Giretto öppnar nytt på Södermalm

Första veckan i februari öppnade Nobis-gruppen, under ledning av Gustavo Catenacci, sin andra pizzeria Giretto i Stockholm, som ligger i den nyrenoverade fastigheten S:t Paul i korsningen Götgatan/Sankt Paulsgatan på Södermalm, intill Götgatspuckeln.

Giretto har även en filial på Nybrogatan. Pizzerian har inspirerats av Gustavos resor till Italien, med en skandinavisk touch och egna tolkningar av klassiska recept. Bland annat består pizzabottnarna av svensk surdeg, som baseras på italienskt mjöl. Det bästa av två världar, enligt Gustavo.

Restaurangen har plats för drygt 90 sittande gäster vid bord och i bås som sträcker sig över två halva etage. I lokalen finns även en bar. Förutom pizza går det också att beställa bland annat sallad och antipasti, samt dryck från en kort och noga utvald meny. Pizzabottnarna kan även göras glutenfria eller med råg.

Pizzeria på Södermalm Giretto exteriör
Giretto ligger i den nyrenoverade fastigheten S:t Paul.

Bra drag vid öppningen

Det är närmast osannolikt bra drag när jag kommer till Giretto Sankt Paulsgatan på invigningskvällen. Med visst besvär klämmer jag mig in genom dörren och hänger av mig jackan överst i en hög av ytterplagg som täcker en fristående rockhängare. Jag plockar upp ett glas vin, en ekologisk Chardonnay från italienska (såklart) Caviro, som är balanserat, fruktigt och ganska aromatiskt, med visst djup.

Vi fixar en veganpizza.

Från köket skickas det ut pizzor och slices på löpande band. En vänlig servitris berättar att det är Margherita – den ursprungliga pizzan från Neapel – och Vegetariana som serveras. Jag hinner knappt ens andas att jag är vegan förrän kocken meddelar genom servisluckan att de ”fixar en vegan pizza”, om jag bara ger dem fem minuter. Hur han kunde höra mig genom sorlet i lokalen förblir en gåta.

Positivt överraskad gör jag ett försök att utforska den överfulla matsalen under tiden, som är inredd i ganska klassisk bistrostil, med naturmaterial som mörkt trä och läder, rutigt golv i svart och vitt samt grönt kakel bakom baren. I ett hörn spelar en kvinnlig DJ lagom hög bakgrundsmusik. Pizzorna har en rykande åtgång. ”Jättegott”, säger en av gästerna när jag nyfiket frågar henne vad hon tycker.

Pizzeria på Södermalm Giretto bar 2
Det är bra drag under öppningskvällen.

Vegan-experiment för framtiden

Jag återvänder till pizzahörnet och erbjuds inom kort en vegan variant på Vegetariana, som har spritsats med god grön kräm på zucchini och vitlökspasta istället för ost. Med den tar jag plats i ett hörn av baren, där det finns några decimeter ledig bardisk att tillgå. ”Står jag i vägen?”, frågar jag en kvinna som ser ut att vilja beställa. Men det gör jag tydligen inte. Däremot bjuder kvinnan in mig att komma och sitta vid deras bord, tillsammans med hennes man och, tror jag, kollegor. Bredvid mig sitter en dam som jobbar med hållbarhet.

Jag får aldrig klart för mig vad min ”värdinna” har för yrke, men det verkar vara relaterat till gastronomi. Bland annat känner hon Girettos kock, Henrik, som kommer för att slå sig ned under sin paus. Han berättar att han håller på att experimentera med en bättre lösning för veganpizzor, men har haft problem med att hitta en lämplig ost. ”Jag har testat flera stycken men är inte nöjd. Då vägrar jag servera det”, förklarar han. Istället ska han ta fram en specialkräm, liknande den jag har fått på min Vegetariana, som alternativ till osten.

Pizzeria på Södermalm Giretto servis
Från köket skickas det ut pizzor på löpande band.

Kulturellt värde

”Jag undrar om de har slarvat. Finns det några oliver på din pizza”, frågar Henrik skarpögt och pekar på min resterande slice. Vi konstaterar skrattande att jag hittar en enstaka oliv om jag letar lite grand under rödlöken. En av de andra gästerna vid bordet nämner närbelägna Omnipollos Hatt, apropå pizzeria på Södermalm, som tydligen serverar spännande fusionvarianter med asiatiska inslag.

Pizzeria på Södermalm Giretto pizza vegan
Vegan variant på Vegetariana. Ännu bättre med lite mer kräm på.

Jag avslutar min pizza, som är smakrik, vällagad och har en fantastiskt god botten, även om jag en vanlig kväll skulle välja den glutenfria. Därefter tar jag farväl av det trevliga sällskapet och tackar för mig. På vägen ut träffar jag en representant för fastighetsbolaget Einar Mattson, som äger huset. Hon förklarar att fasaden har ett visst kulturellt värde. Därför har man vid restaureringen tagit ned alla fasadstenar och sedan försiktigt satt tillbaka dem på samma sätt. I trapphuset ska det även finnas en fin historisk mosaik. ”Vi har jobbat mycket med att utveckla de kommersiella lokalerna. Det är kul att se slutresultatet!”, säger hon entusiastiskt.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *