Småskaligt och trendigt i SoFo – Södermalms autentiska hjärta

”Var ska vi ses”, frågade min väninna Mathilde, som var på besök i Stockholm med sin dotter. Vi hade bestämt att vi skulle ta en fika. Jag föreslog omedelbart kafét Barista på Götgatan, som ligger precis i utkanten av (den inofficiella avgränsningen av) SoFo, South of Folkungagatan, som har fått sitt namn på liknande sätt som det berömda SoHo (South of Houston Street) på Manhattan.

Mathilde accepterade och frågade samtidigt om det fanns något annat i området jag kunde rekommendera henne att utforska innan vårt möte. I själva verket är SoFo den perfekta destinationen för turister (och övriga) som vill uppleva något bortom de vanliga sevärdheterna och kedjebutikerna i stadskärnan. Även om stadsdelen efterhand gentrifieras på liknande sätt som i andra metropoler världen över, lyckas den samtidigt behålla sin unika karaktär: kreativ, avspänd och artistisk. Här finns det medvetenhet i grunden och en trendig edge – som aldrig ”blir tråkig” eller går ur tiden.

Vi slår oss ned vid ett soffbord på övre plan. Espresso med havremjölk för mig, en kopp te och en muffin för Mathilde.

I SoFo samlas små design- och konceptbutiker, fristående kaféer och restauranger, vegan- eller ekologiskt profilerade butiker, kreativa studios och verkstäder, showrooms för design och inredning samt varumärken med en särskild sorts individualistisk och odödlig karaktär. Dessa bildar en vacker kombination med bostadshus i den typiska Stockholmsfärgskalan av gula och sandfärgade toner, med inslag av terrakotta, rosa och grönt.

Nya skor och kvartersbio

Ta Barista till exempel. En mindre kafékedja med hjärtat på rätta stället. Götgatsfilialen är inhyst i biografen Victoria, som är en del av Svenska Bio, i motsats till det storskaliga bolaget Filmstaden. Biografen visar noga utvalda filmer. Vissa kommer från Hollywood medan den större delen är mer nischade, och tilltalar en annan typ av publik. Servicen är personlig. Många av gästerna köper sina biljetter direkt i kassan, hellre än att förköpa på nätet. Salongerna är små och intima, biogodiset ofta retroinspirerat och/eller ekologiskt.

Vi slår oss ned vid ett soffbord på övre plan, med utsikt över kassorna och folklivet utanför. Espresso med havremjölk för mig, en kopp te och en muffin för Mathilde. Både hon och dottern bär på varsin brun shoppingpåse, från en inredningsbutik längre upp längs Götgatan respektive Dr. Martens-butiken, som ligger runt hörnet från Victoria.

”Det är jag som har köpt nya skor. Jag hittade de perfekta bootsen när vi var ute och gick tidigare”, säger Mathilde och viftar med den ena foten, numera klädd i en glänsande brun känga i Chelseamodell.

SoFo Pom och Flora
Mysiga Pom & Flora serverar frukost hela dagen.

En bättre fika eller frukost

En annan skobutik värd att nämna i SoFo är Sneakersnstuff, på Åsögatan i samma kvarter som biografen, mittemot den välkända möbelaffären Stalands. Den som, i likhet med mig, är uppe och ute ganska tidigt på helgerna kan ibland se långa köer utanför butiken, när det är någon högprofilerad lansering på gång, där kunderna släpps in i små grupper på först till kvarn-basis. Inte sällan fortsätter de därefter med sina prestigefyllda sneakersinköp till Barista, för att stärka sig med en kaffe från något småskaligt rosteri och en grillad smörgås eller kanelbulle.

Vegansemla i Stockholm Urban Deli
Raw och vegan semla, inköpt på Urban Deli vid Nytorget.

Men några kanske beger sig till Il Caffè istället. Ett annat omtyckt kafé i lagom slitna lokaler på den antagligen smalaste delen av charmiga Södermannagatan. Eller varför inte frukost på mysiga Pom & Flora på Bondegatan. De specialiserar sig på just frukost hela dagen, och har gjort så redan innan begreppet blev trendigt och internationellt.

SoFo Café Nizza
Café Nizza är en av många trevliga restauranger i SoFo.

Handla på marknad eller i saluhall

Apropå de där tidiga helgmornarna, och specifikt lördagarna, när jag ger mig ut för att springa längs Södermalms pittoreska kustpromenader. Då hålls det marknad på den diagonalt gående Katarina Bangata, som sträcker sig från Götgatan mot sydöst. Bondens egen Marknad, som konceptet heter, finns också på flera andra platser i Stockholm och övriga landet. Men Katarina Bangata var den första. Här saluförs till största delen delikatesser och matprodukter från lantbrukare och andra producenter. Utbudet är baserat på färskhet, kvalitet och egen tillverkning inom en viss radie från marknadsplatsen.

SoFo Kocksgatan
Pride-vibbar på den kultiga Kocksgatan.

När man ändå är ute och handlar mat, eller vill fika eller äta lunch för den delen, kan man med fördel fortsätta längs Katarina Bangata och efterhand göra en vänstersväng upp till det trendiga Nytorget, för ett besök på saluhallen, butiken och restaurangen Urban Deli.

Även Urban Deli existerar numera på ett antal olika platser i Stockholm, men Nytorgsbutiken är den ursprungliga. Fokus ligger på kvalitet och väl valda produkter. Klientelet är en brokig blandning, som inkluderar både kändisar, lokalboende, karakteristiska Södermalmshipsters och livsnjutare i största allmänhet. På helgerna höjs pulsen framförallt i bardelen, men med samma avslappnade känsla. En härlig plats för ett glas cava eller en öl och förtroliga samtal.

SoFo Kvadrat
I området finns det flera studios och showrooms. Här det danska textilföretaget Kvadrat.

Veganer, hipsters, löpare och kändisar

På Urban Deli kan den som är vegan eller vegetarian säkerligen hitta fullt tillräckligt av hälsosamma och smakrika alternativ. Men för att vara riktigt säker, och kunna välja från ett ännu större sortiment, rekommenderas även att titta förbi Goodstore, som också är belägen på Åsögatan, mellan Barista/Victoria och Sneakersnstuff. Goodstore är en alltigenom vegan butik. Den har en liten kaféavdelning och ett brett utbud av vegan kost- och kosmetikprodukter, för att tillgodose SoFo:s relativt stora andel boende med specialkost eller preferenser i den riktningen.

Midnattsloppet
Varje år i augusti skapar Midnattsloppet feststämning på några av SoFos gator.

Löpning förresten. Det är ju därför jag är ute på stan under tidiga helgmornar. Varje höst i augusti får SoFo en extra dos av löpning. Då har nämligen det ledande motionsloppet Midnattsloppet en del av sin sträcka genom dessa kvarter. Vilket på något sätt går så väl ihop med stadsdelens mångfacetterade personlighet.

Denna text berättar om ett litet axplock av vad SoFo har att erbjuda. Men listan kan göras betydligt längre, och det finns ständigt nya saker att upptäcka. Även – eller kanske inte minst – för någon som mig, som bor ett stenkast utanför områdets gränser.

Artikeln ovan var ett av tävlingsbidragen i en skrivartävling som anordnades av Books on Demand och Travel Kollekt. Tack Sofia från Fantasiresor, för att du tipsade om att delta. Texten blev inte en av vinnarna och därför publiceras den här på bloggen istället.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

5 reaktioner till “Småskaligt och trendigt i SoFo – Södermalms autentiska hjärta”

  1. Tack, vad roligt att höra!
   Oj, 14 år. Ja, det händer saker hela tiden mer eller mindre. På gott och ont. Så jag förstår att mycket ser annorlunda ut.
   Hoppas du får tillfälle att besöka Stockholm inom en rimlig framtid.
   Kram
   Johanna

   1. Ja, det är märkligt att det har gått så lång tid! Stockholm har verkligen växt under denna tid också.

    Jo tack, jag kommer dit snart. Det tar ju bara 50 minuter med Mälarbanan från Strängnäs. Under det senaste halvåret har det dock blivit betydligt färre resor av förklarliga skäl.

    Kram tillbaka!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *