Hembryggt kaffe – och en ny sorts havremjölk

Hembryggt kaffe Cafégo kopp

En aspekt av att jobba hemifrån är att man (som kaffedrickare) brygger sitt eget kaffe. Jag satt tidigare mest på mitt favoritkafé på Söder i Stockholm och skrev, men sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka har jag bytt ut det upplägget mot ett hemmakontor, för att få en lugnare och tystare arbetsmiljö.

Efter att ha funderat på diverse bryggare för hembryggt kaffe valde jag det enklast tänkbara alternativet och handbrygger nu över en liten Melitta-tratt i en stengodskanna. Fördelen med detta är att det blir ett hantverk i sig att göra iordning kaffet. Dessutom uppskattar jag långsamheten i bryggandet.

Ett av mina favoritkaffen total sett .

För en tid sedan fick jag chansen att testa två sorters kaffe från varumärket Cafégo, som är en del av Sofiero Kafferosteri. Rosteriet grundades 2015 på Sofierovägen i Helsingborg av en grupp vänner med stor erfarenhet av kaffe sedan tidigare. Cafégo i sin tur lanserades 2017, med egenutvecklade bönblandningar och rostningar som tas fram lokalt i Helsingborg.

Odling på hög höjd

Cafégo jobbar med 100 procent spårbara och noga utvalda arabicabönor i sina kaffesorter. Därav en stor andel bönor som odlas på hög höjd. Närmare bestämt kommer minst 50 procent av bönorna från odlingar på över 1200 meters höjd över havet, i Östafrika, Centralamerika, Brasilien, Colombia och Vietnam. På den höga höjden får bönorna mogna långsamt. Detta gör att de har längre tid på sig att utveckla smak och karaktär, vilket ger en rund och fyllig arom. Produkterna är certifierade enligt UTZ, en omfattande hållbarhetsmärkning för kaffe och choklad.

Hembryggt kaffe Cafégo Volcanic Blend
Volcanic Blend, i påse med hela bönor.

Samtliga Cafégos kaffen säljs som färdigmalet och hela bönor. De två kaffesorter jag har testat är Volcanic Blend, hela bönor, samt färdigmalet Triple Mountain. Volcanic Blend är ett mörkrostat kaffe med hög halt av bönor från Östafrika, framförallt från vulkaniska jordar kring Mount Kenya. Minst 50 procent av bönorna odlas på över 1500 meters höjd. Kaffet är runt och mjukt i smaken, med låg syrlighet och beska samt lång trevlig eftersmak. I brist på egen utrustning ber jag min mamma att mala bönorna till rätt malningsgrad för filterkaffe. Hon har ett stort härligt kök, som bland annat inkluderar en kaffekvarn från OBH Nordica.

I kombination med havremjölk

Till vardags dricker jag gärna kaffe med havremjölk (havremjölk i och med att jag är vegan). Vanligtvis använder jag mig av Oatlys berömda iKaffe, som jag blev introducerad till på tidigare nämnda favoritkafé, efter att innan dess främst ha druckit sojamjölk. Men i samband med att jag provar Cafégos kaffe har jag även testat den nya produkten Oddlygood Barista, en havremjölk i baristastil (som alltså går att skumma och värma) från Valio.

Hembryggt kaffe Cafégo Triple Mountain
Nya favoritkaffet Cafégo Triple Mountain.

”Mjölken” har tagits fram i samarbete med professionella baristor, men kan även användas för matlagning och bakning. Hittills har jag testat att göra en enkel nedkokad sås med steksky (från svamp). Det fungerade bra.

Ett stort plus i kanten/många browniepoäng för att Oddlygood Barista är glutenfri, medan iKaffe har ”mycket låga halter av gluten”. Jag är per definition inte glutenintolerant, men undviker gluten i så stor utsträckning som möjligt. En reflektion från min sida är att produktens förpackning har en något märklig färg, brun. Det ger vissa associationer till chokladmjölk på tetrapack. Å andra sidan måste jag säga att det är bra att de inte har kopierat iKaffes vid det här laget klassiska grå färg, som jag har sett att en annan konkurrent har gjort.

Hembryggt kaffe Cafégo kopp med skummad havremjölk
Jag dricker gärna mitt kaffe med lite skummad havremjölk.

Jämfört med iKaffe är Oddlygood Barista något mindre söt (båda söthetsgraderna smakar bra). Den har en rund, rik och krämig smak, både att dricka som den är och när den har skummats. Skummet blir lite luftigare än det jag åstadkommer med iKaffe, och man kanske får se upp att det inte blir för stora luftbubblor.

I kaffet upplever jag att Oddlygood Barista är ganska dryg, alltså det behövs inte så mycket mjölk i förhållande till mängd kaffe. I skrivande stund har jag provat den med fyra olika kaffesorter (som jag själv tycker om) och den gifter sig väldigt fint med alla fyra. Kombinationen av kaffet och mjölken blir rik, mjuk och aromatisk. Det känns som att de två komponenterna lyfter fram varandra. Så även med Volcanic Blend!

Havremjölk Valio Oddlygood Barista
Valios havrebaserade baristamjölk Oddlygood Barista.

Favoritkaffet!

Åter till min kaffeprovning. Jag är som sagt riktigt förtjust i Volcanic Blend men min favorit av de två testade kaffesorterna är helt klart Triple Mountain, för att inte säga ett av mina favoritkaffen total sett så här långt i livet. Triple Mountain är en mörkrost som Cafégo beskriver som ”sin definition av Skånerost”, vilket hur som helst är en typ av rostning jag uppskattar. Kaffet är ganska mustigt, mjukt och välbalanserat, med mycket smak och viss karaktär av espresso. Eftersmaken är lång och ren.

Bönorna kommer från tre höglandsområden i Östafrika, Colombia och Centralamerika, varav minst 50 procent odlas på 1400 meters höjd eller högre. Kaffet är mycket gott att dricka svart, kanske med en ostsmörgås, en kaka eller en bit choklad till. Men tillsammans med Oddlygood Barista (eller iKaffe för den delen), skummat som oskummat, är det en väldigt bra kombination. Mjukt, runt och nästan lite pralinartat. Vardagslyx i förpackat i en kaffekopp.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *