Hantverk med enbart händerna

För en tid sedan fick jag chansen att göra ett besök hos Iris Hantverk, som har sin tillverkning och huvudkontor i Enskede utanför Stockholm. Iris Hantverk är främst känt för sina handgjorda borstar av olika slag, som också är företagets huvudprodukt. Borstarna binds för hand av synskadade hantverkare i verkstaden i Enskede samt i Estland.

Verksamheten har en lång historia, som är nära förknippad med Synskadades Riksförbund, SRF. Under 1800-talet förändrades det svenska samhället i och med övergången till ett industrisamhälle. I jordbrukssamhället hade synskadade och andra personer med funktionsvariation haft sin naturliga plats i hemmet och på gården, men i industrisamhället försvann den möjligheten delvis och synskadade fick det svårare.

Hantverkarna är våra rockstjärnor.

På 1870-talet grundades Manillaskolan, ett arbetshem för blinda i Stockholm. Kort därefter bildades två föreningar, De blindas väl och De blindas förening, med syftet att stödja synskadade människors verksamhet och rättigheter.

En lång historia av hantverksverksamhet

En del av föreningarnas arbete gick ut på att tillhandahålla verktyg och material för hantverksverksamhet i arbetshemmet samt att utbilda de synskadade hantverkarna, som fick köpa materialet till ett förmånligt pris. Utbildningen skedde i hantverk som borstbinderi, korgmakeri, träförädling och väveri.

Iris Hantverk handgjorda borstar duschborstar
Duschborsten är en av mina favoriter från Iris Hantverks kollektion.

Efterhand öppnade man en butik, som sedan blev flera, samt centraliserade delar av organisationen. Samtidigt utökades verksamheten till att innefatta också enskilda hantverkare ute i landet. För sina borstar, korgar och textilprodukter tilldelades föreningarna flera priser och utmärkelser vid olika världsutställningar, bland annat i Paris och Philadelphia.

Efterhand utvecklades och ombildades De blindas väl och De blindas förening steg för steg till att på 1950-talet bli SRF Produkter, som sedan byter namn till Iris Hantverk under 2000-talet. 2012 köps verksamheten av två medarbetare, Sara Edhäll och Richard Sparrenhök, som hade jobbat flera år på företaget, inom butik och produktion. Bakgrunden till köpet var att staten drog in ett bidrag som hade varit en väsentlig del av inkomsterna sedan 1950-talet. Därför beslutade de dåvarande ägarna att sälja.

Iris Hantverk handgjorda borstar diskborstar
Hemma har jag bland annat diskborstar i flera olika utföranden, till exempel denna.

På samma sätt som under 1800-talet

“Det fanns en annan köpare, men de ville flytta produktionen till Kina. Så vi bestämde oss för att satsa allt och chansa”, säger Richard Sparrenhök, som jag träffar på hans och Saras kontor i Enskede. Starten var motig men därefter köpte det berömda varuhuset Selfridges i London in borstarna och exponerade dem i sina lokaler.

Från Selfridges spred sig försäljningen först till John Lewis, som ligger bredvid det förstnämnda på Oxford Street, och sedan vidare internationellt. Idag får Richard och Sara förfrågningar från butiker över hela världen. Både antalet återförsäljare och antalet försäljningsländer har dubblats sedan ägarbytet. Återförsäljarna har utvecklats organiskt till en blandning av stora och små butiker, som delar liknande värderingar kring hållbarhet, hantverk och människor.

Iris Hantverk handgjorda borstar borstar hylla
I Saras och Richards kontor finns en stor uppsättning borstar, från nuvarande och tidigare sortiment.

”Vi har en bra fördelning av återförsäljare och är väldigt stolta över alla våra kunder”, fortsätter Richard. Han berättar att, trots den starka tillväxten, sker delar av företagets arbete ”på samma sätt som under 1800-talet”.

Iris Hantverk jobbar inte med trender utan med god design, som är funktionell, långsiktig och hållbar – och därmed relevant för moderna hem. De formgivare man samarbetar med väljs ut för att de har en bra känsla för varumärket.

Förutom de handbundna borstarna produceras ett sortiment av andra produkter för hem och människa. Dessa produkter tillverkas bland annat i en svensk verkstad för handikappade. Borstarna binds alla för hand i Enskede och Estland, i en estnisk verkstad som är nära förknippad med den estniska motsvarigheten till Synskadades Riksförbund. Borsthuvudena tillverkas av olika leverantörer men samtliga borras i Vinslöv, av ett specialiserat företag som har erfarenhet av att borra borsthuvuden sedan 1800-talet. Finish, som brännmärkning, oljning och kamning görs i Estland.

Hållbarhet genomsyrar

Produktutvecklingen hos Iris Hantverk sker i en takt som passar verksamheten, med ett fåtal borstar per år. Om det saknas hållbara material för tillverkningen av en specifik produkt, väntar man hellre med att lansera. Exempel på nyheter under 2019/2020 är bland annat en svampkniv med borste, en skrubbsvamp av loofah-fiber och en brödkavel i två storlekar. Skrubbsvampen nominerades till branschpriset Formex Formidable för 2019, som delades ut under Formex-mässan i Stockholm i januari. För 2017 gick samma pris till Iris Hantverks altankvast.

Sara förklarar att Iris Hantverk inte är ekologiskt certifierade, eftersom det inte är möjligt för denna typ av borsttillverkning. Däremot arbetas det med hållbarhet på olika sätt genom hela organisationen, gällande saker som materialval och annat. Till exempel använder man gärna ekologisk bomull, närproducerade material samt FSC-certifierat trä där det är möjligt. Trät består ofta av traditionella svenska och svenskodlade träslag, som bok, ek och björk, men även valnöt, för till exempel groomingserien. Vissa material måste importeras, om de inte framställs i Sverige, som bland annat tagel, kokosfiber och kaktus.

Hantverkarna är rockstjärnor

Iris Hantverks verkstad i Enskede har plats för sex synskadade hantverkare. Vid mitt besök är det en plats ledig, efter att den medarbetaren gick i pension – efter 29 år i företaget. Richard berättar att de fem som sitter där nu har jobbat här omkring 17 år i snitt. I samband med försäljningen blev personalen varslad och till viss del uppsagd, men Sara och Richard återanställde några av de som sagts upp. Idag har företaget runt 15 anställda i Sverige.

Iris Hantverk handgjorda borstar bakborste
Mitt fina minne från besöket: den färdiga mjölborsten.

Hantverkarna i verkstaden arbetar vid varsin maskin. Richard förklarar att företaget även får in historiska maskiner, från andra verksamheter som har upphört eller borstbindare som har dött, och vars familjer hör av sig.

Vi lämnar kontoret, där ena väggen upptas av en brokig samling med borstar, från nuvarande och tidigare sortiment, samt några prototyper. Därifrån går vi in i borstbinderiet. Här lyser flitens lampa, i bildlig bemärkelse. Atmosfären är industriell och genuin. Man blir direkt nyfiken, och sugen på att lära sig mer. Det kliar i fingrarna. “Borstbindarna är våra rockstjärnor! Det är roligt att de finns kvar hos oss, trots att det har varit ett par år av tuffa tider. Deras arbete utgör en stor del av vår drivkraft”, säger Richard.

Iris Hantverk handgjorda borstar Formex svampkniv
Svampkniven med borste är en nyhet för hösten 2019.

Ser svårt ut – även för seende

Jag hälsar på Turgut, en av hantverkarna, som håller på med en badborste. Han berättar att han hinner med ungefär fem borstar i timmen. Vissa sorter går snabbare, andra tar längre tid. Hans kollega bredvid tillverkar en mjölborste för bakning. Richard förklarar hur borsten kammas och klipps innan den kan skickas vidare för försäljning.

I andra änden av lokalen sitter Nagassi. Han har medverkat på Formex flera gånger i Iris Hantverks monter, för att demonstrera hantverket. Nagassi är snabb. Jag minns att Richard berättade vid ett tillfälle att han fick be honom dra ned på tempot under demonstrationerna, eftersom man riskerade att få slut på demonstrationsmaterial.

Nagassi visar hur han fäster borstmaterial i maskinen. Sedan hämtar han gång på gång materialet med hjälp av fingrarna och en tråd, för att därefter binda det i borsthuvudets precist uppborrade hål. Det ser svårt ut, även för en seende person. Jag kan bara önska att alla de som har en av Iris Hantverks borstar i sin ägo förstår att uppskatta hantverket.

Själv äger jag flera av varumärkets diskborstar i olika utföranden, en rotfruktsborste, den nya skrubbsvampen, en praktisk liten tvålkudde, det klassiska sopsetet Lata Pigan samt duschborsten med långt skaft och grövre borst. Duschborsten är min favorit! Det är min tredje i ordningen. Dock har jag problem med att den oljar av sig och kan lämna fläckar på ljust kakel. Därför förvarar jag den i torr miljö mellan användningar.

Mitt första Lata Pigan-set köpte jag när jag bodde i London, på just Selfridges. Det fick stanna kvar i min lilla lägenhet när jag flyttade till Stockholm, där jag ganska omgående köpte ett nytt. Jag minns det köpet. Norwegian hade tillfälligt fel på sitt bokningssystem och hade därmed tömt mitt konto när jag skulle köpa en flygbiljett. Därför blev till min förvåning betalningen av Lata Pigan nekad, och jag fick ta till ett annat betalmedel, innan jag kunde logga in på internetbanken och upptäckte vad som hade hänt.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *