Ett boutiquehotell med historia

Boutiquehotell i Palanga Vila Komoda exteriör

Under hösten gjorde jag en liten rundresa i Litauen, där jag bland annat bodde en natt på Vila Komoda, ett nyöppnat boutiquehotell i Palanga, som ligger vid kusten och ofta kallas för landets sommarhuvudstad.

Detta är min sista anhalt på en mycket intensiv och härlig resa, som i sin tur är den sista av tre resor i Baltikum (som även inkluderar Estland och Lettland) för samma, större projekt åt en kund. Jag har tillbringat dagen i grannstaden Klaipeda och på det vackra Kuriska näset, som står med på UNESCO:s lista av världsarv. Därför är det med viss utmattning i kroppen jag kör den korta sträckan över till Palanga och mitt hotell.

Det är ett hem, inte ett jobb.

Hotellet visar sig vara oväntat svårt att nå med bil för den oinvigde. Det ligger i stadskärnan, mellan en cykel- och gångbana (som bär ett gåtfullt namn som översätts ungefär till ‘Kärleksallén’) och den centrala gågatan, där sommartid folk flanerar mellan hotell, barer, kaféer och andra nöjeslokaler. GPS:en leder mig i cirklar. Till sist är jag närmast gråtfärdig av trötthet, men lyckas snirkla mig in via gågatan, krampaktigt vinkande och leende mot de förvånade fotgängarna. Mörkret har fallit och för säkerhets skull ringer jag hotellet, för att försäkra mig om att jag har kommit rätt. Jodå, det ser bra ut.

Boutiquehotell i Palanga Vila Komoda rum säng
Min säng efter en alltför kort natts sömn.

Ett tidigare rikemanshus

Incheckningen går smidigt och jag får ett rum högst upp i byggnaden, som är ljust och stilrent inrett, med ett rymligt badrum. Efter en liten stund kommer hotellets ägare Karolina Vi-Meid förbi för att hälsa. Hon ser strålande ut medan jag själv känner mig som en spillra efter den långa dagen. Med sig har hon ett portabelt element och en burk torkad mango, ”om jag skulle vara hungrig”. Knappast hade jag kunnat känna mig mer välkomnad än så.

Vila Komoda byggdes vid förra sekelskiftet av familjen Tyszkiewicz, som har haft stor betydelse för Palangas blivande till en populär destination för sommar och wellness. Det började med Juozapas Tyszkiewicz, som såg möjligheter i och med stadens läge vid havet, den friska luften och det behagliga vädret sommartid, vilket gjorde att Palanga steg för steg utvecklades en livlig resort med stor turistnäring.

Boutiquehotell i Palanga Vila Komoda rum nyckel
Rummen öppnas med nycklar, i motsats till plastkort.

Hotellet var ursprungligen sommarhus åt Aleksandras, en av bröderna i familjen, som inte själv bodde i Palanga, för att denne skulle kunna komma dit och tillbringa tid med sina släktingar. Det lät byggas av hans bror Feliksas, som ägde Palanga under denna period. Huset utgjorde ett undantag från större delen av den övriga bebyggelsen i staden, som främst bestod av karakteristiska litauiska träbyggnader. Tyvärr tog det stor skada under första och andra världskriget, från beskjutning och brand. Till sist var byggnaden bara ett skal, med helt demolerad inredning.

Ett hem, inte ett jobb

Karolina och hennes man Martyn Meid kom in i projektet genom Karolinas pappa, som hade tagit över hotellet från den litauiska staten. Paret bodde vid den tiden i London. Karolina jobbade med eventplanering och Martyn som stjärnkock på sin egen restaurang INK. Tanken var att de skulle hjälpa pappan med lanseringen, men efterhand blev de alltmer engagerade i hotellet, dess historia och framtid. Därför var det i slutänden Karolina och Martyn som tog över öppningen och driften, inklusive hotellets restaurang, som har blivit rankad som en av Litauens bästa.

Boutiquehotell i Palanga Vila Komoda rum choklad
Bland den godaste choklad jag någonsin ätit.

”Vår verksamhet har utvecklats organiskt. Det är ett hem för oss, inte ett jobb”, säger Karolina. Hon berättar att detta märks på olika sätt. Bland annat har de valt naturliga trägolv genomgående i lokalerna, för att det ska kännas mer ombonat och hemtrevligt. ”Vi flyttade hit från London för att öppna hotellet. Ofta när vi köper saker till vårt eget hem här i Litauen slutar det med att vi tar med dem till Vila Komoda istället, och använder dem här. Vi älskar huset!”, fortsätter Karolina, och stryker ömt över väggen bakom sig för att illustrera. Jag kommer osökt att tänka på min torkade mango, som så här i efterhand antagligen var inköpt till paret Vi-Meid – Meids hushåll.

Människan viktig

I och med husets sorgliga tillstånd när Karolinas pappa kom över det, var man tvungen att göra om hela interiören, vilket förklarar min initiala undran varför det inte finns några originaldetaljer inomhus. Hotellet har tiotalet rum fördelat på tre våningar, med trappor och en hiss. Högst upp finns en härlig takterrass, med vacker utsikt och säsongsöppen bar. ”Vi har blivit kritiserade för takterrassen, att takets form inte är autentisk historiskt sett. Men om man tittar på gamla foton ser man att det var så här byggnaden såg ut från början”, säger Karolina.

Inför att påbörja arbetet med hotellet läste hon på om Tyszkiewicz-familjen, som hon beskriver som ”en fin och godhjärtad familj med härlig anda”. Bland annat ställde Juozapas, pappan till Vila Komodas ursprungliga ägare, delar av sin egendom till förfogande för soldater. Och familjens barn lekte med barn av folket, trots att de själva var så pass välbärgade. Hotellets logotyp är en variant på Tyszkiewics släktvapen, där man har bytt ut påfåglarna på originalet mot två människohuvuden, för att understryka vikten av människan och personalen.

Nära stranden

Hotellet ligger en kort promenad från stranden och kallades tidigare Havspalatset. På den tiden kunde man se havet från egendomen, eftersom de mellanliggande träden var lägre. Namnet, Komoda, betyder ungefär ‘garderob, byrå eller skåp’. Det har valts ut i och med husets stilrena form som påminner något om en garderobsdörr eller liknande. På ena sidan ligger en elegant trädgård i italiensk stil. ”Den var redan planerad för, så jag fick sätta mig in i trädgårdsskötsel”, säger Karolina med ett av sina många leenden.

Boutiquehotell i Palanga Vila Komoda middag
En av rätterna från min avsmakningsmiddag. Notera lönnlöven av dehydrerad potatis.

Under min vistelse bor jag i rummet Elena. Alla rum har människonamn med anknytning till familjen Tyszkiewicz. Bland annat Aleksandras, som villan byggdes åt, Elena som sagt, Alexksandras syster, samt Paulina (Mongirdaite), som var Litauens första kvinnliga fotograf och tog flera bilder på familjen och staden Palanga. Dörrarna öppnas med riktiga nycklar, i motsats till plastkort. Vid ankomsten låg det två små chokladpraliner på min huvudkudde. De visade sig vara (bland) den godaste choklad jag någonsin ätit.

Ett möte i London

”Vi öppnade mitt under högsäsongen sommaren 2018, efter knappt två år av förberedelser, utan erfarenhet av vår lokala marknad eller var vi kunde hitta bra leverantörer”, förklarar Karolina. Men hon och Martyn har konsekvent hållit fast vid sitt eget koncept. I restaurangen arbetar de med säsongens närproducerade råvaror och rena men spännande smaker. Vissa ingredienser plockas för hand, som ätbara blommor och fläder. Säsongstänket och att plocka själv har Martyn med sig sedan tidigare. ”I London kunde jag få frågan om varför en viss råvara inte fanns med på menyn. Då brukade jag svara med att ’den växer inte här vid denna tid på året”, säger han.

Boutiquehotell i Palanga Vila Komoda frukost
Världens kanske godaste frukost hittills.

Man hade kunnat tänka sig att Karolina, som är uppvuxen i Palanga, och Martyn, som kommer från närbelägna Klaipeda, hade flyttat till London tillsammans. Men så är inte fallet. Istället missade de varandra i Litauen med något års marginal och träffades istället, efter vissa om och men, genom en gemensam bekant i London. Där bodde de av en tillfällighet på samma gata i Notting Hill (av alla romantiska stadsdelar). Vilket är en ungefär lika vacker historia som den om hotellet.

”Människorna i Palanga är äkta. De är inte lika sprudlande som i London, men intresserar sig på riktigt för varandra istället och hur man mår”, säger Karolina avslutningsvis, innan det är dags för henne att återgå till sina många sysslor.

Palanga_pir
Hotellet ligger nära stranden och Palangas utmärkande pir.

Den perfekta brunchen

Själv har jag en brunch inbokad i restaurangen. Egentligen är det frukost, trots att klockan är efter 12, men jag missade frukosttiden på grund av en lång guidad rundvandring i Palangas stadskärna. Kvällen innan har jag bekantat mig med Martyn och hans (fantastiska) matlagning under en härlig avsmakningsmiddag. Därför är det med spänning och viss nyfikenhet jag nu ser fram emot min frukost.

Palanga_Amber Museum
Palangas berömda bärnstensmuseum byggdes även det av familjen Tyszkiewicz, som bostad.

Efter en stund kommer en servitör in med ett litet serveringsbord, som han placerar bredvid mitt bord i matsalen. Detta gör mig aningen nervös, men jag hade inte behövt oroa mig. Martyn har tvärtom skapat den för mig (som är vegan) nära nog ultimata frukosten/brunchen. Det är han själv som presenterar menyn: lätt rostat rågbröd (en baltisk specialitet) med avokado smaksatt med lime samt tomat, glutenfria knäckebröd samt marinerad och naturell tofu. Det kan låta som ett enkelt upplägg men alla komponenter är noga utvalda och perfekt tillagade. Dessutom är kombinationen helt i min smak.

”Smaklig måltid”, säger Martyn snabbt och skyndar sig ut igen mot köket, som duktiga kockar tenderar att göra. Jag kastar mig efter honom för att tacka och ta i hand, både för frukosten och för gårdagens middag. Sedan pratar vi en liten stund om de olika rätterna. Martyn förklarar, och bekräftar faktiskt några av mina tankar. Därefter återvänder jag till brunchen, som blir det sista jag ser av Palanga för denna gång, förutom den lilla flygplatsen, där jag lämnar tillbaka hyrbilen och tar flyget via Köpenhamn till Arlanda (men jag ser att det numera finns en direktlinje dit också).

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Ett boutiquehotell med historia”

  1. Oh vad sugen jag blev på ett besök i Palanga och Villa Komoda efter att ha läast din artikel. Tänk att jag, trots 9 år i Litauen, aldrig kom iväg till Palanga. Men det är inte för sent! Nästa gång jag besöker Litauen, som jag gör så fota jag kan. Väldigt trevligt skriven artikel.

    1. Vad roligt att höra och tack för din feedback! Det är en mysig liten stad och mycket fint hotell! Ska bli spännande att höra om dina framtida resor.

      Hälsningar

      Johanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *