Ett nordiskt designhotell i Stockholm

Nordic Light Hotel designhotell i Stockholm frukostbuffé

Nordic Light Hotel är ett designhotell i Stockholm, på Vasagatan i hjärtat av stadskärnan. Hotellet är en del av Nordic Choice Hotels varumärke Nordic Hotels & Resorts, som även inkluderar bland annat Yasuragi, At Six, Copperhill Mountain Lodge i Åre samt Hotel C, som ligger mittemot Nordic Light Hotel på Vasaplan, intill Arlanda Express. Hotellet genomgick en stor renovering 2017, då man även uppdaterade varumärket. Från att tidigare ha kretsat främst kring Light, ljuset, fokuserar konceptet nu istället på det nordiska, Nordic. Detta görs i form av design, gastronomi och ”sätt att vara”. Det berättar Jacob Khan, försäljningschef.

Hotellfrukost är bland det mysigaste jag vet.

Utanför Nordic Light Hotel pågår byggnadsarbeten när jag kommer dit en gråmulen morgon i januari. Jacob förklarar att området håller på att uppdateras för att bli mer inbjudande, med breda trottoarer och värmeslingor i gatan. För hotellet kommer det bland annat betyda en större uteservering.

Nordic Light Hotel designhotell i Stockholm exteriör
Området utanför hotellet håller på att rustas upp.

Nordiskt koncept

Vi tar hissen upp till ett av de 169 rummen, som vetter mot Vasagatan. Rummen är helt inredda i nordisk design, med askträ och varumärken som Iittala, Carl Hansen & Son, Björk & Berries (i påfyllningsbara behållare) i badrummet samt läder från Tärnsjö Garveri, som bland annat används till strategiskt utplacerade glasunderlägg och handtag, med efterhand stigande patina.

Nordic Light Hotel designhotell i Stockholm rum
Rum med utsikt mot Vasagatan.

Rummet har minibar och en liten butik för självservice. Där finns till exempel hotellrestaurangens egen choklad, tillverkad av Chokladfabriken. Men den bäst säljande produkten är tydligen en röd dalahäst. Av larmet från arbetena på gatan utanför hörs ingenting, vilket är tack vare trippelglasfönster. Dessutom har alla rum ett litet ”överlevnadspaket” i form av vattenkokare, strykjärn och strykbräda samt paraply, det sistnämnda i ett snyggt, integrerat paraplyställ.

Vi åker ned igen (fast jag hellre skulle checka in på rummet om jag fick välja). I källaren har Nordic Light Hotel ett rymligt och modernt gym, som är en stor fördel i mina ögon. Först och främst att det finns överhuvudtaget, men även storleken känns lyxig. Faktiskt är gymmet så pass stort att det användes som nattklubb under invigningsfesten efter renoveringen, 2018.

Specialbyggda möbler

På gatuplan, bakom receptionen har hotellet en liten, ombonad lounge med ett antal bord och sittplatser samt bokhyllor med designföremål och kaffebordsböcker, till exempel Björn Abelins fina fotobok Kuliss. Här är ljudnivån lägre. Folk sitter och jobbar eller pratar lågmält. För tillfället pågår en intervju, kanske av en annan journalist. Jacob berättar att hit är alla välkomna, även för aktiviteter som möten eller inspelning av podcast.

Nordic Light Hotel designhotell i Stockholm restaurang matsal
Restaurangen är inredd i askträ.

Alla möbler vi ser har specialbyggts för Nordic Light Hotel. Formgivningen är avskalad och nordisk som sagt, med naturmaterial och hög designgrad samt här och där industriella element. Askträt är genomgående och har valts ut för att ge en varm och välkomnande atmosfär. I matsalen sitter högtalarsystem från Bang & Olufsen. Även personalens kläder går i nordisk design. De består av byxor, t-shirt och utanpåskjorta från A Day’s March.

Lycka i restaurangen

Hotellets restaurang heter Lykke. Jag trodde att det syftade på ett människonamn men Jacob förklarar att det betyder ’lycka’ på danska och ska vara en del av hotellets önskan att ”omfamna hela Norden”. Menyn inkluderar nordiska och internationella rätter med en nordisk touch, som till exempel hamburgare på viltkött samt en hel del fisk. Råraka är en specialitet.

Nordic Light Hotel designhotell i Stockholm restaurang dukning detalj
Dukningsdetalj i restaurangen.

Baren är en del av restaurangen. Här serveras ett stort utbud av främst nordisk sprit, med fokus på gin. Det finns även ett välsorterat vinförråd, som bland annat listar flera unika och sällsynta äldre viner, enligt Jacob.

Bredvid baren ligger det öppna köket, som avgränsas med en bardisk där man kan boka platser vid ett Chef’s Table, och se kockarna laga till det man ska äta. ”Lykke är min favoritplats på hotellet. Jag älskar att sitta och lobby-jobba, träffa olika typer av människor och finnas till hands när personalen behöver assistans”, säger Jacob medan han visar mig runt bland borden samt stolar och soffor klädda i Tärnsjöläder. Vissa av borden har moderna lampor, medan andra har ljuslyktor. Lamporna ska tydligen föreställa ett smörpaket med en kopp på. Vilket syns om man anstränger sig lite.

Nordic Light Hotel designhotell i Stockholm bar
Baren serverar ett stort utbud av nordisk sprit.

Frukostdags

Vår rundvandring lider mot sitt slut och jag ska nu få ett smakprov på hotellets frukost. Ett större sällskap av franska gäster har precis gett sig av och det är lugnt i restaurangen. Frukostbuffén är även den uppbyggd kring nordiska smaker och råvaror, samt hälsosamma alternativ. Den har en sympatisk storlek, som inte känns överväldigande men ger stort utbud. Här finns bröd, croissanter och kex, kallskuret, ostar, yoghurt, müsli, nötter, frön och torkad frukt, tillagade grönsaker, ägg och kötträtter, pannkakor, gröt, chiapudding och söta tillbehör, som grädde, sylt och chokladkräm. Gluten- och laktosfria, till viss del veganska produkter har samlats i ett eget hörn. Bland annat ett gott, grovt bröd.

Att dricka erbjuds vatten, juice, shots, smoothie samt kaffe och te, varav en sorts örtte, med gurkmeja. Mycket gott. Kaffet är en mörkrost från Karlstadsbaserade Löfbergs Lila, som passar väl ihop med Oatlys iKaffe, mitt go-to för plantbaserad mjölkdryck. Jag tycker om flera av Löfbergs Lilas kaffen, i alla fall de jag har druckit på hotell. Men en av frukostvärdinnorna berättar att hon inte är helt övertygad. Det är ju en smaksak å andra sidan, precis som med vin. Man kan även köpa till espressobaserat kaffe, enligt en tydlig prislista. På förfrågan och mot en extra kostnad går det också att beställa omelett.

Jag hämtar en av de stora dagstidningarna från den prydliga högen intill receptionen och slår mig ned vid ett högt bord vid fönstret. När man har långa ben, som jag tydligen har, är det skönt att då och då kunna dingla med benen. Därför väljer jag gärna att sitta på en barstol/högre stol om jag kan.

Nordic Light Hotel designhotell i Stockholm reception
Glada miner i receptionen.

Det mysigaste jag vet

Hotellfrukost/frukost på stan är bland det mysigaste jag vet. Den behöver inte vara överdådig, utan det handlar mer om känslan av att ta sig tid, njuta av det buffén har att bjuda på och läsa tidningen i lugn och ro. Där känner jag att jag hinner landa i stunden, innan vardagen hinner ikapp och knackar på. Till vardags tycks detta vara en nästintill omöjlig utmaning att få till på samma sätt. Därför tar jag gärna chansen när den bjuds och smyger in en morgonfika då och då. När jag är ute och reser reserverar jag dessutom alltid en viss tid för frukostritualen, även om det under press-/jobbresor ofta blir lite kortare.

Nordic Light Hotel designhotell i Stockholm restaurang dukning lunch
När servitriserna börjar duka för lunch vet man att det är dags att avsluta frukosten.

”Sitt kvar så länge du vill”, säger Jacob generöst innan vi skiljs åt. Men till sist är det dags att ge sig av. Hotellpersonalen har diskret börjat lägga ut servetter inför lunchen, och själv har jag en TD-lista med artiklar som antagligen inte kommer att skriva sig själva. Jag tar med en hämtkaffe med havremjölk i en pappersmugg med lock i kartong (Hotellet tar sitt hållbarhetsarbete på stort allvar. Bland annat används ingen engångsplast.), som jag balanserar i cykelkorgen på väg tillbaka till kontoret på Södermalm.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *