Mer än smycken

Shieldmaid Jewelery är ett svenskt smyckesvarumärke som grundades och drivs av Anna Odebäck. Varumärkets design är genomgående inspirerad av sköldar, och de modiga kvinnor som bar dem historiskt sett, shieldmaidens.

Anna arbetade tidigare som jurist åt Sveriges regering i tio år. Hon och familjen bodde i en stor lägenhet på Södermalm. Anna och hennes man hade fullt upp med sina karriärer och livet rullade på, men hon kände sig inte lycklig, utan snarare allt mer ”tom” inombords.

Som barn och ung vuxen hade Anna alltid varit kreativ och skapat saker med sina händer, som lera, drejning och silversmide. Men under de intensiva åren med småbarn och jobb i storstan hade hon lagt skapandet på hyllan. När hon nu fick frågan av sin man, vad som skulle göra att hon mådde bättre igen, kom hon spontant att tänka på smyckesdesign. Hon gick en kurs och blev inspirerad. Samtidigt fanns vardagen kvar, med ett bra jobb, lägenhet och barn. Anna började fundera på om det existerade ett sätt för henne att förändra sitt liv så att hennes kreativa verksamhet kunde bli det hon gjorde på heltid. Men tanken var till en början svindlande.

Hittar sitt uttryck

Annas syster är arkeolog. En dag bjöd hon ut Anna och barnen till Birka, där hon höll på med utgrävningar, och visade hur de viktigaste, mest framstående gravarna ofta innehades av kvinnor, sköldmör, shieldmaidens. Systern tipsade även om (den visserligen ganska brutala men även till viss del verklighetstrogna) TV-serien Vikings, på HBO Nordic.

Där stod hon plötsligt. Sköldmön. Vacker, stark och modig.

Anna hade fortfarande i bakhuvudet sin dröm om att byta inriktning i livet, men saknade än så länge både mod och ett konkret uttryck för det hon ville göra. En kväll kom hon att tänka på systerns tips och slog på ett avsnitt av Vikings.

”Och där stod hon plötsligt. Sköldmön. Vacker, stark och modig.”, säger Anna. Kvinnliga krigare med sina sköldar, som skyddar dem men också ger ett slags styrka inifrån. Hon lämnade TV:n och gick till sin ateljé istället, för att där formge sin första sköld, som efter konsultation med systern visade sig ha stor likhet med sköldar man hade funnit på arkeologiska fyndplatser.

Shieldmaid Jewelery kollektion
Sköldarna kommer i olika storlekar, beroende på produkt och design.

Mer än smycken

Anna hade hittat sin design så att säga. Hennes man kommer ursprungligen från Skåne, där familjen hade en sommarstuga i Göinge sedan tidigare. Nu sålde de sin lägenhet i Stockholm för att få loss lite kapital, och flyttade till stugan, som efterhand kompletterades med en stuga till som blev ateljé. Därmed var grundstenen till Shieldmaid Jewelery lagd.

2014 utsågs varumärket till Precious Talent på branschmässan Precious i Stockholm och idag finns det tre grundkollektioner, alla baserade på sköldarnas estetik, med stora och små föremål, som halsband, armband och örhängen.

Shieldmaid Jewelery presentation
Anna berättar sin inspirerande historia för en grupp media, stylister och artister. Artikelförfattaren sitter i hörnet vid fönstret. Foto: Shieldmaid Jewelery/Celine

Smyckena består av återvunnet silver, respektive återvunnet silver med guldplätering, som är tre gånger tjockare än branschens standard, samt halvädelstenar. Mönstren är Annas egna, med viss inspiration från historiska och exotiska förlagor.

Tanken är att det ska vara smycken som är ”mer än smycken”, och precis som dåtidens stridssköldar ger skydd och inre kraft åt den som bär dem. Den första kollektionen hade vernissage i Historiska museets Guldrum, genom Annas systers kontakter.

Tändstickspalatset_frukost_vegan
Härlig vegansk frukost vid eventet på Tändstickspalatset.

Inspirerar många

Shieldmaid Jewelery riktar sig idag enbart till kvinnor men Anna får även många förfrågningar från män, som också känner att det kan behöva en sköld i vardagen. Detta bekräftas av en av (de manliga) deltagarna vid Annas presentation i Tändstickspalatset i Stockholm, där vi har samlats för att ta del av hennes historia. Hon berättar att hon håller en hel del föredrag och inspirerande framträdanden i olika sammanhang. Nyligen kom en man ur publiken fram till henne några dagar efter föredraget (eftersom han kände igen henne på stan) och förklarade att han hade sagt upp sig från sitt jobb efter att ha hört henne berätta, för att istället förverkliga sina drömmar.

Jag lämnar eventet med ett par silverörhängen i den minsta storleken, med stilrena och eleganta grå månstenar (se bilder ovan och högst upp). De passar både min klädstil, som är minimalistisk, avslappnad och till stor del går i grå toner, samt min personlighet. Redan samma eftermiddag får de göra en insats med inre styrka när jag sitter och skriver på en lite större artikel. Ofta när jag bär dem får jag kommentarer och folk frågar var de kommer ifrån. Trots att de egentligen är så diskreta tycks örhängena utstråla en variant på kraften från sköldmörna, både inåt, in i bäraren, och utåt, för att fånga omgivningens uppmärksamhet.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *