Tequila, mezcal och mexikansk gastronomi uppmärksammas

I början av december anordnades för första gången Mexican Spirits Gala, ett event för att sprida kunskap om mexikanska destillat och gastronomi samt uppmärksamma dem som gör en insats på det området. Eventet hölls på den mexikanska ambassadörens eleganta residens i Djursholm. Här bjöds det på främst tequila och mezcal från utvalda producenter samt mexikansk mat från den nyöppnade restaurangen Chelas i Hornstull.

Galans huvudpunkt var prisutdelningen, där ambassaden, i samarbete med destillatdistributören AliasSmith AB, utsåg vinnare i kategorierna Restaurant of the Year 2019, Newcomer Restaurant of the Year 2019, Cantinero of the Year 2019 samt Recognition of Honour.

Vinnare i tre kategorier

Restaurant of the Year blev Mexikanska Monarkin, från Göteborg. Verksamheten började som en food truck men är numera en restaurang i Linné-området. På väg till eventet stötte jag av en händelse ihop med restaurangens ägare, Martin Svensson, vars fru kommer från Mexiko, samt Roberto, ny kökschef sedan 2019.

Mi casa es su casa.

Till Newcomer of the Year Restaurant korades Chelas, som alltså även stod bakom eventets gastronomi. Sedan öppningen har de haft stora framgångar, med början på öppningsdagen, då 20-talet mexikaner stod utanför och köade för att komma in.

Idag krävs, enligt uppgift, ”typisk svensk spontanitet” på två veckors väntetid för att få ett bord. ”Vi vill skapa autentisk mexikansk mat. En av utmaningarna är att få tag i rätt ingredienser. Men ingredienserna är viktiga! Om vi inte hittar de råvaror vi behöver väntar vi hellre med att lansera en rätt”, säger ägare Victor Handal.

Tequila och mezcal Mexican Spirits Gala tostadas pulled hjort
Tostadas från Chelas, med pulled hjortkött enligt gammal Maya-tradition.

Victor tar även tillfället i akt att presentera dagens meny, som består av totopos, triangelformade torkade och friterade tortillas. ”Totopos, inte chips!”, förtydligar han. Dessa serveras med guacamole, refried beans med queso fresco, mexikansk färskost, samt salsa roja. Därtill finns det tostadas med antingen pulled hjortkött, inspirerat av Maya-folkets traditionella matlagning, eller den klassiska rätten Tinga de Jamaica, som oftast görs på kyckling med här istället baserades på hibiskusblomma.

Tequila och mezcal Mexican Spirits Gala tostadas Tinga de Jamaica
Tostadas med Tinga de Jamaica på hibiskusblomma.

Den sista officiella priskategorin var Cantinero of the Year, där erfarna Josefin Sondlo från Indio Kitchen i Bio Rio utsågs till vinnare. Därefter delade ambassaden även ut utmärkelsen Recognition of Honour till Claes Puebla Smith, VD för 15-årsjubilerande AliasSmith AB, för hans arbete med att sprida information och tradition kring mexikansk sprit i de nordiska länderna.

Destillat på agave

”För många är tequila den första association man får när någon nämner Mexiko”, säger Claudia Keller Lapayre, Chargée d’Affaires på den mexikanska ambassaden. Både tequila och mezcal, med flera mexikanska spritsorter, är destillat på agaveplantan. Ursprungligen utvecklades dryckerna av de erövrande conquistadorerna, som efterhand fick slut på sina romreserver och istället började destillera agave.

Djursholm Mexican Spirits Gala utsikt
Härlig utsikt från residensets balkong.

Prisutdelningen rundas av och istället sätter en äldre man igång att spela gitarrmusik. Man nästan väntar sig att det ska dyka upp en hacienda, mulor och människor iklädda de klassiska bredbrättade hattarna som jag känner till från bland annat filmer och mina gamla Lucky Luke-album.

Jag smuttar på en perfekt blandad Margarita med generös saltkant. Den är så god att jag vill gå hem och öva på att blanda cocktails. Jag, som aldrig beställer drinkar – utan enbart vin och sprit straight up. Tidigare har jag även provat den vackert rosa drinken Mezcal Paloma, som innehåller blodgrapefrukt och mezcal.

Inspirerad småpratar jag lite med bartendern, David Ammer från matstudion och baren Craftbar. Han förklarar att tequila alltid tillverkas av blå agave. Mezcal finns det 30 till 40 olika sorter av och den görs oftast på grön agave. Tequila är i själva verken en variant av mezcal, som är ursprungsskyddad från området kring staden Tequila. Den får produceras i totalt fem mexikanska delstater, mot nio delstater för mezcal. Vid tillverkning av mezcal förbränns agaveträdens stammar i traditionella ”ugnar”/gropar i marken innan de krossas, fermenteras och destilleras, vilket ger drycken dess utmärkande rökiga smak.

Tequila och mezcal Mexican Spirits Gala cocktails bar
Bartender David Ammer och kollega blandar drinkar.

Provsmakning av destillat

David berättar vidare att han tidigare drev El Diablo tillsammans med en kompis, som var Sveriges första restaurang med fokus på tequila och mezcal. De fick idén från en bar i New York, att välja just denna inriktning, och hade omkring 180 sorter av de båda destillaten i sitt sortiment. ”Som tequila fast rock’n roll”, säger David, och ger mig ett smakprov från en av mezcalflaskorna bakom disken. Vilket är en ganska passande beskrivning.

Jag fortsätter ut i rummet för att testa några av de andra tequilas och mezcals som ställs ut av eventets partnerföretag, AliasSmith AB, Arcus Sweden AB, José Cuervo, Barkonsult AB samt Original Brands STHLM AB. På vägen stannar jag till på residensets balkong för att beundra utsikten över Stora Värtan och några av skärgårdens många öar.

Först ut bland mina provsmakningar är en tequila som visar sig vara en blandning av ett stort antal märken, vilka finns listade på baksidan. Denna typ av tequila görs enligt en gammal tradition, som utförs när tillverkarna träffas vid speciella tillfällen. Då bidrar var och en med en viss mängd tequila till blandningen. Jag ber om en rekommendation för nästa sort. Mannen vid bordet ger mig ett litet glas Chulavista, från Jalisco, som är hans egen favorit. Han beskriver den som mjuk i smaken med lång eftersmak, samt att den inte ”går direkt upp i huvudet” utan är lite snällare i sin styrka.

Tequila och mezcal Mexican Spirits Gala AliasSmith
AliasSmith delar ut prover från sitt sortiment.

Världens bästa tequila

Jag botaniserar vidare och provar Añejo från 1800 Tequila, som har legat på franska ekfat och exbourbon-fat i tre år. Den är mycket god – mjuk i smaken, med inslag av choklad. Från samma bord testar jag även José Cuervos Platinum Bianco, som har blivit utsedd till världens bästa tequila enligt Martin, varumärkets nordiska ambassadör.

Tequilan doftar och smakar rikt och aromatiskt. Man skulle kunna stå länge och bara lukta på den. Martin tipsar om att ta lite av vätskan på handryggen, för att doften ska utvecklas ytterligare. Och jag vet att vissa whiskymakare gör på liknande sätt. Sedan berättar Martin att José Cuervo är ett familjeföretag sedan 260 år tillbaka, som har sitt destilleri på det stora torget i Jalisco, där verksamheten har funnits sedan starten.

Vid det här laget har jag provat förhållandevis många tequilas och mezcals, och kompenserar därför med ett glas vatten. Av tequila kan jag (i likhet med flera andra) bli ganska berusad. Å andra sidan har jag även vid ett tillfälle vunnit en shot-tävling med tequila (min första och enda), där jag vann ganska stort mot både kvinnor och män.

”Om ambassadören hade närvarat [vilket han tyvärr inte kunde], hade han sagt ’Mi casa es su casa’ – mitt hem är ditt!”, säger Claes Puebla Smith från AliasSmith AB, apropå typisk mexikansk gästfrihet. Sedan är det dags för delar av sällskapet – galans vinnare inte minst – att fortsätta till efterfesten. Claes konstaterar även att det är positivt att se hur den mexikanska kulturen är på frammarsch i Sverige, med allt högre kvalitet på utbudet av mat och dryck.

Djursholm Mexican Spirits Gala
Den första snön hade fallit över Djursholm.

Själv tar jag buss och tunnelbana tillbaka till Södermalm, från ett vintrigt och vackert Djursholm, som för dagen är dolt under ett fluffigt snötäcke.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *