Vegansk middag i Varberg

Nyligen begav jag mig till det vackra och vänliga västkusten för att tillbringa en natt i Varberg på Varbergs Stadshotell & Asia Spa. Efter att ha checkat in och kopplat av med spa samt en yogaklass begav jag mig till restaurangen där jag hade en middag inbokad.

Vid restaurangens entré välkomnas jag av en av servitörerna, som visar mig till ett mysigt hörnbord vid de stora fönstren som vetter mot Varbergs torg. Bordet är vackert dukat med ett stearinljus och en vas med en grön levade växt. Dessutom finns det en brödpåse och en liten skål med olja. Jag noterar att brödet är gott, saftigt och smakrikt.

Varmrätten är en härlig kombination av olika smaker och texturer, som man bara vill äta mer av.

”Du ska ju få en vegansk middag. Sarah kommer strax och berättar hur din meny ska se ut. Hon har full koll!”, säger servitören vänligt. Strax därefter dyker Sarah, hans kollega, upp. Och mycket riktigt har hon full koll på det totala läget. Efter att ha presenterat menyns tre rätter svarar hon kunnigt på mina frågor om vinerna. Jag väljer ett glas Terroir 11300 från 2018 på 100 procent chardonnay från franska Domaine Begude. Vinet är ekologiskt och veganvänligt med tydlig chardonnaykaraktär. Det är välbalanserat och smörigt i smaken, med toner av päron och ek. Mitt i prick för min smak. Ett vin att lägga på minnet och dessutom det andra riktigt bra chardonnayvinet jag dricker inom loppet av bara ett par veckor!

Varbergs Stadshotell matsal
Bordet är vackert dukat, med en levande växt, stearinljus samt bröd och olivolja.

Svenska smaker på tallriken

Restaurangen är elegant inredd i nordisk stil, med en smakfull blandning av naturmaterial, klassiska möbler och samtida formgivning. I taket hänger stora designlampor och golvet är täckt av kakel i neutrala nyanser. Medan jag smuttar på vinet börjar matsalen fyllas på med folk, i en blandning av par, barnfamiljer och väninnor på tumanhand. Intill mitt bord sitter ett äldre par som just håller på att avsluta sin måltid. Sällskapet vid nästa fönsterbord har beställt en fyrarätters middag och håller nu på att studera menyn för att göra sitt urval.

Varbergs Stadshotell vegansk middag förrätt
Förrätt bestående av sallad på vattenmelon och gurka.

Inom bara ett par minuter serveras förrätten. Det är en välkomponerad sallad med vattenmelon, gurka, ruccola, rädisor, vattenkrasse och rostade pumpafrön, som tillför krisp och sälta. Restaurangens meny är framförallt inspirerad av det svenska köket, och närproducerade råvaror i säsong. Därutöver finns det även en japansk restaurang i direkt anslutning till hotellet, som knyter an till det asiatiska temat i spat.

Varmrätten är en fullträff

Efter en lite längre stunds väntan kommer nästa rätt in. Men den som väntar på något gott väntar sällan för länge. Varmrätten består av biff på svarta bönor som serveras med gula, blå och orange minimorötter, lättkokt grön sparris, potatis écrasée, vattenkrasse, pumpafrön samt en väldigt god emulsion med örter och citronolja, med tydlig och balanserad smak av citron. Både förrätten och varmrätten är snyggt och modernt upplagda på vackra keramikfat som går lite i medelhavsstil, både form- och färgmässigt.

Kombinationen av alla tallrikens komponenter lämnar inte så mycket övrigt att önska. Det är en härlig fusion av olika smaker och texturer, som man bara vill äta mer av. Dessutom passar den mycket bra ihop med vinet. Jag lyser upp lite extra inombords. Då och då kommer serveringspersonalen förbi för att höra efter hur man har det och hur maten smakar. Jag nickar och försöker undvika att prata med mat i munnen, ”jo, jag är mycket nöjd just nu”.

Saltkaramell och jordgubbar

Klockan har sedan länge slagit nio i den närbelägna kyrkan, och det är återigen lite lugnare bland borden. Till efterrätt har köket lagat en saltkaramellglass med jordgubbspuré, jordgubbar, hallon och blåbär, toppat med rostade mandelflarn och vattenkrasse.

Varbergs Stadshotell vegansk middag efterrätt
Saltkaramell och jordgubbspuré till efterrätt!

Jag hade blivit lovad sorbet på granny smith-äpplen, men bytet till saltkaramellglass är definitivt till det bättre i mina ögon. Glassen är god och krämig men lite mild i smaken. Purén är smakrik och bären somriga. Det hade gärna fått vara mer puré, men som helhet är rätten mycket vällagad. Till den dricker jag en välbalanserad espresso och det sista av vinet.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *