Italien tar plats på Stureplan

Selected Snack Robert och Stefan

I slutet av maj var det dags för den andra upplagan av Snack, ett koncept inom detaljhandel och kommunikation som har tagits fram av trendspanaren Stefan, Trendstefan, Nilsson och konceptutvecklaren Robert Nehmé (se bild ovan, fast i omvänd ordning).

Konceptet beskrivs som ett experimentellt verktyg för att utforska framtidens detaljhandel och utmana de nuvarande strukturerna, som tenderar till att vara trögrörliga. Idén uppstod efter att Stefan och Robert under en längre period hade diskuterat hur dagens arbete inom PR, marknadsföring och kommunikation ofta såg ut. Och därvid kommit fram till att det fanns rum för förbättring.

Att resa via dofter är ett sätt att göra det på, nu när vi inte kan resa fysiskt.

Snack kommer att arrangeras som ett tvådagarsevent ungefär en gång i månaden året ut, alltid kring ett nytt tema och på en ny plats i Stockholm. Det första tillfället handlade om odling och sticklingar, och gick av stapeln på Clarion Hotel Sign. Kommunikationen sker primärt via Instagram-kontot @selectedsnack, Selected Snack, samt i viss mån via Facebook och en hemsida.

Selected Snack Italien Lykke
Benjamin och Gustav från kaffeföretagt Lykke.

Tema Italien

Åter till det senaste eventet. Temat denna gång var Italien och italiensk sommar, något som de flesta svenskar antagligen kommer att få avstå från under 2020, på grund av coronavirusets konsekvenser. Evenemanget hölls i en före detta restaurang vid Stureplan, på nära nog bästa tänkbara läge. Det är en solig fredagsförmiddag och jag dyker upp strax efter öppning. Efter att ha plockat upp en espresso med ärtmjölk från det nystartade svenska kaffeföretaget Lykke, som är där och representerar med italiensk kaffekultur, tar jag en runda bland utställarna.

Selected Snack Renlive
Lätt och behaglig solskyddsspray med SPF 30 från Renlive.

Det första bordet som fångar mitt intresse är Renlive, ett italienskt, medicinskt skönhetsvarumärke som drivs av två läkare och för dagen fokuserar på sitt solskyddssortiment. Jag testar SPF 30 och 50 på ena handen och armen. Produkterna är behagliga och går relativt enkelt in i huden. I synnerhet SPF 30.

Renlive presenteras på plats av Maria Johansson, som till vardags driver salongen Östermalms House of Beauty. Hon berättar att italienarna själva föredrar att avstå från solkräm, eller använda lägre solskyddsfaktor. Men här i Norden behöver vi som bekant lite starkare skydd. Idag säljs Renlive exklusivt via Östermalms House of Beauty. Under 2020 är det dock planerat för att produkterna även ska komma ut i butik.

Selected Snack Bottega Veneta
Förpackningen på Bottega Venetas nya damdoft Illusione är inspirerad av den brända jorden i Medelhavsregionen.

Innan jag går får jag med mig en flaska vatten, för att i holistisk anda återfukta huden även inifrån, som en förberedelse för solens strålar. Dessutom provar jag två ansiktssprayer som Maria också har med sig. Särskilt den med hyaluronvatten är angenäm och lagom svalkande. Ansiktsspray är en nyckelprodukt för mig, som jag gärna fyller på och fräschar upp med under dagen och mellan dagens olika hudvårdsrutiner.

Ikoniska flätningar

Jag fortsätter på skönhetsspåret och vänder mig nu till Fredrik Johansson från distributören Saether, som har med sig parfym från det ikoniska italienska väskvarumärket Bottega Veneta, vars flaggskeppsbutik i Stockholm ligger bara en kort promenad bort, på Birger Jarlsgatan. Bottega Veneta grundades på 1960-talet i Veneto i nordöstra Italien. Varumärket är främst kända för sina läderprodukter och framförallt den flätade väskan. Den första parfymen, Bottega Veneta Eau de Parfum, lanserades 2011, och herrdoften, Bottega Veneta Pour Homme, följde två år senare, trots att flera män redan köpte damvarianten.

Selected Snack Itigo Ludwig
Ludwig Bauer håller ställningarna i Itigos monter.

Orginaldoften plockar upp Bottega Venetas arv, med ett läderackord i grunden, som på damsidan kompletteras av sambac jasmin och patchouli, som gifter sig med lädret utan att bli för blommigt. Herrvarianten i sin tur innehåller bland annat bergamott och pimento-chili. Flaskorna är eleganta och klassiska, med inspiration från en italiensk karaff och vackra läderdetaljer. I botten har man tolkat det karakteristiska rutmönstret från väskans flätning. Vilket är en extra fin detalj, i och med att den inte egentligen syns förrän man lyfter upp flaskan för att se efter. ”Jag föredrar damdoften”, säger Fredrik. Han förklarar att originaldofterna även säljs hos vissa återförsäljare, som exempelvis Kicks, medan övriga dofter är exklusiva till den fysiska butiken.

Att resa via dofter

Förutom Bottega Veneta Eau de Parfum och Pour Homme visas den nya doftserien Illusione för dam och herr. Denna har fått sin inspiration från lyxen av egentid, med inslag från det italienska landskapet istället för basen av läder. Damdoften är blommig och träig, med toner av bland annat olivträd, tonkaböna och apelsinblom, vilket är en doft som jag starkt förknippar med Medelhavsregionen. För herr ligger trä och citrus i grunden, i kombination med exempelvis cypress och vetiver.

Selected Snack Itigo olivolja
En bättre olivolja.

Flaskorna är ombre-graderade, i toner av torr, lite bränd jord, för dam, och citrusgrönska, för herr. I botten och i locket finns urgröpta detaljer som symboliserar hur vattendroppar över tid gröper ur ett stenblock. Det är något vackert över hur detaljrik och genomarbetad designen är. Damdoften är min favorit, och även flaskfärgen av den brända jorden väcker starka associationer till mina resor i Italien och andra Medelhavsländer. ”Att resa via dofter är ett sätt att göra det på, nu när vi inte kan resa fysiskt”, säger Fredrik avslutningsvis.

Selected Snack Itigo tomater
Tomater från Vesuvius vulkaniska sluttningar.

Delikatesser

En annat variant på att resa imaginärt än via doft är att göra det med smaksinnet, inte minst till Italien – som skulle kunna vara matlandet nummer ett. Från Bottega Veneta promenerar jag över till den svenska familjedrivna importören Itigo, som specialiserar sig på olivolja av hög kvalitet, men även har ett sortiment av andra karakteristiska, ekologiska italienska matprodukter och delikatesser, varav vissa i egen tillverkning. Under Snacks event säljer de bland annat en olivolja av premiumkvalitet, med tydligt gräsig karaktär i färg, doft och smak, som har fått 100 poäng av 100 möjliga i den prestigefyllda olivoljeguiden Flos Olei. Men också burkar med ekologiska San Marzano-tomater, som är kända för sin fina konsistens och naturliga sötma, från Vesuvius sluttningar, samt härliga gröna oliver.

Selected Snack Italien Piccola Home Lisa med sambo
Lisa Wester och Biagio de Francesco driver nystartade Piccola Home.

Itigos medarbetare Ludwig Bauer berättar att företaget jobbar nära sina lokala handlare i Italien. Han tipsar också om att olivoljan, den med 100 poäng, är en produkt för finish och smaksättning. Däremot tål den inte upphettning lika bra som vissa andra, mindre exklusiva varianter, och bör därför inte användas i matlagning.

Design på beställning

Intill Itigo befinner sig det nystartade Stockholmsbaserade företaget Piccola Home, som importerar och säljer färgglada italienska dukningsprodukter i porslin. Företaget grundades och drivs av PR-kvinnan Lisa Wester och hennes sambo Biagio de Francesco, som är italienare och har tidigare erfarenhet från porslinsbranschen. Porslinet görs på beställning i fabriker i Sorrento, på Amalfikusten, och på Sicilien. Det är handgjort och handmålat i vackra, bejakande motiv av bland annat blommor, citroner, havet och traditionella mönster.

Lisa berättar att hon fick idén till verksamheten eftersom hon själv letade efter denna typ av porslin efter parets senaste resa till Italien, men utan att hitta någon bra lösning. Genom att tillverka efter behov behövs inget lager för produkterna, och upplägget blir dessutom bättre ur hållbarhetsperspektiv.

Även om jag hade föredragit den äkta varan, i form av ett par soliga dagar i exempelvis Venedig, Toscana eller Puglia, så har jag åtminstone fått en liten dos av vad Italien har att erbjuda. Innan jag lämnar Snack för denna gång får jag också en pratstund med det svenska designvarumärket Cojones, som tillverkar badbyxor med inspiration från mod och att stå för vad man tycker. Därefter lämnar jag citronträden och det utmärkande lilla kafébordet utanför lokalen bakom mig, för att cykla tillbaka till hemmakontoret på Södermalm.

Ute skiner solen fortfarande och Stockholm sjuder av after work-lust, trots den pågående pandemin. En atmosfär som ger mig blandade känslor, ur säkerhetssynpunkt versus en längtan efter att restriktionerna ska lätta upp.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *