Vegansk middag i Göteborg

Hôtel Eggers vegansk middag i Göteborg blomkål

Nyligen besökte jag den anrika Hôtel Eggers, som ligger precis vid Göteborgs centralstation. Efter att ha checkat in och njutit ett par timmar av mitt fina rum och den härliga miljön på hotellet är det dags för en middag i  hotellets restaurang.

Det är sensommar ute och ljumt i luften. Jag får ett fönsterbord på den inglasade (egentligen inplastade) uteserveringen som vetter mot Drottningtorget och Trädgårdsföreningens park.

Menyn går i klassisk bistro-/brasseriestil, med fokus på vällagat, säsongsanpassat och hållbarhet, gärna med närproducerade ingredienser där det går. Stämningen är avspänd och gästerna består av både boende på hotellet och lokalbefolkning. Jessica Vialleton, hotellets direktör, förklarar att man tillverkar mycket själva i köket, inte minst till frukosten.

Blomkål och chardonnay från Mendoza

Jag börjar direkt med varmrätt, där jag väljer rostad blomkål med god salt potatis och en lekfull blandning av gröna, gula och röda småtomater i olika form och storlek. Den vegetariska originalrätten innehåller även ett ramslökssmör, som för min veganska version till min besvikelse uteblir. Servicen är snabb och det doftar ljuvligt från tallriken. Potatisen och blomkålen är mycket god och vällagad, med fin sälta, men jag saknar ramslöken, som antagligen hade lyft rätten ytterligare.

Det doftar ljuvligt från tallriken.

Till maten har jag beställt en Catena, en argentisk chadonnay från Mendoza-distriktet. Servitören är duktig och proffsig men enligt egen utsago ingen chardonnay-drickare. Vinet är välbalanserat och aromatiskt, med tydlig ekkaraktär, viss fruktsmak och en härligt gyllene färg. Precis i min smak, och matchar huvudrätten mycket bra. Det serveras i ett vackert glas i belle époque-stil, som på eleganta Hôtel Eggers känns helt rätt, trots att jag egentligen är mer för stilrena vinglas.

Hôtel Eggers vegansk middag i Göteborg dessert
Hernö Gin kan man sällan hamna fel med, särskilt inte i kombination med jordgubbar.

Gin till efterrätt

Det är lugnt på uteserveringen och ingen direkt rusning trots att klockan närma sig åtta på kvällen. Runtomkring mig hörs ett mjukt sorl av röster och vid bardisken intill ingången spelar en trubadur, som möjligen skulle kunna sägas ha tagit på sig en aning stora skor, bildligt talat.

På båda sidor om mig sitter också ensamma middagsgäster, en turist, gissar jag, från Japan och en man som antagligen är från trakten. De båda har beställt varsin Biff Rydberg, som verkar vara ett populärt val, om man ska utgå från vad som äts vid de andra borden.

Det är varmare här än vad jag trodde, och den extra koftan ligger oanvänd över stolsryggen. Restaurangens värdinna hade med andra ord rätt, när hon rekommenderade mig att sitta utomhus, framför i den mysiga men betydligt mörkare matsalen.

Som efterrätt har köket satt ihop en jordgubbsgranité, som är baserad på is, Hernö Gin och jordgubbar och serveras i ett coupeglas. Scorpino kallas det, får jag lära mig av servitören när han presenterar rätten. Hernö Gin kan man sällan hamna fel med, men generellt sett hade det varit gott med lite mer smak av både gin och jordgubbar, i en annars vackert upplagd dessert med glamorös känsla.

Jag avslutar min middag i Göteborg och tar med mig det fortfarande halvfulla vinglaset till hotellets tjusiga lobby, där det är tomt på folk. Ur högtalarna strömmar det subtil men medryckande swingmusik. Jag plockar fram min medhavda bok, en deckare av Michael Connelly, och kopplar av en stund med boken och vinet. Tänker att i ögonblick som dessa är livet faktiskt ganska okej.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *