Uppdrag designgala

Måndagen i Formex-veckan, den 13 januari, anordnades Önskakedjans årliga galakväll. Önska är en kedja inrednings- och designbutiker som har stor närvaro i södra och västra Sverige. I och med att branschen samlas i Stockholm under Formex-mässan passar man dock på att anordna galan här och nu.

Önskas galakväll gick återigen av stapeln på Wintervikens festvåning i Alfred Nobels historiska dynamitfabrik. Fabriken fick flytta hit från Södermalm då det begav sig, eftersom den orsakade för många olyckor med dödlig utgång. Sprängämnena fraktades ofta sjövägen, eftersom byggnaden ligger nära viken med samma namn.

Nästa år kommer vi i gympaskor.

Galan är ett sätt för Önska att samla butikschefer och kedjans leverantörer, samt utvalda hedersgäster för att umgås och nätverka i person under festliga former. Den arrangerades 2020 för ungefär 16:e gången. Under kvällen delas det ut branschpriser i fyra kategorier, Årets leverantör, Årets säljare, Årets butik samt Hedersomnämnande från Önskas supportkontor. Dessutom presenteras det kommande årets Önskastipendiat, som vanligtvis är en designstudent eller nyss utexaminerad. Under flera år har Grevinnan Marianne Bernadotte af Wisborg närvarat vid galan och varit en del av stipendiejuryn. Men vid förra och årets gala har den numera 95-åriga damen tvingats tacka nej av hälsoskäl.

Eleganta balklänningar

Det är tredje året i rad som jag har deltagit i och därmed bevakat Önskagalan som representant för min kund Designbase, ett danskgrundat branschmagasin där jag skriver för den svenska utgåvan. Galan är en av inte så många tillställningar som har formell dress code, smoking/mörk kostym. Vilket är roligt, men samtidigt lite nervöst. Något som jag med flera förstagångsbesökare har tänkt är att ”man inte bör vara överklädd”, eftersom det är det råd som ges av experter i vett och etikett. Ingen risk på just Önskas gala, då de flesta damer har eleganta hellånga klänningar, inte sällan i glittrande material.

Johanna outfit örhängen Shieldmaid Jewelery
Detaljbild på mina örhängen för kvällen, från svenska Shieldmaid Jewelery.

Under mina tidigare, och även detta, besök har jag noterat att Önskas styrelseordförande, Kicki Kopsch, som också är ägare av flera butiker, samt Lotta Andrén, ansvarig för supportkontoret, har haft nya, just eleganta långklänningar varje gång. ”Kanske hyr de klänning”, har jag tänkt. Men Lotta bekräftar motsatsen. Hon, och Kicki, har vid det här laget en lång rad balklänningsaktiga kreationer vardera, hemma i garderoben. För i år går Kickis i en stilren, men samtidigt iögonfallande, klarblå nyans och Lottas är vackert puderrosa, med spetsdetaljer. ”Men nästa år kommer vi i gympaskor”, säger Kicki. Och med tanke på klänningarnas längd skulle detta inte märkas.

Önskas galakväll Johanna och Kicki
Artikelförfattaren tillsammans med Kicki Kopsch, ordförande i Önskas styrelse och ägare av flera butiker. Foto: Jenny Thörnberg/Önska

Min outfit

För ovanlighetens skull har jag också ett nytt plagg på mig på galan, inte en klänning men väl en jumpsuit, från Lindex. Den är tillverkad av svart, återvunnen polyester, med kräppad struktur och skimrande känsla. Urringningen är djup och v-formad, benen långa och vida och den har ett skärp för att markera midjan. Jag såg den första gången i Tallinn, lustigt nog. Men köpte den senare i Stockholm. Vanligtvis gillar jag att ha högklackat till fest, men jumpsuiten passar faktiskt bättre med lågskor, som ger en cool, avslappnad siluett. Därför väljer ett par svarta ballerinaskor med stor glittrig rosett från Office, som jag köpte i London för flera år sedan när jag bodde där.

Önskas galakväll matsal
God stämning i festsalen.

Till detta bär jag en kuvertväska som är vintage och som också är köpt i London, på ett event under modeveckan. Örhängena är från svenska Shieldmaid Jewelery. Över axlarna har jag draperat en sjal för att hålla värmen i den stundtals lite kyliga tegellokalen. Jag har plattfönat håret samt lagt en lätt sminkning i naturfärger, med korallfärgat läppstift och rouge samt så kallade mannequin nails med ett nude nagellack.

Köpet av jumpsuiten minns jag ganska väl. Trots att jag verkligen tyckte om den spontant när jag provade den frågade jag ändå en annan kund i provrummet om hennes åsikt. Istället för att ge mig den typiskt konstiga svenska blicken, som man kan få ibland i Stockholm när man försöker ta kontakt med främlingar, var hon idel entusiasm och vi pratade en liten stund om kläder, styling och våra respektive inköp. Hennes var för en konferens hon skulle delta i följande dag. Väldigt trevligt. Dessutom var personalen i Lindex Ringen-butik mycket tillmötesgående och välorganiserade, vilket gjorde hela köpupplevelsen till ett positivt minne, som värmer hjärtat.

Mingel och bordsplacering

Önskagalan inleds med en stunds mingel i husets nedre plan, med varsitt glas mousserande vin. Jag träffar min kollega Hans, från Designbase, samt hälsar på några andra branschbekanta och personer jag har intervjuat tidigare, bland annat formgivaren Erika Lagerbielke samt Mattias Nieminen Cederberg och Lena Wehlin från Sebastian AB. Därefter slår vi oss ned i den stora matsalen. Här serveras en trerätters middag, med paus för prisutdelningarna och levande musik av det tonstarka bandet Allvädersorkestern. Prisutdelare är Pehr Gärdhagen, hedersmedlem i Önskas stipendiatjury och tidigare verksam inom kedjan, samt formgivare och professor Ingegerd Råman.

Önskas galakväll Lotta och Kicki
Lotta Andrén från Önskas supportkontor, i puderrosa, och styrelseordförande Kicki Kopsch.

Jag hamnar vid ett av honnörsborden, tillsammans med Lotta Andrén och Hanna Grunewald från Önskas supportkontor, båda mycket vackra, Fredrik Dahlman från Önskas styrelse, David Abresparr från Svensk Handel samt Hedvig Westermark, ”opassande stolt” mamma till Önskastipendiat Asta Westermark Florestedt. En rolig anekdot i sammanhanget är att Hedvig för flera år sedan själv har mottagit Marianne och Sigvard Bernadottes stipendium. Grevinnan Marianne, som alltså har medverkat vid galan under flera år. Efter prisutdelningarna roteras några av platserna, så att vinnarna får sitta vid honnörsborden. Därmed får jag Henrik Dahl, försäljningschef på Le Creuset, tillika Årets säljare, på ena sidan, samt Peter Sjöö, också försäljningschef, från Årets leverantör, Orrefors Kosta Boda, på den andra.

Önskas galakväll Önskastipendiat
Professor Ingegerd Råman presenterar årets Önskastipendiat, Asta Westermark Florestedt, i mitten. Till vänster syns Pehr Gärdhagen, hedersmedlem i stipendiatjuryn.

Vegan trerättersmiddag

Min veganska förrätt består av avokado med groddar, pepparrot och en god kräm. I och med att resten av sällskapet äter råbiff av nötinnanlår är vinet som serveras till en Merlot från Canyon Road i Kalifornien. Vinet är mjukt och inbjudande, med mjuka tanniner.

Önskas galakväll matsal Hans
Min kollega Hans, från Designbase. lämnar scenen efter en kortare presentation. Foto: Jenny Thörnberg/Önska

Veganversionen av huvudrätten är quinoafyllda spetskålsdolmar med stekt ostronskivling, ångad blomkål, potatispuré och en krämig sås. Det förklarar en trevlig och entusiastisk servitör vänligt när han ställer ned tallriken. Med andra ord innehåller rätten flera av mina favoritingredienser. Allt är mycket vällagat, om än ganska milt i smaken. Den ordinarie varmrätten utgörs av bakad torsk med champagnesmörsås och potatispuré. Detta kombineras med en 2017 Sauvignon Blanc från Les Calcaires i Loiredalen, som är ganska friskt, med typisk Sauvignon Blanc-karaktär samt toner av fat och äpple.

Efterrätten till sist blir fruktig sorbet med fin konsistens och mycket smak, som serveras med färska bär, till mig, samt härligt doftande smulpajer med äpple, lingon, kanel och vaniljsås till de övriga. Som dessertvin erbjuds en italiensk Moscato d’Asti från producenten Saracco, som är sött och okomplicerat i smaken. Menyn presenteras av Lottie, festvåningschef på Winterviken, samt köksmästare Nadim, som är ansvarig bakom grytorna.

Önskas galakväll Allvädersorkestern
För kvällens musikunderhållning stod bandet Allvädersorkestern.

”Det är svåra tider i detaljhandeln nu. Men vi vet att vi är duktiga på det vi gör inom Önska”, säger Kicki Kopsch i ett anförande på scenen. Och det har hon rätt i, både att det är svåra tider för handeln och att Önska är duktiga och kompetenta. Det senare ser man inte minst på den proffsiga och härliga galakväll som de återigen genomför, med syftet att ena och skapa bra synergier.

Taffeln bryts, några går och köper avec medan andra kastar sig ut på dansgolvet till ”en sång med Stockholmsanknytning” av Allvädersorkestern. Själv återvänder jag hemåt, för att samla kraft inför resten av veckan, som innebär ett ganska fullt program.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *