Vinprovning med Paul Jaboulet

Under senhösten lanserades den nya årgången 2017 från Paul Jaboulet på Systembolaget. Inför lanseringen fick Stockholm besök av företagets exportchef Bertrand Michat, för en provning med nyheterna samt andra utvalda viner. Provningen hölls på Magnusson Fine Wine, på Grevgatan.

Paul Jaboulet Aîné, grundades 1834 av Antoine Jaboulet och förblev ett familjeföretag i kommande sex generationer. De är baserade i norra delen av Rhônedalen och blev snabbt en av regionens ledande producenter. Idag omfattar ägorna knappt 110 hektar på dalens delvis branta och svårskördade sluttningar.

Familjetradition med nya ägare

Företagets namn kommer från Antoines äldste (aîné) son, Paul. 1919 var en milstolpe i gårdens historia då de köpte kapellet som ligger högst upp på Hermitage-kullen. Sedan dess heter också deras premiumvin La Chapelle, som eventuellt kommer att lanseras i en specialutgåva för årgång 2019. Samma vin tillverkar Paul Jaboulet dock sedan 1905. Under 1900-talet utvecklades gårdens export under ledning av Louis Jaboulet, till att omfatta bland annat Sverige och Norge. Här blev de först bland Rhônevinerna att komma in på Systembolaget och Vinmonopolet.

Vita Rhôneviner är ofta bra matviner. De fungerar bland annat tillsammans med rätter som risotto, svamp och tryffel.

Louis Jaboulet reste även till USA. På den tiden innebar resan två och en halv vecka vardera dit och tillbaka med båt, samt tre veckor på plats i landet. Louis föddes 1912 och uppnådde den aktningsvärda åldern av 100 år. Enligt uppgift pratade han fortfarande flytande engelska och tyska till kort innan sin död. Hans son Gerard dog redan 1997, vid 55 års ålder. Därefter, 2006, såldes verksamheten till familjen Frey. Idag drivs den vidare med vinmakare Caroline Frey i spetsen.

Ny tillverkningslokal

Precis som för övriga Rhônedalen fokuserar Paul Jaboulet på röda viner, med omkring tio procent vita. Främst producerar de Hermitage och Crozes Hermitage. Gällande den sistnämnda säger Bertrand att de eventuellt kan vara den största privata ägaren inom den AOC:n (Appellation d’Origine Contrôlée). Andra exempel från företagets produktion är Saint-Joseph, Cornas, Saint-Péray och Côte Rôtie.

Vinprovning med Paul Jaboulet flaskor
Dagens uppsättning av flaskor.

För 2010 års skörd implementerades en ny modern, gravitationsstyrd tillverkningslokal på vingården, som bland annat inkluderar stora cementägg för lagring av främst vita men även vissa röda viner. Bertrand berättar att en fördel med lagring i cementägg är att vinets egenskaper blir mer influerade av naturliga faktorer och mindre av vinmakarens inverkan. Tankens äggform gör att vinet naturligt cirkulerar fritt under fermenteringen. I och med att cement inte är helt lufttätt sker viss mikrooxidation under processen.

Paul Jaboulets årliga produktion ligger på omkring tre miljoner flaskor. Det kan låta mycket, men Bertrand förklarar att deras grannar tillverkar tre gånger så mycket. Sedan 2016 är produktionen ekologiskt certifierad. Delar av den har varit ekologisk sedan 2009, men utan certifiering. Med början 2019 sker all tillverkning med biodynamiska metoder, än så länge utan att vara certifierade. ”Vi utvecklar vårt hållbarhetsarbete steg för steg”, säger Bertrand. Teamet är förhållandevis litet, med drygt 30 personer totalt, samt extra personal under skördetiden.

Bra matviner

De nyheter som lanserades i Sverige under november och december är: Paul Jaboulet Crozes Hermitage Mule Blanche 2017 (TSV (Tillfälligt sortiment volym), 8 november), Paul Jaboulet Hermitage Chevalier de Sterimberg 2017, (Beställningssortimentet, 1 dec) samt Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2017, (online, 7 nov) (se bild högst upp).

Som vanligt börjar vi vår vinprovning med Paul Jaboulet med de vita vinerna. Bertrand förklarar att vita Rhôneviner är bra matviner och bland annat fungerar väl tillsammans med rätter som risotto, svamp och tryffel. Vissa Crozes Hermitage har fått högsta poäng i Systembolagets tester. Osökt kommer han därefter in på att berätta om en specifik tryffelmarknad som ska vara bra, i Richerenches, i Carpentras, ett arrondissement i Provence. Säsongen för tryffel sträcker sig november till mars. Bästa tiden att åka dit sägs vara januari, då även priset går ned något.

Det första vinet vi provar från den nya årgången är Paul Jaboulet Crozes Hermitage Mule Blanche 2017. Vinets färg är gul mot ljusgrönt. Det är sött, med koncentrerad och rik smak, balanserad syra och inslag av Granny Smith-äpplen. Druvsammansättningen är 50 procent Marsanne och 50 procent Rousanne.

Bertrand förklarar att Paul Jaboulet använder Rousanne relativt mycket. Denna druva ger fin naturlig syra åt vinerna, vilket minskar behovet av att addera syra. Marsanne är en traditionell lokal druva som bör växa på sluttande mark och oftast ingår i blandningar med andra druvor. ”Mule Blanche står ut”, fortsätter Bertrand. Han berättar att det är första gången vinet lanseras i Sverige.

Vinprovning med Paul Jaboulet vita
Vita Rhôneviner är ofta bra matviner, bland annat i kombination med svamp eller tryffel.

Näst på tur står Paul Jaboulet Hermitage Chevalier de Sterimberg 2017, som är rik, fruktig och aromatisk, med toner av gula frukter och ananas samt en grönaktig färg. Vinet består av 70 procent Marsanne och 30 procent Rousanne.

Fokus på rött

Sist ut från den nya årgången är Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2017, som består till 100 procent av mycket gamla Syrah-plantor. Vinet är friskt mörkrött till färgen och har en mjuk, aromatisk doft. Smaken är aromatisk och lite pepprig, med toner av frukt och mörka bär.

Förutom de nylanserande vinerna provar vi även ett urval av andra viner, som till största delen finns tillgängliga via Beställningssortimentet. Efter Chevalier de Sterimberg 2017 provar vi årgång 2012 (som dock inte går att få tag på i Sverige). Årgång 2012 har en subtil aromatisk doft och är smakrikt, med aromatisk och frisk karaktär. Det har mer ektoner än årgång 2017, och inte så stor lagringspotential, enligt Bertrand, som också berättar att 2012 var en varm säsong.

Vinprovning med Paul Jaboulet MFW
Provningen med Paul Jaboulet hölls på Magnusson Fine Wine i Stockholm.

Tidigare under hösten lanserades Paul Jaboulet Crozes Hermitage Domaine de Thalabert 2017 i Beställningssortimentet, men vid provningen visste man inte än hur det hade tagits emot. Vinets färg är mörkt blodröd, medan smaken är mjuk, med inslag av svartvinbär och kanske lite peppar samt subtila tanniner. Bertrand förklarar att detta är ett typiskt Domaine de Thalabert-vin från ett varmt år. Dessa viner kan generellt sett lagras längre än andra Crozes Hermitage, ofta 12–15 år eller längre.

Ett sista vin från provningen att nämna är Hermitage La Chapelle 2009, för att jämföra med 2017. Årgång 2009 (året då de nya ägarna tog över driften) har en blodröd färg med viss fällning samt aromatisk och rik doft. Smaken är fruktig och pepprig. Detta vin är inte tillgängligt i Sverige.

Paul Jaboulets viner lagras till största delen i franska ekfat, som tillverkas enligt en långvarig tradition. Bertrand förklarar att dessa skiljer sig från de amerikanska (som är billigare och ger mer vaniljliknande toner) i att trät är mjukare och porösare, vilket gör att virket klyvs istället för att sågas vid tillverkningen. Det resulterar i andra egenskaper och ett bättre hantverk. Tunnorna används i sex till sju år innan de kontinuerligt byts ut.

Foto, undantaget produktbild högst upp: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *