Om mod – och badkläder

I slutet av maj var det dags för den andra upplagan av Snack, ett nytt koncept kring handel och kommunikation som har startats upp av trendspanaren Stefan, Trendstefan, Nilsson och konceptutvecklaren Robert Nehmé. Temat var denna gång Italien och italiensk sommar, vilket de flesta svenskar antagligen kommer att få avstå ifrån under 2020.

Utställarna tolkade temat mer eller mindre brett, men flera var italienska varumärken. Här fanns dock även ett helt nytt svenskt badklädesmärke på plats, nämligen Cojones. Namnet betyder något i stil med ’mod’ på slang inom flera spanskrelaterade språk, och uttalas alltså därefter, med ett hårt j.

“Ännu ett svenskt designföretag med hyfsat hög kvalitet”, hinner jag tänka, “rutinerat”, när jag går fram för att hälsa. Men denna gång fanns det anledning att bli imponerad på riktigt, skulle det visa sig.

Mod är att stå för något.

Cojones grundades av Robert Nygren och Mattias Ribbing (se bild ovan), som känner varandra sedan lång tid tillbaka och har bakgrunder inom bland annat den kommersiella reklammarknaden. Idén uppstod när de själva letade efter badbyxor och provade det ena paret efter det andra utan att bli nöjda. Större delen av det existerande utbudet kändes slarvigt sytt och tillverkades inte sällan i kortsiktigt designade färger och mönster.

Cojones badbyxor sortiment
Byxorna kommer i midnattssvart, havsblått och himmelsblått.

Mod är att stå för något

Att vara modig är ofta lika med att stå för något. Mattias och Robert bestämde sig för att ta fram en badbyxa de kunde stå för, helt och fullt. Den första modellen lanserades i vintras, i tre klassiska färger, svart, havsblått och himmelsblått.

Materialet är bluesign-certifierad polyamid i ett slags fyrvägsstretch som i kombination med sömmarnas placering ger god rörelsefrihet. Men även utformningen som helhet är full av genomtänkt funktion. Till exempel har höftlinjen anpassats så att den ska sitta naturligt utan att man behöver justera byxan. Bakstycket är designat för att ge tyget ett naturligt fall och fickornas öppning sydda i vinkel, för att man enkelt ska kunna stoppa ned händerna. Dessutom är fickorna tillräckligt djupa för att användas efter behov, och noggrant fastsydda vid benet, av estetiska och bekvämlighetsskäl.

”Med Cojones vill vi bidra till en ökad hållbarhet inom badklädesbranschen, och utmana den existerande kulturen av slit och släng. Det ligger omkring två och ett halvt års produktutveckling bakom våra byxor. Som kund ska man känna att ’detta är jag i år, men också nästa år – och i olika situationer’”, säger Robert, där vi står och pratar i Snacks lokal på Sturegatan. Mattias har precis avslutat en intervju med Trendstefan, eventets arrangör, för Snacks Instagram-konto.

Funktion in i minsta detalj

Robert berättar vidare att enbart innerbyxans utformning tog omkring tre månader att designa, för att förstärka den bekväma passformen. Sedan kommer vi in på snörena i midjan. Även här har formgivningen tagit hänsyn in i minsta detalj. Både snörets längd, snörhålens placering och vikten på den lilla tyngden som försluter snöränden har analyserats för att ge ett optimalt resultat. Snörhålen är fållade med söm istället för med metall, för att minska blandningen av material i slutprodukten. På ena byxbenet samt på snörvikterna syns den diskreta logotypen i form av ett inverterat N (från CojoNes).

Cojones badbyxor foton
Image-bilder med inspiration från Island och Nordnorge. Hur fina?

För sin storytelling kring varumärket har Robert och Mattias som sagt låtit sig inspireras av mod i olika former. Men även av naturen och dess urkrafter, bland annat på platser som Island och Nordnorge, där väderbitna fiskare har trotsat vädrets makter sedan urminnes tider. Men mod kan även betyda andra saker, som att vara den man är trots vad omgivningen tycker eller sänder för signaler. Eller att våga ta kontakt med främmande människor, över kulturella och språkliga skillnader.

Flera av de modeller som har använts för visuellt material har ett råare, härdat uttryck, som signalerar livserfarenhet. Bland annat har man fotograferat fotografen Bengan Widell. Just den fotograferingen är påfallande snyggt gjord, då bakgrunden utgörs av en naken vägg, vars fläckiga yta matchar huden på Bengans ben.

”Honom blir man nästan rädd för. Men i själva verket är han en av de varmaste och snällaste människor jag har träffat”, säger Robert och pekar på en av de andra inspirationsbilderna, av en vikingaliknande man med stort men välvårdat rött skägg.

Jag känner igen mig i den målmedvetna kompromisslöshet med vilken Mattias och Robert arbetar. Där resultatet räknas, och uppnås utan genvägar. Det är något att inspireras av, och ett sätt jag själv brukar försöka agera på. Inte nödvändigtvis det beteende som skapar flest vänner eller högst social popularitet. Men något som gör att man kan se sig själv i spegeln och sova gott om natten.

Cojones badbyxor förpackning innerpåse
Byxorna levereras elegant förpackade i en innerpåse med tillhörande litet kort från grundarna.

Elegant leverans

Idag finns Cojones enbart som onlinebutik samt på utvalda event. Badbyxorna levereras i en elegant förpackning med innerpåse och kartong i brunt pappersmaterial, som försluts med klistermärken. Inuti ligger en liten hälsning från grundarna, som en påminnelse om varför man har valt just deras produkt. Uttrycket är exklusivt, men på ett autentiskt och jordnära sätt, som ligger helt i tiden – trots att det i grunden måste sägas vara tidlöst. Jag tänker för mig själv att asken mycket väl kan återanvändas till förvaring, på kontoret eller i hemmet.

Cojones badbyxor förpackning kartong
Asken är tillräckligt snygg för att återanvändas som förvaring.

Badshortsen är verkligen snygga och stilrena, och utstrålar den noggrannhet och goda kvalitet som har investerats i dem. ”De är väldigt dressade och fina. Jag tror absolut att man även kan ha dem på stan, med en skjorta”, säger Robert Nehmé sakkunnigt, medgrundare av Snack, som redan har hunnit köpa den himmelsblå färgen. Själv tänker jag att de utseendemässigt också skulle kunna fungera som strandshorts för en tjej.

”Vi har massor av planer och drömmar för framtiden. Nu närmast håller vi på att utveckla en ny modell, men den lanseringen ligger lite längre fram – när vi har fått alla bitar på plats”, säger Mattias och Robert avslutningsvis. Jag tar farväl och lämnar montern, som är placerad mellan andra utställare med bland annat solskyddsprodukter, exklusiv parfym och vackra tjockbladiga citronträd. Min imaginära resa till Italien fortsätter.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *