Rosehip – en vegan restaurang i Vilnius

Vegan restaurang i Vilnius Rosehip burgare 2

Det har varit en lång och intensiv dag i Vilnius, Litauens huvudstad. Efter att ha mellanlandat på mitt hotell Pacai, vid rådhustorget, för att byta om och duscha, har jag en middag inbokad på Rosehip, en vegan restaurang i Vilnius stadskärna.

Jag promenerar den korta sträckan till Rosehip, genom regnet. När jag kommer fram blir jag erbjuden ett högt fönsterbord, där det står en handskriven skylt med mitt namn på. Restaurangen har en avslappnad och inbjudande atmosfär och inredning. I rummet intill pågår en födelsedagsfest med en grupp unga, ganska trendiga och snyggt klädda gäster. Födelsedagsbarnet håller tal. I bakgrunden spelas trevlig musik på lagom volym, utan att bli påträngande. Personalen är vänlig och otvungen.

Vegan restaurang i Vilnius Rosehip disk
Restaurangens atmosfär är avspänd och inbjudande.

Burgare och Pinot Grigio

Jag beställer en burgare med pulled jackfrukt. Portionen är stor men känns hanterbar. Maten är mycket vällagad och smakrik, med spännande texturer och bra balans. Som tillbehör serveras spänstiga potatisklyftor och god majonnäs, samt ett fluffigt bröd och kryddig sås.

Till detta dricker jag en aromatisk och rik pinot grigio från italienska Cantina di Soave. Vinet har ektoner, smörighet och typisk pinot grigio-karaktär, som passar mycket bra ihop med min burgare. Innan jag gör mitt val frågar jag en av medarbetarna om han kan berätta något om vinerna. Det kan han dock inte. Kanske en öldrickare?

Vegan restaurang i Vilnius Rosehip skylt
Jag är väntad.

Menyn som helhet är allt igenom vegan. Den inkluderar förrätter, bakad potatis, sallader, bowls, burgare och frestande efterrätter. En specialitet är den rosa hummusen, som jag antar innehåller rödbeta.  Färgen rosa går också igenom i restaurangens interiör och design. Att dricka finns det även smoothies och andra alkoholfria alternativ, samt öl, cider, sprit och cocktails.

Jag var trött när jag anlände till Rosehip, men den mysiga upplevelsen i stort under kvällen har piggat upp mig. Klockan börjar dock närma sig 22 vid det här laget, och jag har gått upp vid tretiden samma morgon för att ta det tidiga flyget från Arlanda. Det är dags att gå. Jag avslutar mitt vinglas och tar med mig en croissant som alternativ dessert tillbaka till hotellet. Ute regnar det fortfarande.

Vegan restaurang i Vilnius Rosehip burgare
Burgare med pulled jackfrukt.

Inför min resa till Litauen, som var en del av ett större kundprojekt i Baltikum, hade min kontakt på den nationella turistbyrån (som själv tidigare har varit vegan) hjälpt mig att hitta restauranger och kaféer med veganrätter på menyn. Det visade sig att utbudet i Vilnius var ganska stort.

Förutom Rosehip besökte jag även de mysiga kaféerna Vieta, i autentisk hipsterstil, och retroinspirerade Chaika, som säljer bland annat grillade smörgåsar, hälsosamma delikatessprodukter samt dekadenta kak- och tårtbitar, samt restaurangen Sweet Root, rankad som en av landets 30 bästa. Den sistnämnda har dock ett helt annat koncept, som innebär en innovativ, sofistikerad och ganska spektakulär avsmakningsmeny i otaliga akter.

Vegan restaurang i Vilnius Chaika
Kafé Chaika, där jag äter lunch följande dag.

En anekdot i sammanhanget är att burgaren gav mersmak, för att inte säga begär. Under de kommande veckorna köper jag gång på gång jackfrukt från min lokala Ica-butik på Södermalm. Nästa steg är att lära sig göra den pulled. Men det får tyvärr vänta till dess att jag har fått mitt nya kök på plats, senare i år.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *