Yoga och ayurvedamassage i Varberg

spa i varberg

För en tid sedan besökte jag Varberg, där jag bodde en natt på Varbergs Stadshotell & Asia Spa. Efter att ha checkat in på mitt rum byter jag om till träningskläder och går sedan direkt till spaavdelningen för att ta del av ett yogapass. Hotellet har ett asiatiskt spa sedan ett par år tillbaka, med bland annat japansk tvagning, japanska källor, ayurvedainspirerade behandlingar samt aktivitetspass av typen yoga, gongbad och qigong.

Jag har relativt stor erfarenhet av yoga och inkluderar några rörelser varje dag när jag tränar. Tyvärr går jag just nu inte regelbundet på yogaklasser och därför är detta pass välkommet som inspiration.

Efter behandlingen bör kroppen få vila.

Passet ska snart börja och salen börjar fyllas på. Det är en brokig blandning av människor som sitter eller ligger och väntar på yogamattor och filtar. Och det är det som är så härligt med yoga – att ”alla kan yoga”, som jag har hört flera utövare och lärare säga. Det enda man egentligen behöver kunna göra är att andas.

Varbergs Stadshotell fönster ayurvedamassage
Hotellet grundades ursprungligen 1902 och spat ligger i den historiska originalbyggnaden.

Yoga med gong

Vår instruktör för dagen, Ulrika, inleder passet med en guidad meditation för ökad kroppsmedvetenhet. Därefter övergår vi till solhälsningar, balans, styrka, stretch och andra ganska lugna organiska flöden. Det är skönt för kroppen och trots att jag är lite oövad kan jag hänga med utan större problem.

Passet avslutas med en kortare vila med gongbad (som alltså är slag på ett slags stort slaginstrument i metall). Det är första gången jag deltar i ett gongbad. Tidigare har jag bara hört enstaka slag i början eller slutet av ett pass. Ulrika förklarar att gongen sätter vätskor i kroppen i rörelse, vilket kan bidra till att spänningar släpper samt att kropp och själ blir lugnare.

Varbergs Stadshotell middag ayurvedamassage
På kvällen har jag en vegansk middag inbokad i restaurangen.

När yogapasset är över gör jag mig i ordning innan jag beger mig till hotellets mysiga restaurang, där jag har en middag inbokad. Därefter återvänder jag till mitt rum för att gå och lägga mig. Nästa morgon tillbringar jag bland annat i spat innan det är dags för massage mitt på dagen. Det är en ayurvedamassage på 50 minuter med olika aromatiska oljor.

Ayurvedamassage med aromatiska oljor

I behandlingsavdelningen välkomnas jag av spaterapeuten Camilla. Massagen inleds med en sittande massage av hårbotten och axlar. Jag har aldrig fått en massage sittande på det viset tidigare och det är en annorlunda känsla mot att ligga ned som man brukar. Oljorna har en gräsig, eller örtig doft och värms upp lätt innan de appliceras.

På väggen sitter en plansch, låt vara på kinesiska (tror jag), som verkar kartlägga sambandet mellan handens olika delar/zoner och de olika organen i kroppen samt andra kroppsdelar. Alltså, vilken del av handen som ska masseras/behandlas för att påverka till exempel hjärta, ryggrad eller matsmältning. Jag har sett liknande planscher över fötterna tidigare och det verkar som att delar av den läran inkluderas i massagen, i och med att både händer och fötter masseras omsorgsfullt, med fokus på små detaljer.

Massagen är behaglig och avslappnande och utförs med cirkulära rörelser. Flera delar av kroppen behandlas mer än en gång. Det ingår även en ansiktsmassage och en del där man ligger på rygg medan framsidan av benen, mage och bröstkorg/décolletage masseras. Som vanligt (under en massage) hoppas jag att behandlingen inte ska ta slut, men det gör den till sist, precis som det brukar vara.

Camilla slår lätt på någon typ av instrument (en liten gong kanske) för att ”väcka” mig, och tar bort handduken som har täckt ögonen. Plötsligt blir det väldigt ljust och jag har egentligen ingen lust alls att röra på mig. Jag får instruktion om att vila en stund på en av de uppvärmda vattensängarna utanför behandlingsrummen innan jag lämnar spat. Därefter bör jag dricka mycket vatten. ”Men vänta lite med att dricka eller äta, det sätter igång kroppens processer och efter behandlingen bör den få vila först, i lugn och ro”, säger Camilla förklarande.

Varbergs Stadshotell strandpromenaden ayurvedamassage
Efter min behandling promenerar jag längs havet och Varbergs vackra strandpromenad.

Jag lägger mig lydigt på en av sängarna i loungen. Därefter har jag lite tid kvar att upptäcka Varberg på, innan tåget avgår mot Göteborg för vidarefärd därifrån till Stockholm. Följande två dagar har jag kraftig träningsvärk på framsidan av höften, kring ljumskarna och överdelen av låren. Efter en bra massage är det inget ovanligt, utan jag brukar tvärtom ha ont i kroppen på olika ställen, som ett tecken på att spänningar och slagg transporteras ut ur systemet. I det här fallet kan det dessutom ha förstärkts av det varma vädret som var just de här dagarna.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *