Mini-break i Varberg

Varbergs stadshotell spahotell i Varberg kallbadhuset

För en tid sedan besökte jag Varberg för andra gången, och stannade en natt på Varbergs Stadshotell & Asia Spa, som ligger vid det stora centrala torget i hjärtat av staden. Hotellet är elegant inrett i en lekfull boutiquestil. Som namnet antyder är det ett spahotell i Varberg, med asiatiska influenser. Dessutom finns det restaurang och bar med uteservering på torget.

På hotellet välkomnas jag av hotelldirektör Bo Samuelsson. Vi träffas i hotellets vackra lobby, som är en del av den ursprungliga hotellbyggnaden, från 1902. Denna del är kulturminnesmärkt vilket gör att många originaldetaljer har bevarats, som trägolv och glasfönster i art nouveau-stil.

Den ursprungliga hotellbyggnaden är från 1902 och kulturminnesmärkt, med originaldetaljer som trägolv och glasfönster i art nouveau-stil.

Hotellet har sedan starten varit ”stadshotellet” och länge delades byggnaden med andra funktioner. 1994 togs verksamheten över av de nuvarande ägarna Anna Riis och Lars-Olof Oskarsson, som är starkt involverade i att driva, utveckla och inreda hotellet. Efterhand har lokalerna utökats så att de idag sträcker sig hela vägen från torget och över till Västra Vallgatan på andra sidan. Det finns tre rumstyper, Classic, Boutique och Deluxe. Deluxe-rummen ligger i originalbyggnaden.

Varbergs stadshotell spahotell i Varberg trappa fönster
Den ursprungliga hotellbyggnaden är från 1902.

Delvis kulturskyddsmärkta lokaler

Vi passerar genom en av hotellets konferenslokaler, en stor vacker balsal med kristallkronor och stuckaturer, vid ett av hörnen som vetter mot torget. Därefter kommer vi till Deluxe-rummen, som är relativt nyrenoverade och individuellt inredda i sammanhängande dekadent sekelskiftesstil. Här har man även till en del återställt rummens ursprungliga takhöjd.

Själv bor jag i ett Boutique-rum med utsikt mot Västra Vallgatan. Mitt rum går i eleganta grå nyanser, med en intressant ljussättning i rosalila toner. Det har en sittgrupp med en stor fåtölj, som känns som tagen ur Alice i Underlandets tebjudning, en mysig sitthörna i garderoben samt en Nespressomaskin som visar sig göra väldigt gott kaffe. Badrummet är rymligt och har generösa förvaringsytor, som är ett stort plus i mina ögon.

Bo förklarar att Boutique-rummen alla ser olika ut. Förutom den design mitt rum har finns det även en mer romantisk stil, med en rund säng, samt kolonialstil, med till exempel fristående kopparbadkar, himmelssäng och detaljer inspirerade av exotiska vilda djur.

Varbergs stadshotell rum säng
Den bekväma sängen i mitt Boutique-rum.

Egenproducerat och nordiska smaker

Varbergs Stadshotell har två restauranger. Huvudrestaurangen serverar en svensk/nordisk meny i en vacker matsal med stora fönster ut mot torget. Bo förklarar att man tillverkar mycket av det som används i restaurangen själva, inte minst till frukosten. Exempel kan vara sylt, marmelad, bröd, bakverk och müsli. Just nu renoveras det bakom kulisserna i restaurangavdelningen, för att man ska kunna öka den egna tillverkningen ytterligare, och arbeta mer hållbart även på andra sätt. Bland annat kan det innebära att göra egna fonder, tryffel och choklad samt reducera både matavfall och brännbart avfall.

”I många kök har utvecklingen gått mot allt mer halvfabrikat, som numera ofta är bra både i smakupplevelse och ur hållbarhetsperspektiv, men där ursprung och metoder kanske inte är tydligt spårbart på det sätt som vi vill”, säger Bo.

Förutom huvudrestaurangen ligger det även en japansk restaurang i anslutning till hotellet, som knyter an till spats asiatiska profil. Dessutom finns det en eventlokal i ett närliggande hus, Annexet, som är Varbergs äldsta stenhus, och har öppet för matgäster vissa dagar.

Resten av eftermiddagen tillbringar jag med ett yogapass och en vegansk middag i huvudrestaurangen. Därefter återvänder jag till rummet. Det har varit en stressig dag och vecka, men nu börjar jag varva ned och kunna koppla av. Jag tänder ett av värmeljusen vid sängen och läser en stund innan jag somnar gott.

Morgonlöpning utmed Varbergs strandpromenad

Nästa morgon inleder jag med att gå ut och springa längs Varbergs härliga strandpromenad, som sträcker sig från det historiska kallbadhuset (se bild högst upp), förbi den imponerande medeltida fästningen och vidare utmed vattnet, som denna morgon glittrar alldeles spegelblankt. Här finns flera badplatser, bland annat två nakenbad för kvinnor. Här och där är folk ute för att ta ett morgondopp. Jag springer om ett äldre par som håller varandra kärleksfullt i händerna. Det är fint att se.

Varbergs Stadshotell middag
Härlig vegansk varmrätt i restaurangen.

Tillbaka på hotellet kompletterar jag träningen i det välutrustade gymmet. Därefter är det dags för frukost. Jag får ett bord vid fönstret, som badar i ljuset från morgonsolen. Buffén är stor och varierad men känns samtidigt noga utvald, med flera glutenfria och veganska alternativ. Det finns även en våffelstation och en omelettstation. Vid den senare står en ung kille och skräddarsyr vant omeletter på beställning.

Varbergs Stadshotell strandpromenaden
En solig dag vid Varbergs strandpromenad.

En levande stadskärna

Jag älskar hotellfrukost! Det finns knappt något bättre. Men till sist måste jag ge mig, eftersom jag vill hinna njuta så mycket som möjligt av spat, som jag ska berätta mer om senare. Efter ett par härliga timmar bland japanska källor, bastur och otaliga serena viloplatser har jag en ayurvedainspirerad massage inbokad. När den är över checkar jag ut och tar en sista promenad ned till vattnet.

Strandpromenaden är betydligt livligare nu än vad den var klockan sex på morgonen, med fullt av folk på stränderna och många som är ute och flanerar. Idag är det vindstilla men området är även populärt hos surfare, har Bo berättat, ”Vatten överhuvudtaget är stort här i Varberg”. Vid hamnen ligger ett par gallerier, verkstäder och caféer. Solen skiner från en klarblå himmel och kön till glassbutiken slingrar sig lång.

Varbergs Stadshotell fästningen
Varberg är bland annat känt för sin fästning, med anor tillbaka ända till Medeltiden.

På väg tillbaka från stranden passerar jag genom Varbergs stadskärna, som är idyllisk med välbevarade äldre trähus. Gågatorna känns levande. Här samsas internationella kedjor med mindre, fristående lokala butiker. Uppenbarligen är onsdag marknadsdag på torget utanför hotellet och hela ytan är täckt med marknadsstånd. Utbudet är lite blandat, med både hantverk, bär, svamp, hemlagade delikatesser och en del krimskrams.

Mitt besök i Varberg är över för denna gång. Jag hämtar resväskan från hotellets bagagerum och beger mig till stationen. Tåget går sedan via ett byte vid Göteborgs centralstation tillbaka till Stockholm.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *