Jungfrukryssning med Norwegian Encore

Nyligen lanserade det ledande amerikanska kryssningsrederiet Norwegian Cruise Line, NCL, sitt nyaste tillskott till flottan, Norwegian Encore, som är det sista fartyget i fartygsserien Breakaway Plus. Skeppet invigs med en kryssning som utgick från Bremerhafen och fortsatte via Southampton över till New York och sedan vidare söderut mot Miami, där det döps den 21 november i närvaro av sin gudmor, artisten Kelly Clarkson.

I gott sällskap med annan media och reseagenter blir jag en av de första att gå ombord för en kryssning med Norwegian Encore, vilket sker en dag i slutet av oktober. Det blir lite av en dubbel jungfrukryssning för min del. Dels fartygets första. Dels är det min första kryssning med ett skepp av denna kaliber.

Encores besättning består av ett urval av medarbetare från de tio ”bästa” procenten, som har rekryterats från företagets övriga skepp.

Norwegian Encore har 18 våningar. Mig har de kvarterat in i ett rum i Stateroom-kategorin på 15:e våningen, med balkong. Rummet är rymligt och bekvämt för att vara en hytt, med stort badrum (visserligen med en lite märklig duschkonstruktion, där slangen är fixerad så att det blir svårt att till exempel duscha fötterna), kaffemaskin och en utdragbar soffa samt garderob. Förfriskningarna inkluderar vatten i tetrapack. Som NCL:s första fartyg ska Encore nämligen inte erbjuda vatten i plastflaskor, vilket görs i samarbete med Just Goods Inc. Detta ska senare gälla för alla rederiets skepp. Därutöver uppmuntrar NCL sina gäster att fylla på återanvändbara flaskor med vatten från vattenautomater ombord.

Kryssning med Norwegian Encore Stateroom säng
Jag bor i ett Stateroom på däck 15.

Överlag är fartygets inredning stilren och känns nästan lite skandinavisk i sin avskalade design och naturliga färgval. En rolig detalj är den fiskmönstrade mattan i korridorerna, som för det första är oväntat snygg för en matta i offentlig miljö. För det andra simmar fiskarna i färdriktningen, vilket egentligen är helt logiskt.

Spa, gym och joggingstråk

I likhet med sina systerfartyg har NCL Encore ett stort utbud av både aktiviteter, restauranger, barer och nöjen. Det finns bland annat en racerbana i miniatyr, VR-rum och pool med vattenrutschkanor, samt ett mycket fint spa och ett bibliotek(!) på ett av de nedre våningsplanen. Tyvärr ges det inte möjlighet att testa spat, men jag får i alla fall en rundtur. Spaet har bland annat olika typer av bastu, cryoterapi (köldrum) och en stor rofylld vilolounge. Dessutom erbjuds ett brett sortiment av behandlingar, till exempel massage samt avancerade kropps- och ansiktsbehandlingar.

Intill spat ligger gymmet, som garanterat är det största ”hotellgym” jag har sett. Det är välutrustat, med maskiner för kondition och styrka samt ett stort urval av redskap, som bland annat kettle bells och hantlar, för olika typer av användare. I gymmet träffar jag Josh, en av de personliga tränarna. Precis som den övriga personalen är han väldigt tillmötesgående och berättar bland annat om de träningsklasser som anordnas. Det kommer jag inte att hinna under vår korta seglats. Däremot har jag registrerat joggingstråket på översta däck – en lyx jämfört med de mindre fartyg som jag känner till från min tidigare kryssningserfarenhet.

Privat hyttkategori

Högst upp, på däck 18, befinner sig The Haven, som är den exklusivaste hyttkategorin. Den består dels av en privat avdelning, dit bara Haven-gäster har tillträde (även om de har möjlighet att i begränsad utsträckning bjuda in andra gäster vid måltider). Därutöver finns det ett antal Haven-hytter utspridda på andra platser ombord, bland annat den eleganta H6, en svit med två rum och stor balkong med utsikt akterut.

Kryssning med Norwegian Encore Stateroom pooldäck
Pooldäck med vattenrutschbana.

Haven-hytterna är snäppet elegantare än de andra jag har sett, och försedda med en liten välkomsthälsning i form av praliner och champagne. En av dem vi tittar på har ett stort fönster intill badkaret, så att man kan beundra havsutsikten medan man badar eller duschar. I den privata avdelningen finns även en restaurang, conciergelounge, pool och en lounge i två våningar, där det hela dagen serveras förfriskningar, bland annat gelébjörnar, som av någon outgrundlig anledning är en signaturprodukt för Haven.

Fokus på personalen

Det har blivit dags för lunch, som ska ske i form av en avsmakning av utvalda restauranger ombord i The Manhattan Room, en ljus och luftig matsal i Encores akter, med högt i tak och vacker utsikt. På väg dit tappar jag bort mig, eftersom jag ännu inte har lärt mig hitta särskilt bra. Återigen är personalen närmast översvallande. Tre (snygga) manliga medarbetare hoppar nästan upp i givakt när jag försynt harklar mig för att fråga vart jag ska.

Kryssning med Norwegian Encore spa
Fartyget har ett stort härligt spa.

Detta är ingen slump får jag lära mig senare. Faktiskt består Encores besättning av ett urval från de tio ”bästa” procenten som har rekryterats från företagets övriga skepp. ”Service är en av våra stora styrkor hos Norwegian Cruise Line. Vi investerar i våra medarbetare, som generellt stannar länge hos oss, från chefer till besättningspersonal. Servicen är naturlig och kommer från hjärtat, vilket gör att gästerna återvänder. Ofta känner de igen personalen från en resa till en annan”, säger Karl Muhlberger, Vice President, Shipboard Hotel Operations.

Mohito och strandpromenad

Väl framme i The Manhattan Room smuttar jag på ett glas mousserande vin som aperitif, men blir sedan uppmärksammad på att avsmakningsmenyn saknar veganska rätter. Istället ger jag mig av på jakt efter en alternativ lunch. På vägen stannar jag till i mohitobaren på däck åtta, som är ett populärt och livligt uteställe kvällstid.

Kryssning med Norwegian Encore spa behandlingsrum
Ett av spats behandlingsrum.

Jag känner att jag behöver en liten uppmuntran efter den uteblivna lunchen och beställer en klassisk mojito med Bacardi, från den förhållandevis omfångsrika menyn (med enbart mojitos). Bartendern försöker få mig att prova versionen med hallon, som tycks vara hans egen favorit, men jag håller fast vid mitt val. Medan jag väntar på att drinken ska bli klar dyker pappan till en annan journalist upp, som jag har träffat tidigare. Han hälsar vänligt och väljer även han den klassiska mojiton.

Kryssning med Norwegian Encore gym
Delar av det fina gymmet.

Helt klart uppiggad av de karibiska vibbarna tar jag med min cocktail och fortsätter förbi bageributiken, som säljer cupcakes, glass och eleganta praliner. Butiksbiträdet berättar att hon kommer från Filippinerna och vi pratar en stund om min senaste resa dit. Därefter går jag ut på The Waterfront, som är en promenad längs större delen av Encores yttre kant. Den leder förbi flera restauranger och barer med uteserveringar. Även en grå dag i oktober är detta en härlig promenadsträcka, men säkert ännu mer njutbar under en solig eftermiddag i Florida.

I framkant med mat och dryck

Efter att ha funderat lite beslutar jag att äta lunch i bufférestaurangen Garden Café på däck 16. Wes Court, NCL:s Vice President, Food & Beverage, har förklarat att den har ett bra utbud av plantbaserade rätter, bland annat från Indien. Dessutom går trenden alltmer att mot att kryssningsgästerna uppskattar buffé.

Wes berättar även att NCL ofta ligger i framkant med lanseringar inom mat och dryck. Ett exempel på detta är Encores italienska Onda by Scarpetta, som är den första i sitt slag ombord på ett fartyg, efter öppningar i städer som New York, Miami och London. Gällande menyer och ingredienser följer NCL långsiktiga trender, som anpassas delvis efter vilken rutt det gäller. Produkterna köps gärna in lokalt där det går, som exempelvis fisk och skaldjur eller lokalproducerat vin, rom och öl.

Kryssning med Norwegian Encore mojito
En mycket bra klassisk mojito från mojitobaren.

Det är visserligen rusningstid i Garden Café men jag lyckas få ett trevligt fönsterbord och går till buffén för att botanisera. Mycket riktigt finns det flera veganska (och vegetariska) alternativ, framförallt i den sydostasiatiska sektionen. Bland annat provar jag fräscha grönsaker, starka pickles, indiska bönor och en mycket god mangochutney. Med detta sagt, även den som hade varit ute efter fisk-, skaldjurs- och kötträtter hade haft en hel del att välja från.

Favoritplatser

Sålunda stärkt efter lunchen tar jag trapporna ned igen till ett ställe som ligger mig själv varmt om hjärtat, nämligen Starbucks, där jag har gjort otaliga besök när jag bott utomlands i bland annat Kalifornien, London och Paris. Det har blivit fikadags. Jag beställer en enkel espresso med ångad sojamjölk och slår mig ned vid ett bord vid fönstren, som Karl (Muhlberger) tidigare har tipsat om som en av sina favoritplatser ombord, tillsammans med ett liknande hörn i mohitobaren samt den stilrent eleganta Observation Lounge i fören på däck 15, ett stenkast från min hytt. Observation Lounge blir även en av mina favoritlokaler, med sin typiska hotellbarskänsla, där man kan försvinna i sina egna tankar med ett glas cava och en deckare.

Kryssning med Norwegian Encore cupcakes
I bageributiken säljs cupcakes, praliner och gelato.

Storm på Nordsjön

Det börjar bli dags att göra sig iordning för middagen men innan dess vill jag ta ett dopp i fartygets hot tubs, som det finns fyra stycken av på övre däck, intill joggingstråket. Ute är det mörkt och ganska ruggigt så jag kompletterar bikinin med en vintermössa. Vattnet är desto varmare och det är riktigt mysigt att sitta där, lite som i en varm källa på Island. Omkring mig har det under tiden blåst upp till storm på Nordsjön, och plötsligt flyger en av solstolarna förbi i en vid båge. Några av fartygets medarbetare kommer för att städa upp och jag känner igen Jeoffrey, som jag pratade med under min promenad längs The Waterfront samma eftermiddag.

Kryssning med Norwegian Encore lounge
The Observation Lounge är en av mina favoritplatser.

Chardonnay, sherry och schack

Vår middag är inbokad i grillrestaurangen Cagney’s, som serverar elegant presenterade rätter i trevlig miljö med ganska lagom ljudnivå, bland annat tartar, hummerbisque och räkcocktail. Tillbehöret bakad potatis preparerar servispersonalen med fyllning direkt vid bordet, vilket ger en fin touch. Det finns inga veganska alternativ men istället hämtar de en taco från den närbelägna mexikanska restaurangen Los Lobos. Till den dricker jag en aromatisk Chardonnay, faktiskt en av flera bra Chardonnays ombord.

Kryssning med Norwegian Encore hot tub_liten
En stormig kväll i Encores hot tub. Foto: Jeoffrey från NCL.

Vi rundar av kvällen i den specialiserade vinbaren The Cellars. Själv hämtar jag dock en sherry från whiskybaren mittemot, som dessert. Efter en stund frågar min bordsgranne om jag spelar schack. Möjligen något otippat, men jag brukade spela schack med min numera framlidna pappa och gör det gärna, men för sällan. Därefter ägnar vi oss åt att lösa schackproblem från en norsk dagstidnings hemsida.

Nästa morgon börjar jag med att träna på löparbanan och i det härliga gymmet, som verkligen är en av skeppets highlights. Därefter återvänder jag till Garden Café för frukost, som även här har en generös buffé av hög kvalitet, med ganska bra utbud av specialkost, även om man måste fråga efter produkter som glutenfritt bröd och sojamjölk.

Kryssning med Norwegian Encore middag
Tacos från Los Lobos under vår middag i Cagney’s Steakhouse.

Vi går iland i Southampton för vidarefärd mot Heathrow. Det är kö vid bryggan med viss väntetid som följd. ”Vilka fina naglar du har”, säger en av skeppets medarbetare vänligt när jag passerar. Vi pratar lite om den fortsatta kryssningen och hennes planer för vistelsen i New York, där Encore kommer att kasta ankar ett par dagar innan hon fortsätter till Miami.

På väg ut passar jag på att ta en titt på fartygets skrov. Precis som NCL:s övriga skepp är det dekorerat med ett stort specialframtaget konstverk, en tradition som började med Norwegian Dawn 2002. I Encores fall är det den internationellt erkända spanska konstnären Eduardo Arranz-Bravo som har skapat ett abstrakt mönster i klara färger, inspirerat av hans liv vid havet i Barcelona.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Jungfrukryssning med Norwegian Encore”

  1. Ja, inte sant! Helt klart en upplevelse.
   Mina favoriter var gymmet och joggingstråket, spat (även om jag egentligen måste testa det för att göra en rättvis bedömning), biblioteket, Observation Lounge, whiskybaren och mohitobaren – och Starbucks. Hytten var jag också mycket nöjd med. Inte minst balkongen.

   Hälsningar

   Johanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *