Vintips – Pinot Gris från Alsace

Pinot Gris är nog en av mina favoritdruvor, som jag dock ”upptäckte” relativt sent. Nyligen fick jag chansen att testa den nya årgången av en Pinot Gris från Alsace. Närmare bestämt Pinot Gris Réserve 2018 från odlingskooperativet Turckheim, som är ett av Alsaces största och mest kända.

Vinet har en vacker färg, som går lite mot bärnsten eller honung, och påminner om tonerna på flaskan. Eller tvärtom kanske det bör vara? Doften är aromatisk och fruktig, med blommiga inslag. Även smaken är aromatisk, fruktig och druvtypiskt blommig, med toner av frukt som mogna äpplen (gula?) och päron samt honungsliknande toner. Därutöver har den också viss kryddighet och fatkaraktär.

Vinet kan gärna serveras svalt, för friskhetens skull. Men mognar å andra sidan i glaset, och utvecklar ytterligare aromer.

Eftersmaken är ganska lång och angenäm. Vinet kan gärna serveras svalt, för friskhetens skull. Men mognar å andra sidan i glaset, och får därvid ytterligare fruktiga aromer av bland annat mogna äpplen och honung. Det är trevligt att smutta på medan man exempelvis skriver ett brev eller lagar mat. För mig, som är ensamstående och långsam drickare, tar det ett par dagar att avsluta flaskan. Det tycks dock inte påverka innehållet negativt (inom en rimlig tidsram). Istället upplever jag snarast att vinet får ännu mer uttryck, alltmedan fler lager av smak utvecklar sig.

Pinot Gris från Alsace Turckheim glas
Vinet kan med fördel drickas som det är, eller tillsammans med rustika smaker.

Att dricka som det är, eller med rustika smaker

I och med vinets karaktär och relativt rika smak, passar det bra att dricka som det är, men även tillsammans med smakrika rätter åt det rustikare hållet, som surkål, brysselkål, korv och en del fiskrätter. I Alsace dricks det traditionellt till charkuterier. Enligt producenten själv finns det viss utvecklingspotential med ytterligare två till tre års lagring.

Pinot Gris från Alsace Turckheim flaska frilagd
En liten pärla från Alsace.

Cave de Turckheim grundades 1955 av ett antal vinbönder, som ligger utspridda på kullarna omkring den medeltida lilla staden Turckheim, strax utanför Colmar nära den tyska gränsen. Idag inkluderar det cirka 240 vinodlande medlemmar och en total odlingsareal på 360 hektar. Vineriet är modernt, med bland annat pneumatiska pressar och rostfria ståltankar.

Historiskt sett har Alsace under långa perioder tillhört Tyskland. Därför finns det här en tradition av att odla druvsorter som ofta associeras med Tyskland snarare än Frankrike, som till exempel Riesling. Trots det nordliga läget har regionen ett ganska varmt klimat, vilket tillsammans med de aromatiska druvsorterna ger vinerna unik karaktär, med en fin kombination av kraft och elegans.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *