Vinprovning med Marilisa Allegrini

För en tid sedan deltog jag i en vinprovning med Marilisa Allegrini från vinhuset med samma namn. Marilisa är en av vinvärldens mer kända kvinnor och var bland annat första kvinna att pryda omslaget av Wine Spectator, vilket hon gjorde i april 2017.

Provningen hade ett personligt koncept, där det inkluderade vinerna hade valts ut för att vart och ett representera en personlighet eller en period ur Marilisas liv.

Allegrini är baserade i hjärtat av Valpolicella-regionen, mellan Verona och Gardasjön. Vinhuset har anor ända tillbaka till 1500-talet och drivs fortfarande som ett familjeföretag i sjätte generationen. Under 1960-talet genomgick det en omfattande förvandling under ledning av Marilisas pappa, den renommerade vinmakaren Giovanni Allegrini. Därefter fördes hans arv över till Marilisa samt hennes två bröder, Walter och Franco.

Marilisa är en av vinvärldens mer kända kvinnor och var bland annat första kvinna att pryda omslaget av Wine Spectator.

Valpolicella är känd som en av Italiens mest prestigefyllda vinregioner. Allegrinis odlingar uppgår till sammanlagt omkring 120 hektar. De befinner sig i odlingsområdet Valpolicella Classico, som är högt beläget i regionens centrala delar och karakteriseras av milt klimat i kombination med kalkrika jordar. Vinfälten arrangeras som terrassodlingar, omgivna av vackra historiska villor och kyrkor samt idylliska små stenbyar.

Valpolicella Classico och Valpolicella Superiore

Vinprovningen äger rum på Miss Clara Hotel i Stockholm. Marilisa berättar att hon reser mycket, och bland annat har varit både i Kina och på Svalbard. De första två vinerna vi provar är 2016 Valpolicella Classico och 2016 Valpolicella Superiore, som båda ska representera ”den lilla flickan”, Marilisas barndom. Detta val har gjorts i och med vinernas friskhet och markerade syra, som ger en ung och vital känsla liknande ”den energi som Marilisa har haft sedan hon var liten”.

2016 Valpolicella Classico har en frisk smak, med ganska hög syra samt inslag av körsbär och mjuka tanniner. Vinet har enbart lagrats på ståltank samt mognat två månader på flaska och säljs relativt ungt, sex månader efter skörden. Det passar bland annat att dricka tillsammans med pasta, ost och fisk som tonfisk eller lax. 2016 Valpolicella Superiore har lagrats tolv månader på träfat. Det är mörkrött till färgen, med toner av vinbär och söta bär samt mjuk tannintextur.

Vinprovning med Marilisa Allegrini Flaskor_1
Den första delen av dagens provning. Från vänster: Valpolicella Classico, Valpolicella Superiore, Palazzo della Torre samt La Grola.

Palazzo della Torre

Nästa personlighet vi får stifta bekantskap med är Marilisa – affärskvinnan. För detta har man valt ut en 2014 Palazzo della Torre, vars höga kvalitet till överkomligt pris är resultatet av en lång process av att forska och experimentera utanför boxen – vilket får illustrera egenskaper som entreprenörskap och innovation. Vinet har en ganska svag doft. Smaken är balanserad, med inslag av vinbär, körsbär och russin samt viss kryddighet.

La Grola

Från affärskvinnan fortsätter vi till karaktärsdraget uthållighet, som presenteras i form av vinet La Grola. Vi får förklarat för oss att dagens La Grola har utvecklats genom flera års hårt och idogt arbete, stort kunnande, stor kunskap om landet det odlas på samt ett visst mått av envishet.

”Det här vinet kanske representerar min familj i ännu högre utsträckning än vad det representerar mig”, säger Marilisa. La Grola är mörkt rubinrött med en aromatisk och rik doft. Smaken är också rik och utvecklas i glaset, med toner av bär och frukt, som äpplen och päron.

Vinprovning med Marilisa Allegrini Flaskor_2
Del två av provningen. Från vänster: La Poja, Amarone della Valpolicella Classico samt Giovanni Allegrini Recioto della Valpolicella Classico.

La Poja

Marilisa beskrivs av de som känner henne som något av en rebell, som gärna går sina egna vägar. På samma sätt gick Giovanni Allegrini sin egen väg när han 1979 bestämde sig för att plantera enbart Corvina Graspo Rosso-druvor på en tre hektar stor yta högst upp i La Grola-odlingen.

Även val av uppbindningsteknik och odlingens densitet av plantor var okonventionella. 1983 resulterade projektet i Valpolicellas första single vineyard och single grape-vin, La Poja. För dagen provar vi årgång 2010, som har en ljust röd färg samt aromatisk doft där man känner tanninerna. Smaken är fyllig och fruktig, med lite kryddighet och ganska mjuka tanniner.

Amarone della Valpolicella Classico

Det näst sista vinet på vår resa genom Marilisa Allegrinis liv är en 2013 Amarone della Valpolicella Classico, som motsvaras av ”ladyn” i hennes personlighet. Vinet har valts ut på grund av sina många bottnar och nyanser, som kräver tid och tålamod att upptäcka. På samma sätt tar det tid att lära känna en riktig lady, som i sin tur har flera olika roller i livet, som mamma, kvinna, företagare, ledare, syster och dotter. Amaronen har en mörkt rubin- eller granatröd färg. Vinet är välbalanserat och komplext med sötma, toner av russin, frukt och bär samt mjuka tanniner.

Vinprovning med Marilisa Allegrini Miss Clara
Provningen med Marilisa Allegrini hölls på Miss Clara Hotel i centrala Stockholm.

Giovanni Allegrini Recioto della Valpolicella Classico

Vi har nått fram till slutet av vår provning och vinet Giovanni Allegrini Recioto della Valpolicella Classico, som är en hyllning till traditionen och mer specifikt Marilisas pappa Giovanni. Han var särskilt förtjust i de söta recioto-vinerna, som är en av de äldsta typerna av vin man känner till. Ett liknande vin tillverkades redan under romartiden och Recioton anses allmänt vara en föregångare till Amaronen.

2012 Giovanni Allegrini Recioto della Valpolicella Classico är mörkrött till färgen. Doften är marmeladigt söt medan smaken har inslag av marmelad och russin samt godisartade aromer av kola och choklad. Tillverkningen av recioto följer ett visst mönster, där noga utvalda druvor inledningsvis lämnas att torka på ett loft i fem månader, för att därefter pressas försiktigt. Vinet får sedan jäsa på ståltank och lagras på två olika typer av fat. Till sist låter man det mogna ytterligare på flaska innan försäljning.

Avslutningsvis berättar Marilisa att årets skörd (2017) har varit utmanande och bjudit på omväxlade torka och hagel. Detta har drabbat hela Italiens vinproduktion hårt, med 20 procent lägre avkastning än normalt. Därefter får vi tillfälle att prova om några av vinerna, i kombination med ett urval av snittar bestående av bruschetta med svamp och ost, tomat och mozzarella samt minitartarer.

Tasting notes från augusti 2017.

Foto, undantaget vinflaskor: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *