21-timmarskryssning med Birka Cruises – med julbord

När november var som allra mörkast bokade jag in en 21-timmarskryssning med Birka Cruises. Hösten är alltid en intensiv period och jag kom på mig själv med att ha skickat in den ena deadlinen efter den andra, utan att knappt ha hunnit andas däremellan. Därför kändes det som en bra idé att ta en paus – om än bara för ett kort dygn, mellan födelsedag och Advent.

Birka Cruises avgår från Stadsgårdskajen i Stockholm, vilket betyder att vägen dit just nu är påverkad av Slussenbygget. Själv har jag tänkt undgå detta genom att ta trapporna vid Fotografiska, som dock visar sig vara avstängda.

Jag kryper upp intill det stora panoramafönstret i torrbastun och njuter av lugnet.

Jag blir incheckad i Birkas terminal och tar därefter hissen upp till däck sju, där jag har en Standardhytt med lite skymd utsikt. Hissarna är ganska vackra, med böjda fönster utåt och dekorerade i en stil som påminner om tidigt 1900-tal.

Väl framme i hytten gör jag mig hemmastadd. Rummet är relativt rymligt, med ett stort fönster, bra förvaringsutrymmen och hyfsat bekvämt badrum, som dessutom har mycket bra belysning för den som, i likhet med mig, vill sminka sig och plocka ögonbrynen. Därtill flera praktiska avställningsytor.

21-timmarskryssning med Birka Stadsgårdskajen
Birka Cruises avgår från Stadsgårdskajen. I skrivande stund var trapporna vid Fotografiska avstängda.

Ett skepp – stort utbud

Birka Cruises består av ett enda skepp, men erbjuder flera olika typer av kryssningar, som skiljer sig gällande längd, destinationer och tema. Men detta är alltså en skärgårdskryssning till Mariehamn och tillbaka, på knappt ett dygn.

Fartyget har ett stort utbud av barer, två restauranger, ett kafé (som jag noterar säljer goda veganska brownies), ett casino samt en nyrenoverad nattklubb. Det finns tyvärr inget gym, men ett joggingstråk på översta däck, vilket känns jättelyxigt, samt pool och soldäck med öppnings-/stängningsbart tak och ett spa på däck tio, däcket under, som också renoverades ganska nyligen, för tre år sedan. Förutom den klassiska taxfreebutiken erbjuds en butik som säljer bland annat mode, design, delikatesser, smycken och presenter. Den ligger i en likaså nydesignad yta vid receptionen och den stora avspända lobbyloungen.

Julbord i en vintersaga

Jag har lite spontant fått en plats på julbordets sena sittning, som dukas upp i bufférestaurangen. Birka Cruises hanterar både julpyntet och all sin gastronomi in-house, får jag lära mig. Det senare på temat svenska smaker och råvaror. Pyntet skiljer sig från år till år och för 2019 har man byggt upp en snögnistrande sagovärld som blir levande genom utklädda artister. Jag fastnar omedelbart vid ingången och det är jag inte ensam om. Både barn, vuxna och äldre stannar och pekar samt fotograferar andra och sig själva. I handen har jag en bok, i vanlig ordning, en deckare av Peter Robinson. ”Jättebra!”, säger en förbipasserande kvinna och pekar åt boken till. ”Inte sant”, svarar jag. Även om Robinson inte kan mäta sig med Arne Dahl, Kepler-duon, Anders Roslund eller Michael Connelly.

Julbordsbuffén är ganska lagom stor, med uppläggningsfat i trevlig storlek, så att alla borde bli nöjda men utan det överdåd (och ökat risk för matsvinn) som ibland kan vara fallet. Flera av rätterna är hemlagade, som köttbullar, skinka, god, sötstark senap och en sylt på passionsfrukt och havtorn. Dessutom finns det ett bra utbud av veganska alternativ. Min favorit blir bakad rotselleri med krämig hasselnötsemulsion, som är vällagad och sötaktig.

När servitrisen förstår att jag är vegan rekommenderar hon genast de veganska köttbullarna. De är också mycket goda (och hade antagligen fallit både den ena och den andra köttätaren i smaken), men för dagen upplever jag dem som på gränsen till överstekta. Andra rätter jag provar är couscous med tranbär och valnötter, tofu med en välsmakande sötsyrlig sås av soja och ingefära, saffranskokt nakenhavre med aprikos och chili samt fint avstämd rödkål och rödkålssallad.

Efterhand kommer turen till efterrätterna, där dagens veganrätt är en väldigt god vegansk mjuk pepparkaka. De flesta sötsakerna är i pralinformat, men det finns även vackra struvor samt en ”julstubbe”, som ser misstänkt lik ut en prinsesstårta. När jag frågar får jag veta att den normalt sett är röd och dekorerad, bara inte just i kväll. Därutöver erbjuds ett urval av ostar, kex, bröd, marmelad och frukt. I ett separat avdelning har det också dukats upp ett godisrum, där man kan gå och plocka efter behag. Säkert många barns favoritplats ombord.

Måltidsdryck ingår i julbordet och man kan köpa till en nubbe. Jag nöjer mig med vatten och ett glas vitt vin, en Chardonnay från australiensiska De Bortoli, som är för kall vid serveringen men mognar och blir mer aromatisk när den kommer upp i temperatur.

Så småningom börjar jag känna mig ganska nöjd med middagen och lutar mig tillbaka i stolen för att spana lite på folk, ett spännande tidsfördriv. Precis som vid den första sittningen är det relativt fullsatt i restaurangen, men jag har fått plats i ett lugnare hörn. Intill mig sitter ett par. Plötsligt kommer kvinnan fram till mig. I handen har hon den sten som är markerad med bordets nummer, som hon lägger intill mitt vinglas. ”Så att du vet att någon tänker på dig”, säger hon vänligt. Vi småpratar ett ögonblick och hon berättar att hon har häst, precis som jag tidigare, då jag jobbade inom ridsporten och red professionellt.

21-timmarskryssning med Birka julbord vegan
Smakprov från julbordets veganutbud.

Välsorterade barer – och morgonlöpning i snöstorm

Från julbordet går jag direkt och lägger mig. Utanför restaurangen spelar en pianotrubadur med sångerska i Seglarbaren. De är duktiga och det är fullt av folk som applåderar. Baren har en utpräglad ginprofil, med både internationella och lokala sorter, som Stockholms Bränneri, Hernö och Kyrö. En av rederiets temakryssningar är faktiskt en ginkryssning. Även whisky- och rombaren ska vara mycket välsorterad, har jag fått berättat av intendent Jim Danielsson, som visade mig runt tidigare. ”Det Richard [barens barchef] inte vet om whisky och rom är inte värt att veta”, förklarar han sakligt. Intill denna bar ligger även en elegant cigarrlounge, för enbart cigarrökning (i motsats till rökning i allmänhet).

21-timmarskryssning med Birka julbord struvor
Söstakerna inkluderar struvor, och en julstubbe (ej i bild), som normalt sett är röd och dekorerad.

Nästa morgon går jag upp tidigt för att testa joggingspåret, som är knappt 200 meter långt på halkfritt och fjädrande underlag. Det har blåst upp till säsongens första snöstorm och jag springer mer eller mindre i sicksack medan vassa snöflingor piskar den lilla del av ansiktet som tittar fram mellan mössa, kapuschong och snood. Uppfriskande, helt klart.

Frukost med havsutsikt

Efter att ha tränat klart på hytten beger jag mig till frukosten, som jag ska inta i Compagniet, à la carte-restaurangen. Fönsterborden är upptagna, förklarar värdinnan vänligt, som har vackert skulpterade naglar i silver med dekorationer, men jag får i alla fall bordet med mitt turnummer, och lyckas efterhand – tursamt nog – förflytta mig till en plats under en adventsstjärna direkt vid fönstret.

21-timmarskryssning med Birka julbord godisrum
Godisrummet är nog många barns (och vuxnas, för den delen) favoritplats ombord.

Det finns inga örtteer, som jag dock har tagit med mig hemifrån i reserv. En av servitriserna gör iordning det med ett glas, som presenteras på en fin spetsformad servett. Även här har buffén en sympatisk storlek och känns noga utvald, med varma och kalla alternativ, glutenfria och veganska produkter utan att man behöver fråga extra efter det samt lite smålyxiga detaljer som våfflor, Virgin Mary och Birkas eget mousserande vin. Det sistnämnda är visserligen ganska sött, men balanserat och lättdrucket, särskilt för mig som tycker om söta viner. Och jag unnar mig ett litet glas, vilket jag nästan aldrig gör annars på morgonen. Gästerna vid bordet bredvid njuter av varsin våffla med grädde, sylt och brieost till vinet.

Vid frukosten finner jag även en hemlagad vegansk ”sill”, på aubergine tror jag, samt rödbetshummus. Båda är riktigt välgjorda och jag anar att de normalt sett borde ha varit med på gårdagens julbuffé, men där hittade jag faktiskt ingendera vid sillbordet.

Ute har snöstormen mildrats till mer av ett snöfall och utsikten är pittoresk, med karga kobbar och skär i kombination med vackra hus och villor, med snickarglädje, utsirade verandor, lusthus och bryggor. Jag glömmer bort både tiden och att äta medan jag sitter där och smuttar på mitt kaffe, som är fylligt och runt, och passar bra med en skvätt havremjölk i.

Egentid i spat

Sista anhalten på min kryssning är ett besök i spat. Kvällen innan, när jag var där för att rekognosera, stötte jag på en annan gäst på väg därifrån, som plockade upp en ölflaska ur en stor blomkruka vid ingången. Månne en variant på Pippi Långstrumps sockerdricksträd? Mannen berättar att han har varit inne och bokat massage. Han är golvläggare och går därför gärna regelbundet. Ölen ville han inte ta med sig in.

21-timmarskryssning med Birka spa julpynt
Julpynt vid ingången till spat.

Birka Cruises spa består av torr- och ångbastu samt jacuzzi inomhus och utomhus. Dessutom erbjuds ett urval av behandlingar och försäljning av produkter från bland annat Maria Åkerberg och Dermalogica. Personligen föredrar jag om torrbastun. Bra temperatur och vacker panoramautsikt. Jag kryper upp intill fönstret och njuter av lugnet. Ångbastun är välbalanserad, med angenäm temperatur och fuktnivå samt subtil ljusterapi från taket. Jag avslutar med en stund i utomhusjacuzzin, som för min smak hade kunnat vara lite varmare. De andra gästerna som sitter där samtidigt tycker dock att temperaturen är lagom. För att kompensera har jag lånat en mössa från spats reception.

Från spaavdelningen tar omvägen ut på däck för att fotografera. Där träffar jag ett äldre par från Västerås, som är mycket nöjda med sin kryssning så långt. Damen är lika entusiastisk som jag över julpyntet. Vi enas om att det är skönt att komma bort – och att det är vackert med det lätta snötäcket över landskapet, trots den bistra temperaturen.

Innan jag lämnar Birka Cruises för denna gång tar jag farväl av Jim, som till vardags är ansvarig för taxfreebutiken, men även jobbar som intendent när hans kollegor är lediga. ”Det roligaste med det här jobbet är alla möten med människor, som gäster och kunder”, säger han avslutningsvis.

Jag går iland på Stadsgårdskajen, för att trassla mig förbi Slussen på väg tillbaka till min lägenhet på Södermalm. Under mig gungar dock marken fortfarande ett par timmar, efter morgonens löprunda ombord.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *