En eftermiddag i Gernika

Nyligen besökte jag Baskien för första gången. Där bodde jag på två väldigt fina, lantligt belägna hotell och gjorde flera spännande utflykter till olika platser, stränder och städer, bland annat Bilbao. En av dagarna besökte jag även Gernika, som har haft stor betydelse historiskt för Baskien och det baskiska folket.

Gernika har idag blivit sammanslagen med grannorten Lumo och heter alltså officiellt Gernika-Lumo. Staden bombades svårt 1937 och är känd för att vara en symbol över det spanska inbördeskriget. Samtidigt har den också kommit att symbolisera längtan efter fred, mycket tack vare Picassos berömda målning med samma namn, som numera finns avbildad som muralmålning i stadskärnan.

Gernika Gernika
Picassos berömda målning Gernika finns numera avbildad som mural i stadskärnan.

Flera viktiga sevärdheter

I Gernika finns det flera viktiga sevärdheter som har att göra med Baskien och regionens arv. Jag hämtar upp en karta och lite information från turistkontoret strax innan de stänger för siesta, och beger mig därefter till Biscayas generalförsamlings hus och ekträdet (det tredje i rakt nedstigande led) som växer i trädgården utanför.

Gernika assembly hall
Det imponerande takfönstret i generalförsamlingens hus symboliserar ekträdets betydelse som en samlingspunkt för Biscayas olika distrikt.

Eken är starkt förknippad med baskernas historia. Ursprungligen höll församlingen, som är Baskiens högsta beslutande instans, sina möten under trädet. I närheten av församlingshuset ligger även bland annat fredsmuseet, Euskal Herria-museet, som behandlar olika aspekter av det baskiska folket, samt en vacker gotisk kyrka (se bild högst upp).

Gernika park
Grönt och soligt denna eftermiddag i Park of the European Nations.

Från församlingshuset promenerar jag vidare och slår mig ned i en grön liten park på baksidan, intill en porlande bäck och en damm, där det simmar några ankungar och ett stort antal sköldpaddor. Runtomkring mig är det lugnt och fridfullt. Efter en stund går jag tillbaka in mot staden, via den större parken Park of the European Nations, där det finns två stora skulpturer.

Folkliv på torget – och shoppingtips

Solen skiner från en klarblå himmel. Jag kommer fram till ett torg, där det är fullt med folk. Längs husfasaderna ligger flera inbjudande kaféer och restauranger. Mittemot finns det gräsmattor, bänkar och en fontän. Alla jag stöter på är glada och vänliga. Det sorlar av samtal och skratt. Många tar med sig sina drinkar från uteserveringarna för att sätta sig på en parkbänk i närheten istället, eller på gräset. Jag antar att reglerna för serveringstillstånd ser annorlunda ut än i Sverige. Ovanför torget ligger en välbevarad äldre skolbyggnad, som kantas av portiker med valvbågar.

Det är helg vid mitt besök, men varje måndag hålls det en stor traditionell inomhusmarknad i en marknadshall i utkanten av stadskärnan. Ett annat shoppingtips för Gernika är skor, som ska hålla hög standard till ett rimligt pris, i och med landets tradition av skotillverkning. Det berättar Mertxe Begiristain, som äger de två hotellen där jag bor, Las Casas de Ea Astei och Hemingway Kanala House.

Gernika delikatessbutik
Delikatessbutik som säljer lokala produkter från Urdaibai.

Det finns en tågstation i Gernika. Därifrån kan man bland annat ta sig till Bilbao, Baskiens huvudstad. Själv har jag hyrt en bil på flygplatsen och kört hit från hotellet, med bara ett fåtal felkörningar på vägen. Parkering hittade jag vid stationen. Gernika är en liten stad, med stor symbolik och stolthet. Det förstår man tydligt när man pratar med baskerna, som är noga med att man ska ta del av de olika landmärkena i staden, och på det viset få en större inblick i deras dramatiska bakgrund.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *