Belysning till hemmakontoret

Belysning för hemmakontoret höstlöv

Lamp24.se samarbetsmärkning

­­Det är oktober och hösten är här. Dagarna blir kortare och mörkret faller. Egentligen gillar jag mörker, till skillnad från stora delar av befolkningen. Många uppger att de blir nedstämda på hösten och vintern, vilket ofta förklaras med bristen på ljus, som stör kroppens hormoner och andra funktioner. Detta upplever jag dock snarare på våren, när dagarna blir längre och ljusare.

Trots att jag tycker om mörkret, och att det tycks omsluta mig med ett slags trygghet, har jag, framförallt sedan förra hösten och vintern, märkt att jag trots allt påverkas av bristen på ljus. Även om jag inte störs av mörkret mentalt, så blir jag tröttare rent fysiskt än tidigare. Detta oaktat att jag alltid tränar utomhus, varje dag hela året runt, och även vistas en hel del utomhus i övrigt, bland annat i samband med resor och events.

Trots att jag tycker om mörkret, märker jag att jag påverkas av bristen på ljus.

Under det senaste året har jag gjort vissa förbättringar i min lägenhet och använder den nu även som kontor, för min verksamhet som egenanställd skribent. Lägenheten är inredd helt och hållet med begagnade möbler och föremål, från mitt föräldrahem och mina tidigare bostäder utomlands. Vilket har att göra med min inställning till hållbarhet, i kombination med budgetrelaterade skäl, plus att det är ganska trevligt att omge sig med saker och föremål man känner (till) sedan tidigare.

Det har blivit en lite brokig blandning, och just nu består belysningen i det stora rummet (lägenheten är en ganska liten etta med semiseparat hall) av en stor golvlampa, spislampan och två bordslampor, varav den ena med lite glapp i, om man inte lyckas få till exakt rätt handgrepp med knappen.

Belysning för hemmakontoret Johanna
Mitt hemmakontor är inte lika väl upplyst som vissa offentliga miljöer. Foto: Petra Nordin

Belysning – en hel vetenskap

Detta har fungerat bra hittills men nu börjar jag känna att jag antagligen skulle behöva uppdatera min belysning för hemmakontoret: en ordentlig taklampa, gärna med dimmerfunktion, samt en bättre arbetslampa för mitt arbets-/köksbord.

Även i en så pass liten lägenhet tycks det alltid vara något som behövs åtgärdas. Men det kan i och för sig ha att göra med att jag tenderar till att prioritera arbetet framför privata aktiviteter, som i sin tur radar upp sig till att bli fler och fler att ta tag i. Just nu håller jag till exempel på att planera för att förhoppningsvis kunna bygga om köket och installera en ordentlig spis, samt gärna ett större kylskåp.

Belysning är något av en hel vetenskap, inte minst i hur den interagerar med inredningen i övrigt. Som resebloggare och flitig resenär även privat, märker jag detta bland annat när jag bor på hotell, där långt ifrån alla aktörer når hela vägen fram. Ett företag som specialiserar sig på lampor och andra ljusrelaterade produkter, som till exempel ljuskällor och julbelysning, är tyskägda Lamp24.se, som grundades 1999 av två bröder och med andra ord firar sitt 30-årsjubileum i år. De har över 30 000 artiklar i sortimentet, som inkluderar ett brett utbud av både tak-, vägg-, golv- och bordslampor samt utebelysning.

Online versus fysisk butik

Själv är jag lite konservativt inställd till att handla, inte minst när det gäller inrednings-/designprodukter, och gör det gärna i en fysisk butik, där jag kan klämma och känna på produkterna samt diskutera med kompetent personal kring deras funktion och formgivning. Men jag kan absolut se värdet av att handla online, bland annat i och med de många valmöjligheter som ofta erbjuds. Och trenderna idag går generellt sett emot att konsumenter blir mer och mer öppna för att köpa även design och inredning på webben. Det ser jag till exempel i arbetet med en av mina frilanskunder, branschmagasinet Designbase, som bevakar design- och inredningsbranschen.

Belysning för hemmakontoret hotellrum
Belysning är något av en hel vetenskap. Det märker man bland annat när man bor på hotell, där alla aktörer inte når hela vägen fram.

Ute har mörkret sänkt sig medan jag sitter och skriver. Det kommer som sagt tidigt så här års, framför allt efter omställningen till normaltid. Motvilligt tänder jag även golvlampan, för att inte anstränga ögonen framför datorn. På kvällen kommer jag att komplettera med lite mysbelysning, i form av ett konstgjort ljus med LED-lampa samt den äkta varan i stearin.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *