Pelargonsticklingar i Stockholm

Det är ingen hemlighet att detaljhandeln genomgår ett omfattande skifte sedan ett par år tillbaka, som är förknippat med stora svårigheter. Och detta redan innan coronaviruset kom in i bilden. Digitaliseringen spelar in, och användandet av andra försäljnings- och kommunikationskanaler än de traditionella. Många frågar sig om den fysiska butiken har spelat ut sin roll. Hur som helst står det klart att butikernas roll har förändrats, med nytänkande som en nödvändig konsekvens. Nya butikskoncept dyker upp och butikslokalerna används på andra sätt än tidigare, mer upplevelsebaserat, varumärkesbyggande och socialt, som ett sätt att träffa sina kunder på.

Jag mumlar något ohörbart, sådär som man gör när man inte är riktigt säker på vad någon menar.

Ett exempel på innovation inom butikskoncept är Snack, som lanseras av trendspanaren Stefan, Trendstefan, Nilsson och konceptutvecklaren Robert Nehmé. Snack består av två dagars pop up-event som anordnas varje månad året ut, på olika teman och platser i Stockholm. Först ut är en stickling- och odlingsbutik på hotellet Clarion Sign, vid Norra Bantorget, som har öppet den 23–24 april. Under hela april månad kan man dock plocka upp egna pelargonsticklingar i hotellets lobby. All varumärkets kommunikation sker genom Instagramkontot @selectedsnack, just nu med fakta och tips om pelargoner, krukväxter och trädgårdsskötsel.

Pelargonsticklingar Zonalpelargon Clarion Sign
I Clarion Sign Hotels lobby väntar rosa, röda och vita zonalpelargoner.

Ett besök i sticklingbutiken

Det går knappt att motstå en stickling. När jag ändå har ett ärende i city tar jag därför vägen förbi Clarion Sign. På gatorna är det tomt, på grund av myndigheternas rekommendationer. Inne i hotellet likaså. Till och med ytterdörren är låst, men en vänlig receptionist släpper in mig. På min förfrågan förser hon mig även med sax och en liten påse för sticklingen.

Jag väljer en rosa Zonalpelargon. När jag ska återlämna saxen frågar jag receptionisten om hon också har tagit en stickling. Vi börjar prata, bland annat om ”den nuvarande situationen”, som man brukar säga när man har använt orden ”corona” och ”covid-19” så oändligt många gånger, eller helt enkelt tröttnat på dem. Hon är påfallande trevlig och sprider härligt positiv energi omkring sig med hela sitt sätt.

Pelargonsticklingar Zonalpelargon Clarion Sign 2
Pelargon är svenskarnas favoritväxt för sommarens odling, visar en rapport från Plantagen.

Oväntad hemleverans

Jag förklarar att jag har berättat om sticklingbutiken för min mamma och lillasyster, och nu känner mig som en dålig människa eftersom de ändå inte kan ta sig dit för att upptäcka den. I synnerhet inte min mamma, som befinner sig i den berömda riskgruppen. ”Du kanske kan posta sticklingarna”, föreslår receptionisten. Men jag tvekar, i och med att jag är orolig att de inte skulle klara posthanteringen särskilt bra. ”Men vi kanske kan ordna med hemleverans”, fortsätter hon. Jag mumlar något ohörbart, sådär som man gör när man inte är riktigt säker på vad någon menar.

”Var bor din mamma?”, framhärdar min samtalspartner. Svaret på det är Solna, tydligen inte särskilt långt från receptionistens egen bostad. Till min ytterst stora förvåning erbjuder hon sig att åka förbi min mammas lägenhet redan samma kväll och lämna en liten stickling i brevlådan. Jag är mållös. Sådant brukar inte hända i Sverige, även om jag själv gärna hade gjort någon annan samma tjänst om jag hade fått chansen.

Trendstefan och Marita Lord
Bakom Snack står Stefan, Trendstefan, Nilsson (här tillsammans med Marita Lord från Cult Design) och Robert Nehmé (se bild högst upp).

En solskenshistoria

Efter att ha gett receptionisten min mammas adress i Solna och mitt telefonnummer kommer vi överens om att höras när ”uppdraget är utfört”. ”Men känn inte att du måste!”, säger jag oroligt, som fortfarande knappt förstår vad det är som just har hänt. Hon insisterar dock på att det inte är något problem, med ett stort leende på läpparna. Leendet fortsätter i sin tur ända upp till ögonen, där jag noterar att hon har en snygg turkosgrön highlighter applicerad i den inre vrån.

Ett par timmar senare har sticklingen avlämnats och detta har bekräftats via SMS. Min mamma är förvånad men glad: ”Det var ju oerhört gulligt! Så mysigt att få ett hemligt blomsterbud!”. Hon, min mamma, har tidigare definierat sig själv som ”känd för att aldrig kunna tacka nej till sticklingar”. Hennes stickling kommer säkert att må som en prinsessa bland de andra krukväxterna. I mitt fall är sticklingar något av en utmaning, i och med det begränsade dagsljuset i min ganska lilla etta på Söder. Men jag ska vårda den ömt.

Pelargonsticklingar Clarion Sign 2
Delar av Clarion Sign Hotels stilrena och ganska imponerande fasad.

Varför (i all världen) berättar jag då om detta, här på bloggen? Jo, för att händelser och agerande som dessa ger mig en liten känsla av kraft och hopp inombords, mitt i en annars ofta ganska kall, grå och lite skrämmande verklighet (inte minst just nu under pandemin). Det inspirerar mig till att själv fortsätta sträva efter att vara och utvecklas till en bättre människa, och jag hoppas att andra kan känna och göra likadant.

Pelargoner en favorit

Dessutom är växter och odling alltid värt att lyfta. Att odla egna grödor bidrar till ett inre lugn och främjar välbefinnandet. Det vet var och en som har provat. Därutöver tror jag mycket väl att det kan ha en positiv inverkan på ens personlighet, i och med att det är en taktil och analog verksamhet, där man samtidigt bryr sig om något i sin omgivning – plantorna – och tar hand om dem.

Pelargonsticklingar stickling
Av Robert får jag lära mig hur en stickling ska knipsas av, strax under en förgrening av stammen.

Just pelargoner är för övrigt svenskarnas stora favoritväxt för sommarens odling. Det visar en del av Plantagens årliga rapport växttrender, som baseras på konsumentundersökningar och intervjuer med experter inom branschen. Där ligger pelargonen i topp med sammanlagt 26 procent av rösterna, mot fjärilslavendel på en hedrande andraplats med 15 procent. Varje år utses till och med Årets Pelargon under mässan Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan. Just i år skedde själva tillkännagivandet via livesändning på mässans Facebooksida, sedan mässan själv hade blivt inställd – “på grund av rådande omständigheter”.

Åter till Snacks stickling- och odlingsbutik: öppettiderna är alltså den 23–24 april på Clarion Sign Hotel i Stockholm. Mer information om detta och framtida event ges via Instagramkontot @selectedsnack.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *