Minisemester med spa i Varberg

spa i varberg

Nyligen besökte jag Varbergs Stadshotell & Asia Spa, ett hotell med spa i Varberg, som ligger vid det stora centrala torget i stadskärnan. Efter att ha checkat in och deltagit i en yogaklass är det dags att utforska spat, som invigdes 2001.

På mitt rum byter jag om till baddräkt, samt tofflor och en yukata. Tofflor och yukata ingår i vistelsen och är vad man förväntas ha på sig i spat. En yukata är en tunn japansk morgonrock i bomull. Hotellets version är dekorerad med den japanska symbolen för stillhet på ryggen.

Jag älskar spat. Det är det allra bästa.

Jag har tidigare lärt mig att yukatans högra slag ska ligga närmast hjärtat, och det vänstra över. Bara vid en begravning bär man yukatan med knäppningen åt andra hållet, eftersom man enligt den japanska folktron kommer att färdas till en spegelvänd värld efter döden.

Vid spaentrén får jag en korg med handduk, tvagningslapp och en plastmugg. Spabesöket börjar med en japansk tvagning, som utförs enligt ett speciellt mönster med tvättlapp, tvål och ett öskar, i cirkulära rörelser. Syftet är att tvätta bort negativa energier, först från kroppen och därefter från själen. Det är en meditativ och behaglig ritual, som nästan kan kännas lite beroendeframkallande när man väl kommer igång.

spa i varberg fönster
Hotellets spa ligger i den historiska delen av byggnaden. Här i trappan till spats ingång.

Inspirerat av Asien

Spat är inspirerat av Asien, som namnet antyder. Det går i lugnets och enkelhetens tecken, och är en mobil-/digitalfri zon. Här finns bland annat japanska källor, en pool med olika stationer, som till exempel hydromassage, strömmar och duschar, samt ett basturum med torrbastu, en svalare bastu, ångbastu och en saltbastu. I mitten av basturna står en tunna med kallt vatten, för den härdade.

En halv trappa ned på väg mot det lilla gymmet ligger fyra vilorum av olika slag, ett med mörkerterapi på vattensängar, ett med energigivande ljusterapi, ett tempelrum för inre stillhet och eftertanke och ett rum med uppvärmda vilosängar.

Härlig bastuavdelning

Jag börjar med att koppla av en stund i de japanska källorna, som har precis lagom temperatur och rofyllt porlande vatten. Härifrån har man vacker utsikt över Varbergs hustak. Därefter går jag till basturummet. Ångbastun har en lätt doft av eukalyptus och subtil belysing från små lampor i taket. Sittplatserna består av plastfåtöljer, som känns lite ovant men säkert är praktiskt.

Efter ångbastun provar jag saltbastun. Även den doftar av eukalyptus. Egentligen gillar jag inte eukalyptus, varken doft eller smak, men i kombination med saltet öppnar den upp luftvägarna och lungorna på ett behagligt sätt. Det är skönt att sitta där och ta djupa andetag.

varberg vegansk middag förrätt
Vegansk förrätt från min middag senare samma kväll.

Den lite svalare bastun har ett stort fönster med utsikt och är ganska härlig att bara vila i. Den blir en av mina favoriter. Jag ser genom fönstret inåt mot basturummet hur en av de andra gästerna badar i kallvattentunnan. Hon ser vältränad ut och måste ha hög köldtålighet, att döma av längden på badet. Själv doppar jag knappt ens benen i kallt vatten.

Unik upplevelse

Jag lämnar bastuavdelningen och beger mig till ett av många vilorum i spat, men just detta har jag blivit rekommenderad att testa, både av hotelldirektören och av personalen i spats reception. Det är ett ganska litet rum ovanför den stora poolen, med panoramafönster åt två håll samt ett antal hängmattor att sitta/ligga/hänga i.

Varberg kallbadhuset
Varberg har en lång tradition som kurort. På bilden syns det historiska kallbadhuset.

Detta är faktiskt en helt unik upplevelse och jag törs säga den bekvämaste sittplats jag någonsin har upplevt. I hängmattan är man totalt tyngdlös och tyget formar sig efter kroppens behov, så att man verkligen kan slappna av ända ut i varje liten muskel. Jag skulle kunna sitta där hela dagen och bara njuta av tystnaden och utsikten. Möjligen befinner sig hängmattorna aningen för nära varandra, vilket märks främst när man hänger bredvid en annan gäst.

”Jag älskar spat”

Till sist får jag ge mig, eftersom jag har en middag som väntar och innan dess vill hinna uppleva även andra delar av spat. På vägen ut stannar jag till vid fotbaden och unnar mig ett fotbad med havssalt, som är väldigt välgörande för fötterna, inte minst för en långdistanslöpare som mig, vars fötter ibland får lida lite. Sedan lägger jag mig ned en stund i rummet med ljusterapi, för att kompensera efter en något solfattig sommar.

varberg strandpromenaden
En härlig promenad längs med Varbergs vackra strandpromenad.

I omklädningsrummet träffar jag en av spats stamgäster, en äldre dam som berättar att hon har bott i Varberg i ett och ett halvt år. Innan dess har hon flyttat runt en hel del och bland annat bott i Stockholm, där hon jobbade på NK. ”Jag älskar spat. Det är det allra bästa”, säger damen entusiastiskt. Sedan pratar vi om hur vackert det är i Varberg, särskilt nere vid vattnet vid kallbadhuset och strandpromenaden.

Avslutningsvis slår jag mig ned i den stora loungen intill receptionen med en kopp ayurvediskt örtte. Förutom spaavdelningen och aktiviteter, som bland annat min yogaklass, erbjuder spat även kropps- och ansiktsbehandlingar som till viss del är inspirerade av ayurveda. Följande dag har jag till exempel en aromamassage inbokad. Dessutom finns det en liten relaxavdelning med bastu i den nyare delen av hotellet, där jag bor. Intill den står även två automatiska massagestolar.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *