Broromantik i Magdeburg

2019 markerar 30 år sedan Berlinmurens fall, som följdes av Tysklands återförening året därpå. Det är ett jubileum som står för stora politiska konsekvenser, och som har stark emotionell betydelse för många tyskar, kanske främst de som har upplevt båda sidorna av landet medan det ännu var uppdelat.

I ett försök att lära oss mer om allt detta har jag tillsammans med en grupp internationella journalister rest till dagens östra Tyskland, för att ta del av regionens sevärdheter och landmärken. Vi har tillbringat en dag och kväll i Magdeburg, som är huvudstad i Bundeslandet Sachsen-Anhalt.

Verkehrsprojekte Deutsche Einheit var ett viktigt initiativ, för att visa att man investerade i före detta Östtyskland.

Vår vistelse, som bland annat har inkluderat en trevlig lunch, avslutas tidigt nästa morgon med ett besök vid Wasserstrassenkreuz Magdeburg (~vattenkorsningen i Magdeburg) och Kanalbrücke Magdeburg, som är världens längsta kanalbro och byggdes under åren 1998 till 2003, till en kostnad av 130 miljoner euro (för bron) och total kostnad för korsningen på över 500 miljoner euro. Brons underhåll ligger enligt uppgift på omkring 300 000 euro per år.

Kanalbron och vattenkorsningen ägs av tyska staten och ingår i det större projektet, Verkehrsprojekte Deutsche Einheit, som initierades efter återföreningen för att förbättra infrastrukturen mellan det tidigare Öst och Väst, samt inom de nya förbundsländerna. Detta var den enda vattenvägen som ingick i projektet, övriga delar utgjordes av tåg- och motorvägsutveckling.

kanalbro i Magdeburg på bron
Kanalbron är ungefär 40 meter bred och fyra meter djup, beroende på var exakt man mäter.

Sightseeing i hamnen

Vi åker minibuss från centrala Magdeburg, där vi har övernattat på trevliga Motel One, som är inhyst i en vacker historisk byggnad vid katedralstorget i hjärtat av stadskärnan. Vår guide, Hans-Jörg Wiegand, som känner staden sedan över 60 år tillbaka, berättar lite om de områden vi passerar på vägen.

Till exempel är Magdeburgs hamn den tionde största i Tyskland. Hamnen är utrustad med en slags lågvattenspärr, som stängs vid alltför lågt eller högt vattenstånd och då bara öppnas för att släppa igenom förbipasserande fartyg. Detta skyddar området genom att behålla en konstant vattennivå i kanalerna och runt staden.

Vi kör förbi Wissenschaftshafen (~Vetenskapshamnen), där det ska utvecklas en ny stadsdel med innovation och kunskapsutbyte i centrum, men som även ska inkludera bostäder, hotel, restauranger och nöjen bland annat.

Lite längre bort ligger ett lokalt kvarnverk samt den lokala kaffetillverkaren Röstfein. Här önskar jag att man hade kunnat sakta ned och öppna fönstret en aning, för att känna den härliga doften av nyrostat kaffe. Men dagens program kallar och chauffören trampar gasen i botten.

kanalbro i Magdeburg under bron
Med sina 918 meter är kanalbron den längsta i sitt slag som korsar en flod.

Till vänster pekar Hans-Jörg ut en kulle som höjer sig över landskapet. Den kallas för Kalimandscharo i folkmun (efter det välkända tanzaniska berget) och består av saltavfall, som bildas vid nedbrytandet av kaliumrika salter, från industriföretaget K+S KALI Gmbh och deras fabrik Kaliwerk Zielitz. Kalimandscharo är med sina 120 meter över havet Magdeburgs högsta berg. Här anordnas bland annat teaterföreställningar, vandringar och visningar

kanalbro i Magdeburg skylt
I området finns det flera cykel- och vandringsleder.

Industriell skönhet

Efterhand når vi fram till vårt mål för denna morgon, Kanalbrücke Magdeburg. Det är något visst med broar ändå. Den solida och industriella konstruktionen i betong och stål ligger i stark kontrast omgiven av grön och orörd natur. Bron är en del av den konstgjorda vattenvägen Mittellandkanal, som bland annat förbinder floderna Rhen och Elbe, den sistnämnda här vid Magdeburg.

Som sagt är detta världens längsta kanalbro som korsar en flod (Elbe). Den är 918 meter lång, ungefär 40 meter bred och omkring fyra meter djup, beroende på exakt var någonstans man mäter. På grund av sin trågliknande form kallas denna typ av bro för Trogbrücke, eller motsvarande ”trågbro”, på svenska.

kanalbro i Magdeburg cykelvägen
Längs med hela Mittellandkanal går en flack och scenisk cykelväg.

Medan vi står där vid det norra brofästet passerar ett antal pråmar i gemaklig takt. Det går inte att mötas på bron, utan trafiken regleras av avgiftsbelagda slussar på vardera sidan.

Utmed den 320 kilometer långa kanalen går en naturskön cykelled, som säkert också är fin att vandra längs. Men jag vet att tyskarna är ganska strikta (eller ska jag säga ”typiskt tyskt ordentliga”) med att dela in sina leder i antingen ”vandring”, ”cykling” eller ”vandring och cykling”. Och just denna sträcka kallar de för en cykelled.

Magdeburg_guide_Hans-Jörg
Vår guide i Magdeburg, Hans-Jörg Wiegand.

I och med byggandet av Kanalbrücke Magdeburg och Wasserstrassenkreuz Magdeburg kan lastfartyg som trafikerar Mittellandkanal korta ned sin färd med ungefär tolv kilometer, eller tre timmar i tid räknat. Detta är självklart en stor fördel, men Ralph Lohmmatzsch, från tyska turistbyråns huvudkontor i Frankfurt, förklarar att bron i slutänden inte har betalat sig riktigt så bra som det utlovades innan. Likväl var Verkehrsprojekte Deutsche Einheit ett viktigt initiativ för att visa att man investerade i före detta Östtyskland, och detta redan relativt snart efter återföreningen, med planering som inleddes under tidigt 1990-tal.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Broromantik i Magdeburg”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *