Vintips – Moscatel de Setúbal 2017

Jag har alltid haft en viss försmak för söta smaker, så även när det gäller vin. Därför var det med förtjust nyfikenhet som jag öppnade en flaska Moscatel de Setúbal 2017 från den portugisiska producenten Bacalhôa Vinhos.

Vinet är påfallande vackert, tänker jag när jag häller upp det i glaset, bärnstensfärgat, med inslag av konjak och jordgubbstoner. Doften är aromatisk, med toner av frukt, torkad frukt och viss kryddighet.

Man blir sugen på att ta en klunk till.

Smakmässigt är vinet inbjudande och komplext. Det har en söt, rik och balanserad smak som vecklar ut sig i lager efter lager, allteftersom man tar en klunk efter nästa. Smaken inkluderar inslag av torkad frukt, dadlar, russin och agavesirap. Eftersmaken är lång, och har en viss bitterhet som liksom torkar ut gommen något. Vilket gör att man blir sugen på att ta en klunk till. Dessutom ger bitterheten ytterligare en dimension av komplexitet och vuxensmak. Till skillnad från hos vissa andra söta viner. ”Bästa dessertvinet”, tänker jag för mig själv. Ett vin som tar plats.

Moscatel de Setúbal 2017 glas
Vinet är komplext och aromatiskt, med en vacker färg.

Moscatel de Setúbal passar utmärkt att dricka som det är, kanske istället för dessert efter en god middag. Eller bara för att man tycker att det är gott. Men vinet går även att kombinera med exempelvis choklad, gärna mörk choklad eller en efterrätt baserad på mörk choklad. En annan kombinationsmöjlighet är ost, särskilt ostar med något högre sälta.

En klassiker från traditionellt vinhus

Detta vin tillverkas av en lokal variant av druvan muskat, som här alltså går under namnet moscatel de setúbal. Skörden sker för hand. Därefter krossas druvorna. När vinet har jäst till en alkoholhalt på omkring fem procent avbryts jäsningen genom tillsats av vinsprit, så att alkoholhalten landar på 18 procent. Sedan får vinet ligga i kontakt med druvskalen i två till tre månader över vintern, för att ges maximalt med smak. Efter detta lagras det två år på små ekfat, innan det blandas noga från olika fat för att få rätt stil och kvalitet.

Moscatel de Setúbal 2017
Mörk choklad är en passande kombination.

Flaskans etikett är stilren och elegant, i svart och guld, utan att ge ett omodernt intryck. Tvärtom får jag känslan av att den har uppdaterats, men med den stolta traditionen i åtanke.

Vinhuset, Bacalhôa Vinhos de Portugal är en av Portugals klassiska producenter. De är framförallt kända just för sina viner från Setúbal-halvön, som ligger sydöst om Lissabon, vid floden Tejos mynning. Här befinner sig även företagets huvudkontor. Vinnäringen i detta område domineras av två traditioner: druvan castelão (som tidigare lokalt kallades för periquita) samt moscatel de setúbal. För den sistnämnda är Bacalhôa Vinhos den ledande tillverkaren, med omkring 400 000 liter per år.

”Jag tycker att denna vinstil är magisk. Man skulle önska att fler konsumenter hittar till den här typen av vin”, säger Heléne Hjort, PR-ansvarig på Nigab, som distribuerar vinet i Sverige.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *