna vistelse bor jag på AC Hotel by Marriott, som är Marriotts första hotell i Lettland och öppnade i juni 2019.

Hotellet är beläget ett stenkast från Rigas vackra art nouveau-/jugenddistrikt, som främst sträcker sig längs Alberta iela och Strelnieku iela, med Jugendstil-museet vid korsningen av dessa två gator. Art nouveau-byggnader finns utspridda i hela stadskärnan, men just här är koncentrationen betydligt större.

Gymmet är rymligt och välutrustat, med stora panoramafönster åt två håll.

Kvarteret är livligt och modernt. På samma gata som hotellet ligger flera restauranger, vinbarer och coffee shops. Bland annat finns här kafferosteriet och kafét Rocket Bean Roastery, som tillverkar och serverar hantverksmässigt framställt kaffe. Här ligger även ett ölmuseum samt en trevlig liten matbutik med ekologisk profil. Min guide berättar att han brukade handla i den butiken när han studerade. På den tiden såldes ett särskilt sorts kaninformat bakverk, där man alltid åt öronen först.

Hotell i Riga AC by Marriott rum utsikt
Utsikt från mitt rum på nionde våningen.

Elegant och stilrent

Jag har vid det här laget även besökt nya AC by Marriott Stockholm Ulriksdal. Konceptet är designfokuserat och uppkallat efter dess grundare Antonio Catalan, med idén att hotellen ska erbjuda något mer än enbart en plats att övernatta på. De ska tilltala alla människans sinnen. Serviceutbudet i sin tur ska vara tillräckligt och funktionellt, men inte överdådigt.

Hotell i Riga AC by Marriott rum petits fours
Ett urval av petits fours från hotellets kök.

Jag kommer till AC Hotel by Marriott Riga efter en lång och intensiv dag, som jag inledde i den pittoreska staden Sigulda och därefter fortsatte på Rigas berömda motormuseum samt Jugendstil-museet. Mitt rum är placerat på nionde våningen, med vacker utsikt över staden och delar av art nouveau-kvarteren. Det är stilrent inrett i avskalad design, med en bra kaffemaskin (kapslar) och vattenkokare.

Innan jag checkar in ska jag parkera bilen på hotellets parkering. Den är avgiftsbelagd och inte bokningsbar, men jag reser under lågsäsongen och det finns platser kvar. Parkeringen är dock inte helt enkel att hitta, åtminstone inte för den som inte kör bil i Riga till vardags. Infarten är belägen på baksidan av hotellbyggnaden, mitt i ett gytter av små gator.

Hotell i Riga AC by Marriott rum utsikt solnedgång
Solnedgång över Rigas vackra art nouveau-kvarter.

Otur med servicen?

I lobbyn serveras försvinnande goda gelégodisar av hög kvalitet, och på mitt rum välkomnas jag av ett litet kort och ett fat med petits fours.

Jag är trött men piggas upp något av den trevliga och eleganta atmosfären. Efter att ha duschat och gjort mig iordning går jag ned till loungen för att ta ett glas vin. Loungeytan är stor och luftig med öppen planlösning och en terrass med uteservering på framsidan. Här finns bar och restaurang samt olika typer av sittplatser och bord.

Riga art nouveau
Karakteristisk art nouveau-arkitektur på närbelägna Alberta iela.

Tyvärr har bartendern vaknat på fel sida och är ganska otrevlig när jag frågar om han kan berätta lite om vinerna innan jag gör mitt val. Kanske tycker han bättre om att blanda drinkar. I alla fall lyser han upp när en annan gäst beställer en snygg klarröd cocktail i coupeglas, dekorerad med bär. Irriterad slår jag mig ned med en trots allt välbalanserad och god Chardonnay samt min sedvanliga deckare. Bättre service än så hade varit att förvänta sig.

Hotell i Riga AC by Marriott lounge
Tidig morgon i loungen, innan frukosten har dukats upp.

Panoramautsikt från gymmet

Efter en god natts sömn på rummet går jag ut och springer längs floden Daugava. Sedan beger jag mig högst upp i hotellet för att avsluta träningen i dess gym. Gymmet visar sig vara en highlight, när man väl hittar dit. Det ligger lite undangömt till och utan större skyltning. Lokalen är rymlig och välutrustad, med stora panoramafönster åt två håll. Här erbjuds också vatten och frukt samt handdukar.

Som vanligt är det tomt på folk. Flera av de hotellchefer jag har pratat med på senare tiden säger samma sak: deras gäster prioriterar gym vid val av hotell. Detta innebär att man bör erbjuda träningsmöjligheter för att vara med i konkurrensen. Däremot är det ofta ganska få gäster som i slutänden nyttjar gymmet när de väl är på plats.

Ingen vegansk mjölk – men en smoothie

Med träningen avklarad byter jag om för att utforska hotellets frukost. Den består av en varierad och ganska stor buffé i loungen, med lettiska och internationella alternativ, varma och kalla rätter samt både söta och matiga produkter. Det som inte finns är vegan mjölk, till kaffet. Detta är lite förvånande, då Lettland generellt sett är ganska duktiga på vegankost. Man hade kunnat tänka sig att ett modernt och centralt beläget hotell i Riga skulle ha det på sin frukostmeny. Viss annan specialkost finns dock att få på förfrågan, som bland annat glutenfritt bröd.

Hotell i Riga AC by Marriott gym
Gymmet har stora panoramafönster åt två håll.

Det är en relativt fullbelagd morgon som det verkar. Men i och med att loungen är så pass stor blir det ändå inte alltför rörigt. Personalen har fullt upp men är trevlig och rimligt uppmärksam. Min favorit blir lite otippat en krämig och god smoothie, på banan, vattenmelon och jordgubbar. Den är så pass tjock i konsistensen att man kan äta den med sked.

Plikten kallar. Jag lämnar frukosten och möter upp med min guide, för att ta del av en spännande rundvandring i den idylliska stadskärnan. Senare samma dag går flyget tillbaka till Arlanda från Rigas flygplats.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *