Barrunda till havs

Barer på Norwegian Encore A-list Bar Chill finish

Nyligen blev jag en av de första att kliva ombord på Norwegian Encore, det senaste fartyget från Norwegian Cruise Line, NCL, ett ledande amerikanskt kryssningsbolag. En av eftermiddagarna bjuds vi in till en barrunda, för att ta del av skeppets utbud av specialiserade barer. Jag har tidigare fått lära mig att just dryck är första prioritet bland NCL:s gäster, när de skräddarsyr sin vistelse. Därför satsas det mycket på sortimentet, och flera produkter köps in lokalt på de rutter man trafikerar, som vin, öl och Gosling’s rom.

Vi börjar i vinbaren The Cellars, som drivs i regi av vinproducenten Mondavi i fjärde generation, från Napa Valley. NCL är ett stort företag och deras vinprogram administreras i flera led, med en övergripande huvudsommelier för hela flottan och en cellar master per skepp. Just nu jobbar man på att göra vinsortimentet mer globalt, vilket är ett svar på kundernas önskemål.

Specialiserad vinbar

The Cellars har närmare 100 sorters vin i sitt utbud, däribland flera ekologiska och hållbart framställda alternativ. I baren välkomnas vi av sommelier Jelena Lelas, från Serbien. För dagen har man även bjudit in den tyska vinmakaren Raimond Prüm, vars familj har varit verksamma i Mosel-dalen sedan 1100-talet, men numera även driver en restaurang i Helsingfors.

Vi får prova tre viner. Först ut är en Riesling från Raimond Prüm, som har fruktig och söt doft och smak, med fin balans. Jelena tipsar om att den passar bra ihop med kryddiga rätter (precis som många andra Rieslings) men även Medelhavssmaker.

Dryck är första prioritet bland NCL:s gäster.

Nästa vin är en Chardonnay i Chablis-stil från Toskana, tillverkad av modehuset Salvatore Ferragamo visar det sig. Vinet har en lite lättare stil, med blommig doft och ganska hög mineralitet.

Sist ut av vinerna är en ekologisk Cabernet Sauvignon från Gérard Bertrand i franska Pays d’Oc Languedoc. Doften är mjuk och aromatisk, i kombination med en bärig smak.

Jag frågar Jelena om de har några serbiska viner i sortimentet, eftersom jag vet att Serbien är ett starkt vinland, som nu åter är på frammarsch efter år av oroligheter och kommuniststyre. Men hon nekar, kanske för framtiden.

Välblandade cocktails

Efter The Cellars fortsätter vi till The A-List Bar, som ligger mellan restaurangerna Cagney’s Steakhouse och Los Lobos och har fått sitt namn från Andy Stewart, NCL:s avgående VD. Här ligger fokus på välblandade cocktails – samt att det är ett bra ställe för att se och synas på.

Vi ska prova två cocktails som är en del av The Haven Bespoke Cocktail Experience, och därmed normalt sett enbart serveras i The Haven, som är en privat avdelning med fartygets mest exklusiva hytter. Konceptet innebär, som namnet antyder, att drinken skräddarsys efter varje gästs speciella preferenser. När jag exempelvis nämner att jag föredrar ganska spritiga drinkar, säger bartender Emir Begzic, som kommer från Montenegro, att det är ett bra exempel.

Barer på Norwegian Encore A-list Bar bartender
Drinken Chill blandas till i A-List-baren.

Den första drinken som vi får testa är Thrill, som baseras på Patron Silver Tequila, där Patron är barens signatursprit. Den innehåller även mezcal, #17 Aperitivo, ekologisk agavenektar och blodapelsin. Smaken är söt och god med tydliga inslag av blodapelsin. En drink i min smak. Med detta sagt, jag kan numera bli ganska berusad av tequila, trots att den enda drickar-/hävartävling jag någonsin har deltagit i bestod av tequilashots. Och den vann jag överlägset över både män och kvinnor. Men sedan dess har uppenbarligen min ämnesomsättning förändrats.

Nästa drink kan vara en av de vackrare jag sett, och bjuder på något av en show när den blandas till, ungefär som under kemilektionerna i skolan. Chill heter den, och är baserad på en klarlila hemmagjord spritinfusion, med vodka, gin och gurka som jag förstod det. Till den adderas flädertonic, sake och en blommig zen-spray, varvid färgen förändras till elegant ljuslila. För mina preferenser är Chill lite för lätt i smaken, och dessutom gillar jag inte gurka. Men pluspoäng för den visuella effekten.

Karibiska vibbar

En riktigt mysig bar ombord på Norwegian Encore är mojitobaren Sugarcane, där det spelas levande latinamerikansk/kubansk musik för att förmedla de rätta karibiska vibbarna. Baren har en förhållandevis lång meny med enbart mojitos, som bland annat hallon/guava, som verkar vara bartenderns favorit, jalapeno/gurka, ingefära, ananas/kokosnöt och kryddig passionsfrukt. Min favorit är definitivt den klassiska mojiton med Bacardi, som är stilren och smakfull i all sin enkelhet. Kanske en sådan som Hemingway brukade beställa när det begav sig.

Barer på Norwegian Encore mojito
En välblandad klassisk mojito.

Från Sugarcane går vi vidare till vår sista destination denna eftermiddag, och en plats som ligger mig varmt om hjärtat, nämligen Starbucks, där jag har gjort otaliga besök när jag har bott utomlands på platser som London, Kalifornien och Paris, samt på senare tid även i Stockholm. Detta är en av sammanlagt fem Starbucks totalt sett över NCL:s fartygsflotta.

Ett kafé som ligger mig varmt om hjärtat

På Starbucks presenteras tre av kedjans kaffesorter, som kombineras med eleganta praliner från bageri- och glassbutiken The Bake Shop. Jag brukar visserligen föredra att njuta av antingen choklad ELLER kaffe, som är två av mina favoritsmaker. Men kanske just därför är det intressant att se – eller ska jag säga känna – vad som händer när man upplever dem i kombination.

Barer på Norwegian Encore Starbucks
Glada miner på Starbucks.

Kaffe nummer ett är lättrostade Veranda Blend, som har ganska hög syra och liten kropp. Det skulle jag till exempel inte välja på kafé, eftersom jag föredrar ett rundare och fylligare kaffe. Däremot fungerar Veranda Blend bättre när det dricks ihop med den söta hasselnötspralinen som serveras till.

Nästa kaffe är Verona, en mörkrost med chokladtoner, lägre syra och mycket kropp. Det är mer i min smak och passar väl ihop med mörk choklad, som lyfter fram kaffets egen smakbild tydligare.

Sist ut är Starbucks klassiska espresso, som är fyllig med söta, karamelliga toner och låg syra. Själv dricker jag den gärna som den är, med lite ångad havremjölk. Även här serveras kaffet tillsammans med en choklad med liknande smakbild, karamell, så att båda smakerna förhöjer varandra.

Barer på Norwegian Encore Waterfront
Flera av skeppets barer och restauranger ligger längs The Waterfront, en promenad med uteserveringar.

Jag passar på att småprata lite med chefsbarista Richam Escabarte, från Filippinerna, som berättar att han gärna dricker en ljusare rost och föredrar fransk press som bryggningsmetod. För min del tycker jag bättre om bryggkaffe, alltså drip coffee, gärna handbryggt, vilket dessutom är ett sätt att sakta ned vardagstempot åtminstone för några minuter. Även om jag måste erkänna att Nespresso har flera väldigt goda kapslar, vilket är en lyx jag brukar unna mig när jag bor på hotell.

Två favoriter

Två barer på Norwegian Encore, som vi inte testade under denna runda men som jag personligen tycker bra om, är dels Maltings Whiskey Bar, mittemot vinbaren, där jag drack en mycket god sherry på moscateldruvor från spanska Hidalgo. Dels gillar jag den stora stilrena Observation Lounge på däck 15, ett stenkast från min hytt, som har typisk anonym (i positiv bemärkelse) hotellbarskänsla, där man kan tillåta sig att försvinna i sina egna tankar, med ett glas mousserande vin och en deckare.

Kryssning med Norwegian Encore lounge
Stilrena Observation Lounge är en av mina favoritbarer ombord.

Observation Lounge nämner även Karl Muhlberger, NCL:s Vice President, Shipboard Hotel Operations, som en av sina favoritplatser ombord, tillsammans med ett lugnt fönsterbord i Starbucks och ett liknande hörn i mojitobaren.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Barrunda till havs”

  1. Ja, drinkarna var båda jättebra, även om jag föredrar Thrill.

   Haha, det var riktigt häftigt att se när Chill-drinkarna blandades till, och de skiftade färg intill varandra.

   Hälsningar

   Johanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *