NOFO – ett boutiquehotell med internationell prägel

NOFO Hotel & Wine Bar är ett boutiquehotell på Södermalm i Stockholm. Det ligger, som namnet antyder, strax norr om Folkungagatan. 2015 togs hotellet över av de nuvarande ägarna, Glenn och Marie Tammemägi. I samband med ägarbytet påbörjades omfattande renoveringsarbeten och i maj lanserades slutligen de sista rummen samt restaurang och vinbar.

Det är en (av ganska få) strålande vacker julidag när jag promenerar den korta vägen från min klassiska söderetta till NOFO Hotel & Wine Bar. Under de senaste åren har jag noterat byggnadsställningarna och nu är det äntligen dags att se vad som har dolt sig bakom dem.

En känsla av Södermalm, i internationell tappning.

Det första som möter en när man svänger in genom porten i den vackra, kulturminnesmärkta byggnaden från 1780 är en idyllisk innergård i typisk stockholmsstil. Här finns en uteservering sommartid, flera mysiga sittgrupper och någon typ av analogt kastspel. Jag fortsätter in i hotellet där jag välkomnas av Front Desk Manager Helén Möller, som ska visa mig runt.

NoFo boutiquehotell på Södermalm Bronx
Bronx-rummen går i en cool industriell stil, med taktila material.

Inspiration från metropoler världen över

Hotellets rum är uppdelade per korridor och har inspirerats av olika städer och områden runt om i världen. Rummen har lanserats efterhand de blivit klara och nu senast var det Brooklyn och Bronx som öppnade för bokning. Övriga rumstyper heter Queens, Upper East, Scandinavian Design, Nordic Gallery, Carnaby Street, SoHo, Moulin Rouge och Trastevere (i Rom). Även korridorerna utanför rummen går i samma stil. Vid varje avdelning finns det en liten skylt där Marie och Glenn delar med sig av sin upplevelse av just detta område och hur de har valt att tolka det i gestaltningen av hotellet.

NOFO Hotel har 109 rum, som alla har designats av arkitekten Stefan Samuelsson, med syftet att förmedla en känsla av Södermalm i internationell tappning. Inredningen består av en blandning av designvarumärken, specialframtagna möbler och produkter samt handplockade vintagedetaljer, som till exempel koffertar, lådor, järnkaminer, industriella metallföremål och inte minst ett gevärsställ i Upper East-korridoren, som härstammar från Stockholms Stadsvakt under sent 1800-tal. Till gevärsstället har snickarna som arbetat med renoveringen tillverkat en konstgjord bössa! Förutom Stadsvakten har det anrika huset på Tjärhovsgatan genom åren hyst bland annat ett bryggeri, ett provisoriskt sjukhus samt bostäder.

NoFo boutiquehotell på Södermalm Moulin Rouge
Belle Époque-inspirerad lounge i Moulin Rouge-avdelningen.

De två rumstyperna som var sist ut att lanseras på NOFO Hotel är som sagt Brooklyn och Bronx. Bronx-rummen är inredda i en industriell stil, med råa detaljer och taktila material, som stål och ull. I Brooklyn-rummen (se även bild högst upp) möts man istället av en elegantare känsla som kanske har inslag av en klassisk gentlemen’s club. Här finns bland annat barstolar, sänggavlar i läder och rutiga tyger. Jag noterar att det är en sida av Brooklyn som jag själv ännu inte har upptäckt. Båda dessa rumstyper ligger på tredje våningen, vilket gör att de har snedtak. Där vi står i ett av Brooklyn-rummen faller solljuset in väldigt vackert genom rummets takfönster.

Dynamisk och småskalig restaurang och vinbar

Rummen i sig har inte balkong, men det finns en mysig allmän balkong med bord och stolar på varje våningsplan. På gatuplan ligger restaurangen och vinbaren, med sittplatser utomhus under sommaren. Restaurangens meny beskrivs som okomplicerad och dynamisk med inspiration från olika delar av världen. Rätterna är framtagna för att dela över bordet, som till exempel kalixlöjrom med smetana och krispigt potatisskal, vårmorötter med lavendelpesto, chevré och honungsvinaigrette eller biffcarpaccio med basilikamajonnäs, kapris och krispigt potatisnystan, från sommarmenyn.

På morgonen serveras frukost, där flera av produkterna tillverkas på plats, som sylt och bakverk till exempel. Medan vi går runt börjar det efterhand sprida sig en härligt sötaktig doft som av nybakat i korridorer och trappor. Det visar sig vara av hemmagjord granola, när jag frågar en person ur kökspersonalen.

Gällande vinlistan fokuserar hotellet på småskaliga producenter samt inkluderar gärna ekologiska viner och naturviner i sortimentet. Det finns även en vinkällare i källarvalven, som bland annat kan användas för slutna sällskap och vinprovningar.

Under tiden för mitt besök har baren och uteserveringen börjat fyllas på med folk som njuter av det fina och soliga vädret. Själv återvänder jag något motvilligt till skrivarlyan i nästa kvarter, men med ett halvt löfte till mig själv om att komma tillbaka för att testa vinmenyn.

Med tack till Isabelle från That Swedish Traveller.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *