Skärgårdskryssning med Birka

Strax innan världen började stängas ned på allvar på grund av coronaviruset var det dags för mig att kryssa igen, under en kortare skärgårdskryssning med Birka Cruises. För att vara en person som har ytterst begränsade erfarenheter av kryssning sedan tidigare har det senaste halvåret varit relativt intensivt, med flera kryssningar både i Stockholms skärgård och på Nordsjön och i Engelska kanalen.

Att kryssa är ganska meditativt. Man kommer bort från vardagen, till en annan typ av miljö, där man (förhoppningsvis) inte kan göra så mycket annat än att koppla av. Ett ”problem” för mig personligen hos vissa rederier är avsaknaden av gym och ordentliga träningsmöjligheter. Det brukar jag lösa genom att springa trappintervaller och träna i hytten och korridorerna, vilket dock inte är optimalt. De mer exklusiva fartygen å sin sida är vanligtvis försedda med gym. På Birka erbjuds i alla fall ett joggingspår på övre däck, som går på utmärkt underlag, som både är stötdämpande och halkfritt. Det känns lyxigt!

Vinden har mojnat och skeppet är insvept i tät dimma.

Det är en småkylig vinterdag när jag går ombord på Birka och checkar in i min hytt. Denna gång är det en Standard-hytt, som alltså inte har fönster tyvärr, och är mindre än Comfort-hytterna, där jag har bott tidigare. Hytten ligger dock ganska bra till, i den yttersta korridoren precis vid trappan på Däck 4.

Jag har inga stora planer för kvällen utan sätter mig i Panoramabaren, som ligger högst upp i fören, intill spat. Som namnet antyder har baren stora fönster, men denna kväll har det redan blivit mörkt ute. I Panoramabaren finns ett begränsat dryckessortiment. Därför har jag köpt med mig ett glas Riesling i den närbelägna terrassbaren vid poolen. Vinet kommer från Charles Smith Wines, som är baserade i Washington samt kända för sin rock’n roll-profil och dekorativa flaskor.

Whiskyprovning i butiken

Det är lugnt och tyst i baren. Jag njuter av vinet och en deckare innan jag går tillbaka till hytten. På vägen tar jag en sväng i taxfreebutiken, där jag har tänkt att göra något inköp dagen därpå. I butiken möter jag Anja Akenzie, som är journalist i grunden men också varumärkesambassadör för Bacardi. Hon är primärt där för att presentera några whiskysorter från skotska Aberfeldy, bland annat en tolvårig.

Det är inspirerande att höra Anja berätta om destilleriets historia och tillverkningsprocess, samt de tre whiskysorter vi provar: Aberfeldy 12YO och Aberfeldy 18YO (båda single malt, där dne sistnämnda numera har utgått) samt anrika Dewar’s White Label (blended), som kommer från samma företagsfamilj. Hon är entusiastisk och väl påläst. Flera kunder stannar och lyssnar intresserat för att sedan plocka upp en flaska innan de går därifrån. Som sista dryck testar vi även ett shot St-Germain, den ikoniska, hantverksmässiga fläderlikören i sin vackra art déco-inspirerade förpackning. En kvinnlig kund tittar lite rådvill på sin korg: ”hur mycket får jag egentligen ta med mig iland?”. Anja räknar rutinerat upp de tillåtna mängderna.

Morgonlöpning i blåsväder

Jag tar farväl av Anja och vi bestämmer att ta en mysig promenad någon gång, ett projekt som dock omedelbart läggs på is ”på grund av”. Därefter sover jag gott, men alltför kort, innan jag nästa morgon går ut för att springa på joggingdäcket. Det blåser ordentligt och i motvinden tar jag mig bitvis nästan inte framåt. Men solen skiner från en klarblå himmel. En ung familj kommer upp på däck, men blåser nästan överbord ser det ut som, och återvänder in igen.

Skärgårdskryssning med Birka skärgård 3
Oavsett hur många gånger man kryssar i Stockholms skärgård finns det ändå alltid nya miljöer att upptäcka.

Med löpningen avklarad gör jag mig i ordning och köper en kaffe i Panoramaloungen. Havremjölk har jag för säkerhets skull tagit med hemifrån, eftersom de inte serverar den sort som enligt mig passar bäst ihop med kaffe. Vädret har ändrats. Vinden har mojnat och skeppet är insvept i tät dimma, som ger en nästan trolsk atmosfär. Det är väldigt vackert. Bartendern är måttligt imponerad, men han ser ju samma skärgård vecka ut och vecka in, så fascinationen kanske falnar.

Skärgårdskryssning med Birka skärgård
Utsikt från promenaddäck.

Promenad och några inköp

Loungen är tom men fylls efterhand på med framförallt något äldre gäster. De är glada och uppspelta. Damerna är välfriserade och ser vackra ut. De kanske har varit hos frisören inför kryssningen? Jag drar ut på min kaffe så länge det går och beundrar samtidigt utsikten, som blir allt tydligare och mer vidsträckt i takt med att dimman lättar. Därefter klär jag på mig och går ut på joggingdäcket igen, med kameran i handen. Åt motsatt håll som mig promenerar en man i funktionsjacka. Efter ett par varv hälsar vi. Han heter Örjan och berättar att han promenerar av hälsoskäl, för att han mår bra av det. Dessutom är han en fena (no pun intended) på att tillaga torsk, som han har otaliga recept på efter att ha ätit det nästan dagligen när han flyttade hemifrån en gång i tiden. Jag föreslår att han ska skriva en receptbok och pitcha till något av förlagen.

Skärgårdskryssning med Birka skärgård 4
Att kryssa kan vara ganska meditativt, man kommer bort till en annan miljö.

Jag lämnar joggingdäcket. Vid terrassbaren stöter jag på kvinnan från taxfreebutiken från kvällen innan. Hon presenterar sig som Lo och är på väg för att äta lunch med sin dotter. På tal om taxfreebutiken så är den min nästa anhalt. Jag passar på att handla samma Riesling som jag drack kvällen innan, från Charles Smith Wines, årgång 2018. Dessutom en flaska av Birkas eget mousserade skeppsvin, som är välsmakande och lättdrucket, samt en miniflaska av den spanska kryddlikören Licor 43. Ganska trevligt med en så pass liten flaska, inte minst när det gäller starksprit.

Min 21-timmarskryssning i Stockholms vackra skärgård har än en gång kommit till sitt slut. Jag går iland och tar mig förbi byggarbetena vid Slussen, över Götgatsbacken och tillbaka till hemmakontoret vid Medborgarplatsen. Där laddar jag om efter bästa förmåga, för några timmars skrivande och ett möte på Kungsholmen, vid Norr Mälarstrand.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Skärgårdskryssning med Birka”

  1. Jättefin text och kul att läsa om Birka 🙂 Saknar promenaden som du beskriver så vackert. 🙁
    Jag Måste bara lägga till att just Aberfeldy 12 och 18 är inte blended whisky utan de två är single malt, men dewars är blended 🙂 hälsningar Anja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *