Hållbart producerat kaffe – från Sverige

Lykke Kaffegårdar är ett nytt svenskt varumärke inom hållbart producerat kaffe som bygger sin affärsidé på att de äger hela värdekedjan, i en vertikalt integrerad modell. Kaffegårdarna äger de tillsammans med kaffebönder i respektive land, Brasilien, El Salvador, Panama, Peru och Uganda. Där jobbar de kontinuerligt med att förbättra processerna för odlingen, som ska ske ”i harmoni med både natur och människa”.

Till exempel tillämpas inte monokulturer (där bara en sorts gröda odlas), som utarmar jorden och påverkar den biologiska mångfalden negativt. Monokulturer gör även kaffeplantan mer mottaglig för sjukdomar och skadedjur, vilket ökar behovet av bekämpningsmedel. Anledningen till att detta ändå används, främst hos större, kommersiella plantager, är en hög avkastning.

Kaffet var riktigt gott!

Kaffe är en av världens största handelsvaror. Men det produceras ofta i länder med utbredd fattigdom och dåliga förhållanden för arbetarna. Med sin verksamhet vill Lykke förändra detta, och hela branschen på sikt. Bakom projektet står en grupp erfarna och passionerade kaffepersonligheter. De känner varandra sedan tidigare och kombinerar nu sina gemensamma kompetenser och kunskaper på ett nytt sätt. Rostningen görs i ett före detta kolkraftverk i Hökarängen, samt i ett rosteri i Berlin. Delar av det svenska rosteriet kommer i framtiden även att vara öppet för allmänheten.

Lykke Kaffegårdar hållbart producerat kaffe Bam Bam
Bam Bam är min favorit bland de två av Lykkes kaffesorter som jag har testat.

Återförsäljare och eget kafé

Jag träffar Lykke under ett event med Italien-tema i Stockholm (se bild högst upp). De är på plats och representerar italiensk kaffekultur med sin espresso Bam Bam. Head Roaster Benjamin Norman, som är prisbelönt barista och rostmästare, gör iordning en espresso macchiato på Bam Bam och baristaversionen av den ärtbaserade drycken Sproud.

Under tiden pratar jag med hans kollega Gustav Landén, som enligt hemsidan står för ”service och mys” (inte illa). Gustav förklarar att Lykke utöver sitt kaffe även har ett sortiment av te, som deras rutinerade teinköpare Carolina Pilengrim har komponerat. Att komplettera med te är en fördel gentemot företagets kafé- och restaurangkunder, för att kunna vara en mer komplett leverantör.

Lykke Kaffegårdar hållbart producerat kaffe Happiness
Lycka i en rosa påse?

Idag finns Lykkes produkter hos ett antal återförsäljare. Bland annat har jag sett deras färgglada påsar hos Mahalo på Hornsgatan samt i fönstret hos Fabrique på Rosenlundsgatan, när jag cyklade förbi på väg mot Hornstulls bibliotek. Och Svenska Dagbladets bilaga Magasinet rapporterar att kaffet även serveras hos hemma hos-restaurangen Villa Brännugnen i Farsta, som drivs av stjärnkocken Johan Lindqvist och hans familj. Dessutom ska Lykke-teamet öppna ett eget kafé vid Nytorget på Södermalm i Stockholm. Det är den lokal där det ikoniska kafét String huserade tidigare, som dock tyvärr fick lägga ned under våren.

Apropå just förpackningarna: deras design är en annan viktig del av Lykkes koncept. Den har tagits fram för att vara lekfull och innovativ, med lite distans till den nördighet som ibland finns inom kaffebranschen. Dessutom är förpackningarna biologiskt nedbrytbara, inom en ganska kort tidsrymd. Målet är att också göra dem komposterbara, står det i informationen på den ena kortsidan.

Lykke Kaffegårdar hållbart producerat kaffe svart
En del av syftet med Lykkes verksamhet är att förändra kaffebranschen.

Espresso med favoritpotential

Benjamins espresso macchiato är välbalanserad och ärtmjölken gifter sig väl med kaffets runda toner. Jag har även fått hem en påse av Bam Bam, för att testa. I och med att jag inte har någon egen kaffekvarn frågade jag på ett av mina lokala stamställen och baristan erbjöd sig vänligt nog att mala åt mig. Självklart fick han ett smakprov, trots att han enligt egen utsago egentligen var ganska trött på att prova olika kaffesorter, vilket ju är en del av hans jobb.

Lykke Kaffegårdar hållbart producerat kaffe med havredryck
Själv dricker jag gärna mitt kaffe med skummad havredryck i baristastil.

”Kaffet var riktigt gott förresten, i synnerhet tillsammans med havredryck”, säger baristan vid mitt nästa besök. Och jag håller med. Smaken är rund, som sagt, fyllig och aromatisk med toner av choklad, nötter och kola, samt viss mogen bärighet. Själv föredrar jag också mitt kaffe med en aning havredryck i, förslagsvis Oatlys iKaffe eller Valios Oddlygood Barista. Tillsammans med havredrycken, skummad som oskummad, får Bam Bam en nästan pralinig karaktär. Men den är även mycket god att dricka svart, och väl balanserad. Doften är aromatisk och förhållandevis mild. Potential för att bli favoritkaffe.

Lycka i en rosa påse?

Förutom Bam Bam har jag även provat Happiness, Lykkes bryggkaffe. Det har en påfallande god och aromatisk doft, som liksom slår emot en gång efter gång när man öppnar påsen. Detta kaffe är malet när jag får det. Jag noterar att malningsgraden är lite grövre än vad jag är van vid. På påsen beskrivs den korrekta känslan för bryggmalet kaffe som strösocker, vilket kan stämma ganska bra.

Lykke Kaffegårdar örtte Herbal Rain
Utöver kaffe säljer Lykke Kaffegårdar även ett urval av teer, varav ett örtte, Herbal Rain.

Happiness är relativt lätt i smakprofilen. Balanserat, med en lätt syra. Snällt, skulle man kunna säga. Och ett bra bjudkaffe som de flesta kommer att tycka om. Kanske att vissa kaffekonnässörer skulle uppleva det som lite åt det tråkiga hållet. Också Happiness passar fint ihop med havredryck, och jag dricker det gärna. I början verkar jag ha tagit för lite kaffepulver per mängd vatten, trots att jag tyckte mig ha måttat som vanligt. Även här har Lykke lämnat anvisningar på förpackningen: en slarvigt rågad matsked per deciliter vatten (eller kanske till och med lite mer än så).

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *