Drömmen om en balkong

Impecta samarbetsmärkning

Att odla hemma blir allt trendigare, inte bara för den som har tillgång till trädgård utan även bland de som bor i lägenhet och/eller storstad. Det finns flera anledningar till detta. Bland annat har man kunnat visa att gröna växter och gröna miljöer reducerar stressnivåer. Dessutom är själva handlingen i sig, att pyssla med sina växter och plantor, avkopplande. Vissa skulle säkert sträcka sig till att beskriva den som meditativ.

Gröna växter och gröna miljöer kan reducera stressnivåer.

En annan bidragande orsak för många stadsbor och många män att odla är att odla ätbara växter, och den tillfredställelse det ger att själv producera något som man sedan kan äta eller laga mat av. Även den stora globala gröna hälso- och hållbarhetstrenden är med och påverkar till att man vill odla mer hemma. Den trenden påverkar även vilka typer av plantor man väljer för sitt odlande, som till exempel ekologiska plantor och fröer, luftrenande plantor för en bättre inomhusmiljö och sällsynta, hotade plantor eller plantor som lockar till sig bin och andra insekter, vilket påverkar den biologiska mångfalden positivt.

Impecta odla hemma tomatplanta
Tomater och kryddväxter är exempel på bra instegsplantor för den ovana odlaren.

Etta utan balkong

Från det att jag var drygt ett år växte jag upp med en stor, lite vildvuxen trädgård strax utanför Stockholm. Där växte knotiga äppelträd och andra fruktträd, gamla rosarter och ett stort utbud av vackra ängsblommor. Genom åren har jag även räddat den ena och andra växten, som folk vill slänga bort för att de har tröttnat på dem eller liknande orsaker. En av dessa plantor, en stor benjaminfikus, står fortfarande kvar i min mammas lägenhet, som är större än min egen.

Impecta odla hemma rosmarin
Blommande rosmarin på min mammas terrass. Foto: Gunnel Gustafsson

På tal om det ja. Själv har jag just nu varken tillgång till trädgård eller balkong, även om drömmen finns där att bygga en. Istället bor jag i vad man skulle kunna kalla för en typisk etta på Söder i Stockholm, en bostadsrätt i ett tidigare ungkarlshotell, fick jag höra av en branschkollega som själv hade bott där tidigare. Den är spartansk men läget är perfekt och jag tycker väldigt mycket om den.

Plantor med personlighet

Som tur är upptas lägenhetens ena kortsida i alla fall av ett stort fönster. På fönsterbrädet står en brokig samling av plantor, som jag har samlat på mig på olika sätt. Här finns bland annat flera elefantöron. De var från början bara en planta, men har via sticklingar förökat sig och växer nu ur den ena krukan efter den andra.

Bredvid elefantöronen står två rosa pelargoner i olika nyanser, en kalanchoe, som jag fick i inflyttningspresent till min förra lägenhet, där jag hyrde i andra hand, samt en liten hängsparris. Sparrisen påminner om en ganska spröd ormbunke och växer även den så att det knakar. En gång i våras hade jag den stående precis vid gardinen och då grep ett av de fransiga bladen efterhand tag i tyget, som en klätterväxt ungefär, så att bladet till sist formade en hand som ”höll i” gardintyget. Ja, den är livlig min lilla sparris.

I ena hörnet av fönsterbrädet har jag även en kaffeplanta, som jag har fått. Jag har ställt den just där för att den inte ska stå i drag under den kallare årstiden, och lustigt nog verkar den trivas bra med att stå lite ”i skymundan”, som jag själv tyckte till en början. ”Det är nog därför den växer så bra som den gör”, sade min mamma sakligt, som är en mer rutinerad odlare än jag själv. Förra året fick hon till och med sin rosmarin att blomma, vilket kan vara svårt och ovanligt på nordliga breddgrader.

Hemma hos mig är fönsterbrädet den enda plats i lägenheten där växterna kan få naturligt dagsljus i någon större utsträckning. Men inte ens där är det egentligen tillräckligt med ljus och flera av plantorna tenderar till att bli långa och rangliga, i sin strävan efter att sträcka sig mot solljuset. Dessutom har det varit svårt att driva upp kryddväxter och ätbara växter som kål och sallad. Däremot har jag en speciell växtlampa, som kan kompensera för bristande dagsljus. Den står på byrån en bit in i lägenheten, tillsammans med en kaktus och ytterligare några sticklingar.

Impecta odla hemma New York
Underbar stadsodling påtakterrassen till Brooklyn Navy Yard i New York.

Odlingsinspiration på resande fot

Även om jag idag inte har balkong, terrass eller trädgård så låter jag mig gärna inspireras till att odla, inte minst under mina resor. Ett kommande projekt för nästa säsong skulle kunna vara att skaffa mig balkonglådor för fönsterbrädet till exempel, som jag har haft på mina små hotellbalkonger i bland annat Italien och Baskien. För även i offentlig miljö, som till exempel hotell och restauranger, blir gröna växter allt viktigare i olika former, med bland annat takodlingar om verksamheten finns i stadsmiljö, och egna köksträdgårdar där man odlar ingredienser till köket. Ett annat exempel är ett hotell i Roslagen, som jag besökte för en tid sedan. Där hade man till och med en egen florist som skötte om både plantor och snittblommor.

Impecta odla hemma Island
Kryptimjan vid Blå Lagunen på Island.

Nyligen var jag även på Island, där jag blev inspirerad av de vilda blommorna, som växte i landets karakteristiska karga natur. Till exempel fanns det ett slags marktäckande timjan, kryptimjan, som blommande med vackert ceriserosa blommor. Dessutom var stora delar av landskapet täckt av blågula lupiner, det såg man redan från flygplanet. Det ser vackert ut men jag fick senare lära mig att lupinerna i själva verket kan ta över vegetationen för mycket och tränga ut andra växter, vilket i så fall är negativt för den biologiska mångfalden.

Fröer för flera typer av de plantor jag har nämnt ovan, samt diverse tillbehör för odlingen, kan man för övrigt köpa från Impecta. Det är ett familjedrivet företag, som säljer ett stort utbud av egentillverkade fröer som har genomgått noggranna kvalitetskontroller och provodling. Sortimentet är utvecklat för att passa det nordiska klimatet och inkluderar bland annat ekologiska alternativ samt fröer till kulturarvsplantor med anor långt tillbaka i tiden, för att kunna bevara dessa för kommande generationer.

Min dröm om en balkong fortsätter.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *