Design på Sven-Harrys konstmuseum

Inför Stockholm Design Week presenteras en designutställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Eller noga räknat handlar det faktiskt om två parallella utställningar, Imaginationsx12 av Alexander Lervik och The Kinship Method – The Last Session.

Imaginationsx12 består av tolv föremål där Alexander Lervik har rört sig i gränsen mellan konst och design, och undersökt vad som hamnar i respektive kategori. Han utforskar konstformer som surrealism, minimalism och videokonst, med en rad olika metoder från sin stora erfarenhet, som bland annat 3D-print och stänkmålning (med diskborste). Ett genomgående tema är modern teknik, samt hur konst och design kan samspela med och utnyttja den tekniska utvecklingen. Till exempel styrs två av objekten med hjälp av uppkopplade lampor, som reagerar på handens beröring.

Designutställning på Sven-Harrys konstmuseum Alexander Lervik soffa
“Jag ville konstruera en soffa på ett sätt som ingen tidigare har gjort en soffa på”, säger Alexander.

Lyfter aktuella samhällsproblem

I utställningen lyfter Alexander Lervik också ett antal aktuella samhällsfrågor/-problem, som ensamhet, otrygghet, flyget i relation till klimatfrågan samt överdrivet användande av mobiltelefon. Ett exempel på detta är en härlig installation med pappersflygplan, som får större delen av sällskapet under pressvisningen att le. Den relaterar även till Alexanders tidigare flygrädsla, som fick tillfälliga konsekvenser för hans karriär innan han blev av med den genom terapi.

Att få prata med varandra om form på det här sättet har varit mycket uppskattat.

Bland det första man ser när man kommer in i utställningshallen (förutom ett slags lyftmaskin, som står kvar efter byggandet av utställningen när vi är där på förhandsvisning), är en soffa som är upphängd på en ram, med hjälp av ett stort antal snören. Alexander förklarar att han med denna produkt ville ge sig själv i uppgift att ”skapa en soffa på ett sätt som ingen tidigare har gjort en soffa på”. I själva verket är soffan en välplanerad konstruktion, där vart och ett av snörena har tilldelats en exakt position och väg från en del av ramen, via soffan, till en annan. Detta för att den ska kunna byggas upp igen av vem som helst ute i världen. Soffan är tillverkad tillsammans med finska Adea.

Designutställning på Sven-Harrys konstmuseum Alexander Lervik stol
Stolen Ratio tillverkas av finska Adea.

Trio i stolar

Mittemot den hängande soffan ligger en omonterad stol i plywood, Terra, som är resultatet av ett samarbete med Design House Stockholm. Stolens design är influerad av pop art, som Roy Lichtenstein och Brilloboxarna. Den har en enkel utformning och kommer i framtiden att produceras av ett stort antal fabriker i olika länder, för att göras tillgänglig internationellt, fast med lokal tillverkning.

Designutställning på Sven-Harrys konstmuseum Alexander Lervik flygplan
Vad tittar åskådarna efter, månntro?

Det som kanske estetiskt blir min favorit från Imaginationsx12 är fåtöljen Ratio, också den framtagen i samarbete med Adea. Ratio kommer att gå i produktion senare i år. Jag har provsuttit den föregående dag och den är mycket bekväm, vilket någonstans för mig är det viktigaste kriteriet för en stol.

På utställningen visas Ratio i en vacker rosa färgställning, men Alexander berättar att den även kommer att tillverkas i naturligt trä. Stolen är placerad bredvid den slanka Ars Sella, en annan stol, med helt annan estetik, som har tydliga influenser från Carl Milles. Den i sin tur är ett unikat, som Alexander har formgivit med hjälp av och inspiration från sin mamma, som är konstnär. Namn på latin är en genomgående röd tråd för alla utställningens föremål. Alexander förklarar att han valde det i och med hur “konstens lära är sprungen ur det latinska språket”.

Fler stolar – och nya arbetsmetoder

Samtidigt som Imaginationsx12 pågår högst upp i museet The Kinship Method – The Last Session, som är en utställning men även ett intressant experiment, där fem etablerade svenska formgivare har inspirerat och utmanat varandra till att prova på nya arbetsmetoder i sitt skapande.

Formgivarna (Andreas Nobel, Erik Björk, Fredrik Paulsen, Margot Barolo och Mia Cullin) har var och en designat tre stolar, under tidsbegränsning och isolerat från övriga deltagare. För stol två och tre har de slumpmässigt utgått från en av de andra formgivarnas stolar, i version ett respektive version två.

Detta har resulterat i fem stolar, som därmed finns i tre versioner vardera – totalt 15 stycken. Efter varje färdigställd stol har formgivarna deltagit i ett modererat gruppsamtal för att diskutera och reflektera över stolarnas form samt sin egen och designens utveckling, där fragment och element från tidigare generation av stolen förs över till nästa.

”Som formgivare sitter man ofta ensam och arbetar, även om det sker i tät dialog med uppdragsgivare och partners. Att få prata med varandra om form på det här sättet har varit mycket uppskattat”, säger en leende Margot Barolo under sin presentation av utställningen.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *