Vegansemla i Stockholm – raw, glutenfri och klassisk

Vegansemla i Stockholm Paradiset skärbräda

Jag hade inte planerat att skriva om semlor i år, och det dröjde dessutom till en bra bit efter Fettisdagen innan jag fick tag i någon semla överhuvudtaget. I och med att jag är vegan och undviker gluten blir urvalet något mindre och man får planera för att få tag i sin semla. Å andra sidan tenderar vegansemlor att hålla hög kvalitet.

Bröd & Salt

Vegansemla i Stockholm Bröd & Salt

Jag inleder min jakt på vegansemla i Stockholm hos Bröd & Salt, som jag har sett ska ha en egentillverkad variant med glutenfri bulle. Efter några förgäves försök, på grund av att deras bullar var slut, lyckas jag till sist köpa en från butiken i Gamla Stan. Bröd & Salts semla har nog en av de godaste mandelmassor jag har provat! Den har aromatisk och autentisk smak av mandel. Konsistensen är lagom grynig, med stora mandelbitar. Precis så som mandelmassa ska vara.

Bröd & Salts semla har nog en av de godaste mandelmassor jag någonsin har provat!

Jag minns första tillfället jag provade den sortens mandelmassa, i motsats till den släta, industriellt framställda. Det var hos min faster, som då arbetade på den svenska ambassaden i Oslo. Jag var inte så gammal på den tiden, och tyckte att det var en ganska konstig semla. Men smaken har ändrats sedan dess. Åter till Bröd & Salt. Semlans sojagrädde i sin tur är härligt mjuk och vackert spritsad. Bullen är god, lite åt det torrare hållet som glutenfria produkter ibland är, men med fin kardemummasmak. Jag tycker om den. För att kunna fotografera semlan senare, balanserar jag den försiktigt i cykelkorgen på vägen förbi Slussen och Götgatspuckeln.

Blueberry Lifestyle/Colorfield

Vegansemla i Stockholm Blueberry Lifestyle

Bröd & Salt gav mig blodad tand. Därför passar jag på att besöka Blueberry Lifestyles butik på Stockholms centralstation när jag några dagar senare har vägen förbi. Blueberry Lifestyle håller visserligen på att göra om sitt varumärke till Colorfield, men i skrivande stund är det bara butiken i NK som är klar. Här finns det två alternativ. Dels en härlig raw-semla, som påminner om en liten pralin: vacker, söt och smakrik. Semlan har en bulle i form av en raw-boll, som är fylld med mandelfyllning och tjockt vispad kokosgrädde med lite vaniljsmak. Den är väl balanserad, med en fin blandning av texturer, med grynighet i bullen mot det mjuka inkråmet. Bluberry Lifestyles andra semmelsort är den klassiska semmelsmoothien (se foto nedan i galleri), som består av bland annat cashewnötter, dadlar, banan, mango, mandlar och ärtmjölk, och görs på beställning. Den innehåller vassleprotein med vaniljsmak i originalutförande, men kan göras vegan. I fjol gjordes veganversionen helt enkelt utan vasslen, men i år finns det en ärtbaserad produkt med kardemummasmak som substitut. I motsats till raw-semlan är smoothien ganska stor (liksom alla deras smoothies). Hantverket är det dock ingen tvekan om, och jag brukar konsumera dem (smoothiesarna) i omgångar. Bonus för den trevliga personalen, som tar sig tid att prata semlor, ekologisk choklad och veganmat med mig vid köptillfället.

Paradiset

Vegansemla i Stockholm Paradiset

Peppad av mina ”framgångar” hos Bröd & Salt och Blueberry Lifestyle, ringer jag den hälso- och ekologiskt inriktade mataffären Paradiset Södermalm, för att höra efter hur de har det på semmelfronten. En vänlig medarbetare meddelar att de är inne på sin ”sista leverans” av raw-semlor, som alltså köps in utifrån (till skillnad från hos Bröd & Salt och Blueberry Lifestyle). Jag ber henne lägga undan en och cyklar förbi samma kväll. Fördelen med raw-semlor är att ”gräddelen” generellt sett är så pass fast i konsistensen att de håller sin form hyfsat bra även under transport. Vilket är praktiskt med tanke på fotografering, och stämmer även i detta fall. Paradisets semla (se också bild högst upp) skulle kunna vara den snyggaste jag sett, liten och rund med precist spritsad kräm. Den innehåller bland annat glutenfria havregryn, dadlar, cashewnötter, kokossocker och kardemumma. Bullen är jättegod, med bra konsistens av havregrynen. Även mandelmassan är härligt grynig. Krämen är mjuk men med textur och smak. Hela bakverket är smakrikt och sött, med mycket textur i alla komponenter. Något större än vissa andra raw-semlor, utan att bli för stor. Och fortfarande betydligt mindre än de flesta konventionella semlor.

Brekkie

Vegansemla i Stockholm Brekkie

Den antagligen sötaste semlan jag har stött på hittills under 2020 är minivarianten från Brekkie, och då syftar jag inte på smaken. Denna semla provade jag första gången i samband med ELLE Decoration Swedish Design Awards, där Brekkie stod för cateringen. Semlan är inte större än en petit choux eller liten amuse-bouche. Bullen består av en rawboll med klassisk smak av bland annat kardemumma, dadlar och mandel. Den är fylld med mandelsmör som nästan smälter i munnen och en liten klick kokosgrädde. När jag några veckor senare ändå ska förbi Brekkies bageri och butik i Hagastaden för att köpa en limpa av deras fantastiska vegan och glutenfria morotsbröd, passar jag på att även beställa en semla, trots att det snarare är Påsk än Fastlag vid det här laget. Det visar sig bli en utmanande inköpsrunda. För dagen har det blåst upp till en typisk vårstorm, med sol, hagel och snö om vartannat. Faktiskt så kraftiga stormbyar att jag blåser omkull med min cykel på väg till butiken. Men det fick det vara värt.

Urban Deli

Vegansemla i Stockholm Urban Deli

Sist ut bland de raw-semlor jag tar mig an för 2020 är de som säljs på Urban Deli, och bakas av Unbakery, ett raw, vegan och glutenfritt bageri med bas i Stockholm och Skogås. Jag provar först med Urban Delis butik på centralstationen, men de har inte fått in några semlor. Därför beger jag mig istället till min lokala filial, vid trendiga Nytorget. För säkerhets skull ringer jag innan, och en tjänstvillig säljare ringer sedan tillbaka för att bekräfta. Personalen i kassan är själv inte vegan men rapporterar att han ändå gillar raw-semlan. Medan jag står där och ska betala kommer säljaren jag pratat med i telefon förbi. Han nämner för kassapersonalen att ”det ska komma in en tjej och köpa en raw-semla”. ”Men då är saken biff då. Eller kanske inte just ’biff’”, säger han när han får höra att det är jag som är ”tjejen”. Unbakerys semla är sympatiskt liten, och pralinartad, i likhet med Blueberry Lifestyles och Brekkies. Den är söt och god, med textur i både grädde, mandelmassa och bulle. Semlan innehåller flera olika kokoskomponenter, vilket bland annat ger en ganska kraftig, men angenäm, kokossmak. Även denna känns som en fullträff.

Gunnarsons Specialkonditori

Vegansemla i Stockholm Gunnarsons

Några kvarter söderut från mig på Götgatan (i SoFo, precis som Urban Deli Nytorget) ligger Gunnarsons Specialkonditori, vars specialitet bland specialiteter nog kan sägas är semlor. Mitt första besök i konditoriet var i förfjol, på grund av just semlorna. Men jag har känt till det betydligt längre än så. Under högstadiet och gymnasiet hade jag nämligen en lärare som älskade semlor. Han åt semlor hela året och brukade själv säga att han såg ut som en semla hela han, vilket inte var en helt missvisande beskrivning. Hans favoritsemla var Gunnarsons specialsemla, där mandelmassan har finfördelats och blandats med grädden, vilket ger en utmärkande smak, som är fin och mild. Sedan 2018 säljer Gunnarsons även vegansemlor, som består av en vetebulle bakad på margarin, fylld med vegan mandelmassa (lustigt nog inte alltid fallet) samt sojagrädde. Denna semla är betydligt större än raw-semlorna, som en ”vanlig” semla. Den görs på plats i butiken och förpackas i en klassisk rosa kartong, försluten med snöre och rosett, vilket får mig att le inombords. Bullen är fluffig och mjuk, med bra proportioner av mandelmassa och grädde. Mandelmassan är smakrik, med fin konsistens och tuggmotstånd. Grädden tjock, krämig och smakrik. Sammantaget tycker jag att Gunnarsons vegansemla är godare nu än för två år sedan då jag provade den senast. Dessutom har de bytt det runda locket mot ett klassiskt trekantslock, som jag är väldigt förtjust i. Jag brukar passera Gunnarsons på väg tillbaka från min dagliga träning och passar på att beställa en semla när jag går förbi. ”Det är jättegott med semla”, säger en annan kund i kön bakom mig bekräftande, medan kassörskan noterar min beställning, som hon tycks ta på största allvar.

Andra semlor – och en litterär utvikning

Min mamma, Gunnel, har, till skillnad från mig, ett stort och välutrustat kök, där hon brukar baka egna semmelbullar – så även denna säsong. Bullarna fylls sedan med rikligt med traditionell fyllning, riktig grädde och mandelmassa. ”De blev mycket goda. Det är ju mycket fyllning som är vitsen med att baka själv”, säger Gunnel sakligt om sitt verk. I år har även hon provat en raw-semla, om än lite av en slump: ”för att den var så liten och gullig, pytteliten”. Raw-semlan serverades på anrika Konditori Ritorno på Odengatan. En anekdot i sammanhanget är att deckarförfattaren Dag Öhrlunds antihjälte Ewert Truut har Ritorno som sitt stamställe. Även om jag misstänker att han skulle få spader om han erbjöds rawfood eller något motsvarande, som närmar sig hälsosamt eller modernt. ”Jag kan tänka mig att man använder Ritorno på det sättet, som ett stamställe”, säger Gunnel när hon får höra detta. ”En utmärkt miljö för en romanfigur”, bekräftar en branschkollega till mig, som brukar gå dit och fika med sin dotter. Även mat- och resebloggaren och -instagrammaren Isabelle, från That Swedish Traveller, noterar att Ritorno är “ett ställe med karaktär”. Så det är nog dags för mig att göra ett återbesök (första sedan jag var i gymnasieåldern, vilket är mitt enda besök så långt).

Men det var en helt annan historia. Som man brukar säga.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Fatet i flera av bilderna kommer från Mateus.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *