AC by Marriott Hotel Stockholm Ulriksdal – ett nytt hotell i Solna

Hotell i Solna AC by Marriott Ulriksdal lobby bord

I början av mars öppnade spanska AC by Marriott ett hotell i Solna, tillika kedjans första i Sverige. Hotellet ligger strax utanför Stockholm, i direkt anslutning till Ulriksdals pendeltågsstation. Det drivs i franchiseform av hotell- och fastighetsbolaget Vi Invest AB, som har inlett ett långsiktigt samarbete med AC by Marriotts moderbolag, Marriott International. Avsikten är att öppna tio AC by Marriott-hotell i Sverige, nu närmast i Kista och Rosersberg.

AC by Marriott Hotel Stockholm Ulriksdal är inhyst i en nybyggd byggnad, med trekantig strykjärnsform. Hotellet har 223 rum, varav 190 Standard-rum, 29 Superior-rum och fyra sviter. Det finns en restaurang och bar i den stora öppna lounge- och lobbyytan, samt en stor wellnessavdelning med olika typer av bastu (torr-, ång- och aromabastu), jacuzzi och en stor pool, med utsikt uppåt genom takfönstret i hotellets atrium, som kantas av bekväma vilstolar.

Frukosten är fantastisk.

Wellnessavdelningen kommer även att vara öppen för lokalbefolkningen. Den inkluderar ett modernt gym och en hälsoinriktad bar, där det serveras likaså hälsosam frukost för medlemmar och gäster, samt omklädningsskåp och möjlighet till wellnessbehandlingar. Därutöver har hotellet också ett separat, dygnetruntöppet gym för hotellgäster. I skrivande stund är wellnessavdelningen inte riktigt klar, men lokalen ser lovande ut och gör att man (jag) vill återvända.

Hotell i Solna AC by Marriott Ulriksdal exteriör
Hotellet ligger i en strykjärnsformad byggnad vid Ulriksdals pendeltågsstation.

Inbjudande lounge

Det är en solig förmiddag några dagar efter öppningen som jag anländer med min cykel till AC by Marriott Hotel Stockholm Ulriksdal. På gatorna är det tomt, likaså inne i hotellbyggnaden, vilket beror på oron för corona-virusets konsekvenser. I lobbyn flödar det in ett vackert ljus genom de stora panoramafönstren. På borden står levande värmeljus och vaser med levande gröna växter och ljusrosa blommor. I bakgrunden spelas angenäm loungemusik.

Jag välkomnas av trevlig personal i receptionen samt Patrik Tuomisto, Group Director of Operations på Vi Invest. Vi slår oss ned i lobbyn. Jag har tidigare bott på AC by Marriott i Riga, som ligger nära den lettiska huvudstadens berömda och betagande art nouveau-kvarter. Känslan man möts av i Ulriksdal är liknande, men med en lokal touch i båda filialerna.

Hotell i Solna AC by Marriott Ulriksdal lobby
Det finns restaurang och bar i den stora öppna loungeytan.

Ska tala till alla sinnen

AC by Marriott är ett designfokuserat koncept, med internationell känsla. Kedjan grundades av spanjoren Antonio Catalan, som vill att hotellet ska vara mer än en plats att övernatta på. Det ska tala till alla sinnen. Som exempel på just sinnesupplevelser nämner Patrik att det på kvällstid, efter ett bestämt klockslag står en korg med små lavendelpåsar vid hissen, som man kan ta med sig upp på rummet för att varva ned och kunna sova bättre. För mig personligen en mycket exklusiv detalj, men varumärkets profil utger sig inte för att vara ett lyxhotell, utan erbjuda ”utvalda delar av serviceutbudet”.

Lobbyn är stilrent inredd i sofistikerade naturfärger, med en växtvägg vid restaurangens kortsida. Växtväggen återfinns i alla AC by Marriotts hotell, och jag minns den (tror jag) från restaurangdelen i Riga. Restaurangen har ett öppet kök som bjuder in till interaktion med kockarna. Lokalen är möblerad med bord i olika höjd. Det skapar nivåskillnader och ger ett levande uttryck i inredningen, som känns mindre formellt.

Väggarna vid receptionen är täckta av träpaneler från Gustafs Scandinavia. Patrik förklarar att den ena av dessa är av samma typ som den panel som finns i FN:s högkvarter i New York. Inredningen som helhet har tagits fram av det svenska företaget Living Design, som annars främst arbetar med femstjärniga hotell internationellt.

Hotell i Solna AC by Marriott Ulriksdal restaurang
Nivåskillnader i inredningen skapar en levande känsla.

Spanskt och skandinaviskt på tallriken

Hotellrestaurangen har spanskt tema i grunden och drivs i samarbete med profilstarke Pontus Frithiof, inom ramen för det nya konceptet Pic Poc, som även ska lanseras i AC by Marriotts övriga svenska hotell. Menyn kommer att inkludera tapas och andra spanskinspirerade rätter, i kombination med skandinaviska rätter och klassiker, som Pontus har gett sin signaturtouch. Till exempel hans välkända räkmacka, som bland annat erbjuds på Pontus in the Air på Arlanda flygplats (flitigt instagrammad). Sommartid blir det en uteservering på det mysiga lilla torget utanför, som ligger strategiskt på väg från och till pendeltåget.

Hotell i Solna AC by Marriott Ulriksdal reception
Träpanelen till höger är av liknande typ som den på FN:s högkvarter i New York.

Även frukosten går i spansk, kontinental stil, med produkter som frittata och chark, som bland annat kan skäras upp för hand efter behov, med en traditionell maskin. I likhet med växtväggen är skärmaskinen standard för alla AC by Marriotts hotell. ”Frukosten är fantastisk”, säger Patrik.

Genomtänkt design

Vi lämnar lobbyn för att titta på några av rummen. I och med byggnadens triangulära form har vissa av dem en lite annorlunda layout, precis som det kan vara i äldre hus. Gemensamt för alla rum och kategorier är en stor, elegant sänggavel i mörkt trä. Det finns även faciliteter för kaffe och te, inklusive take away-muggar, samt strykjärn och strykbräda. Förvarings- och avlastningsutrymmen är ganska generöst tilltagna, med sidobord och öppna garderober.

Hotell i Solna Ac by Marriott Ulriksdal gym
Hotellet har två gym. Bakom den tillfälliga avskärmningen döljer sig spat.

I Standard-rummet står ett mångsidigt bord, som har korrekt arbetshöjd för att till exempel skriva, men samtidigt kan fungera för att ta en fika eller sitta och prata. Fönstren är ljudisolerade, vilket är bra då en del rum vetter mot järnvägen. I badrummen blandas klassiskt svart och vitt med trä och träfärgat kakel, med trompe l’oeil-effekt. ”Trämaterialen har valts ut för att ge en svensk känsla som är lite varmare”, fortsätter Patrik.

Nära sevärdheter och kommunikationer

I området kring hotellet byggs det mycket just nu, både bostäder, kontor och kommersiella lokaler. Patrik förklarar att det är en utveckling som kommer att fortsätta. Dessutom ligger Mall of Scandinavia och Friends Arena bara en pendeltågsstation (ungefär en minuts resa) bort, men är även möjliga att nå till fots. Till Odenplan tar det sex minuter med tåget, T-centralen åtta minuter och åt motsatta hållet, till Arlanda, tar resan ungefär en halvtimme. Andra sevärdheter i närheten inkluderar Hagaparken, Ulriksdals Slott och Ulriksdals Värdshus, dit man kan promenera.

Hotell i Solna AC by Marriott Ulriksdal Standard-rum
Ett av hotellets Standard-rum.

Patrik berättar att AC by Marriott har strikta regler inför öppningen av varje filial. De nya hotellen ska godkännas både med hänsyn till design och säkerhet, men även ”provbos” av ett in-house-team, som testar alla faciliteter, till exempel restaurang och frukost.

Mitt besök är över. Jag tar ett sista varv i loungen och hälsar på några av restaurangens vänliga medarbetare. I och med den lite skakiga situationen på grund av covid-19 kommer restaurangen att vara tillfälligt stängd under en period framöver, men fortsatt servera frukost. Det berättar receptionist William Snell, innan jag tar farväl och cyklar tillbaka mot hemmakontoret på Södermalm.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *