Två hotell i Jurmala

Hotell i Jurmala utsikt grönska

I samband med en resa till Lettland nyligen besöker jag Jurmala för första gången. Jurmala är landets enda officiella kurort och dess näst största stad, samt Baltikums största turistort vid kusten. Under min vistelse bor jag på Hotel Jurmala Spa, som ligger i stadskärnan, intill den centrala gågatan och en kort promenad från stadens långsträckta sandstrand.

Jag blir inkvarterad i ett Superior-rum på ett av de övre våningsplanen, med balkong och vacker utsikt över de gröna omgivningarna (se även bild högst upp). Rummet är rymligt och ganska bekvämt, med ett stort badrum. Det finns däremot ingen vattenkokare och en sådan finns heller inte att låna, får jag veta av receptionen.

Så här i efterhand borde jag kanske ha avbrutit behandlingen.

Hotellet byggdes på 1960-talet. Vissa delar känns lite omoderna, men det håller nu på att renoveras i etapper, berättar marknadsansvarig Agnese Grundberga. 2018 renoverades lobbyn och spat. Näst på tur står sedan restaurangen och rummen, som ska uppdateras till att bli mer moderna, i skandinavisk stil.

Nyrenoverat spa

Jurmala är känt för sin spa- och wellnesskultur, som har växt fram ur traditionell hälsovård. De första badgästerna kom hit under 1700-talet. Byggandet av en järnväg under andra halvan av 1800-talet bidrog starkt till stadens utveckling som turistort.

Hotellets nyrenoverade spa har ett brett utbud av bastur. Här finns bland annat finsk bastu, aromabastu, saltbastu, ångbastu med eukalyptusdoft, som är ganska behagligt för luftvägarna, samt en bastu på 100 grader. Dessutom erbjuds pooler, en iskall pool och en kall dusch. Tyvärr saknas dricksfontäner eller motsvarande, vilket jag ser som ett ganska stort minus i kanten.

Förutom pool- och bastuavdelningen finns det också möjlighet att ta behandlingar för ansikte och kropp, som massage, vattenbaserade behandlingar, ansiktsbehandlingar och ritualer. Agnese förklarar att flera av behandlingarna plockar upp lokala metoder, specialiteter och råvaror. Bland annat lindblommor och bärnstenspärlor.

Hotell i Jurmala utsikt regnbåge
Utsikt från mitt Superior-rum. Notera regnbågen!

Massage med förhinder

Jag själv har en helkroppsmassage inbokad, som utförs med ett ljus bestående av bivax och vegetabiliska oljor. Det är en manlig terapeut, vilket jag har blivit tillfrågad om på förhand men inte har något emot. Terapeuten pratar ganska begränsad engelska, som ibland fortfarande är fallet i de baltiska länderna. Inte heller det är något större problem. Däremot är han faktiskt kraftigt förkyld. Det gör att han bokstavligen står och snorar över mig under behandlingen, samt är tvungen att snyta sig ett antal gånger.

Jurmala strand
Hotel Jurmala Spa ligger nära den långsträckta sandstranden.

Så här i efterhand borde jag kanske ha avbrutit behandlingen, men där och då kom jag mig inte riktigt för. Tråkigt av flera skäl. Bland annat för att terapeuten var tekniskt duktig, och jag annars antagligen skulle ha uppskattat massagen. Men nu låg jag mest och spände mig. Hotellet har fått vänlig feedback på händelsen, men inte återkopplat. Detta var alltså ett tillfälle långt innan coronavirusets utbredning, men känns ändå ohygieniskt och ganska oproffsigt.

Panoramautsikt från baren

Hotel Jurmala Spa har som sagt en restaurang, som serverar lettiska, europeiska och internationella rätter. Dessutom finns det en bar högst upp i byggnaden. Baren har stora panoramafönster som vetter mot havet, delar av kusten och floden Lielupe, som ramar in Jurmala från andra sidan.

På kvällen slår jag mig ned i panoramabaren med en deckare och ett glas vin. Jag väljer en sydafrikansk Chardonnay, som är aromatisk, krämig och balanserad, med toner av ek. Dessutom är vinet prisvärt, i likhet med mat och dryck i allmänhet i Baltikum. Det är mörkt ute. Bland det enda jag kan urskilja är fasaden på närbelägna Baltic Beach Hotel, som skiftar i olika färger.

Hotell i Jurmala trävilla
Jurmala är bland annat känt för sin vackra träarkitektur i art nouveau-stil.

Nästa morgon går jag ut och springer längs havet vid soluppgången. Därefter är det dags för frukost. Buffén är ganska varierad, med både lokala, lettiska och klassiska produkter. Viss specialkost står redan framme och annat finns att få på förfrågan. Jag sitter vid ett fönsterbord med en kopp örtte och njuter av att koppla av en stund inför dagens utmaningar.

Nytt boutiquehotell med spa

Innan jag fortsätter min resa besöker jag ytterligare ett hotell i Jurmala nämligen boutiquehotellet Kurshi Hotel. Det öppnade 2014 och därmed är ett av stadens nyare. Hotellet har fått sitt namn från en historisk baltisk stam (Kuranian på engelska), och dess logotyp är en tolkning av stammens viktiga solsymbol. Det ligger strax utanför de mest centrala delarna av staden, men nära stranden.

Hotell i Jurmala trävilla 2
Traditionell trävilla vid Juras-gatan.

Kurshi Hotel har 34 rum i fyra kategorier, fördelat över tre våningar. Att jämföra med 190 rum på Hotel Jurmala Spa. Vissa av rummen har även balkong. Inredningen är nordiskt inspirerad, med inslag av råa material samt färger, mönster och andra detaljer från Baltikum och Östeuropa. Flera av fönstren har färgade glas i olika kulörer, vilket ger en intressant effekt. Arkitekten heter Jurs Lassians. På baksidan finns det även två hus med lägenheter, för längre eller mer permanenta besök.

Hotellets restaurang är ganska liten och ombonad. Den har stora fönster så att det nästan känns som att sitta i en vinterträdgård. Menyn består av traditionell lettisk gastronomi, med ”köksmästarens touch”. Det förklarar Deputy Manager Liva Batha.

Hotell i Jurmala Kurshi Hotel
Rum i penthousestil på Kurshi Hotel, med de karakteristiska färgade glasen för fönstren.

Spat erbjuder främst behandlingar. Det finns också bastu och turkiskt bad, vilket ingår för vissa rumskategorier samt vid bokning av behandling. Bland annat utförs traditionella bad- och bastubehandlingar med exempelvis lera eller björkris. Men även modernare alternativ, som ansiktsbehandlingar, massage och manikyr. Hit kommer både hotellgäster och lokalbor, berättar Liva. Av en händelse tittar jag upp i taket. Det är vackert dekorerat i klassiskt lekfull art nouveau-stil.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *