Vinproving med Querciabella – ekologiskt vin från Toskana

För en tid sedan deltog jag i en vinprovning med det italienska vinhuset Querciabella, vars produktion och viner är både ekologiska, biodynamiska och veganvänliga. Företaget grundades 1974 av Giuseppe Castiglioni med endast en hektars odlingsmark. Målet var att producera eleganta och rika viner, som baserades på inhemska sangiovesedruvor men även på druvor karakteristiska för Bordeaux och Bourgogne, som cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och pinot blanc, samt med en karaktär som påminde om dessa regioner.

1988 ställde Giuseppes son, Sebastiano Cossia Castiglioni, om tillverkningen till ekologiskt vin, som ett av de första vinhusen i Italien. Under 1990-talet tog Sebastiano, som är vegan, över verksamheten i sin helhet. År 2000 blev han återigen banbrytande genom att introducera en helt plantbaserad och biodynamisk approach till gårdens produktion.

Om det inte är hög kvalitet behöver man inte tillverka vin alls.

Idag har Querciabellas egendomar växt till över 100 hektar i Chianti Classico och Maremma i Toskana. Fokus ligger på att fortsätta producera enligt ekologiska, biodynamiska och veganska principer, men utan att för den skull kompromissa på kvaliteten, eftersom ”om det inte är hög kvalitet behöver man inte tillverka vin alls”. Vinmakaren heter Manfred Ing och kommer från Sydafrika. Stilmässigt tittar man fortfarande på Bourgogne och Bordeaux samt deras signaturdruvor, precis som Giuseppe drömde om från starten.

Batàr

Vår provning går av stapeln på Restaurang La Bocca i Stockholm. På plats från Querciabellas sida är Valentina Bertoli, Sales & Marketing Assistant Manager. Det första vinet vi provar är en 2014 Batàr, baserad på 50 procent chardonnay och 50 procent pinot blanc. Batàr är Querciabellas vita flaggskeppsvin. Ursprungligen hade vinet ett annat namn, men det förändrades över tid och byttes senare ut för att undvika sammanblandning med vissa franska AOC:s i Bourgogne. Druvorna har skördats för hand på en sluttning i Chianti Classico-regionen. Jäsning och lagring sker på franska ekfat. Querciabella ekologiskt vin sangiovese

Sangiovese beskrivs ofta som “Chianti-regionens själ”.

Batàr-vinet har en aromatisk doft med viss syra. Smaken är rik och aromatisk med tydlig chardonnaykaraktär, som också bidrar med ”krispighet”. ”Ett speciellt vin, som görs i ganska liten upplaga [ungefär 15 000 flaskor]”, förklarar Valentina.

Mongrana

Nästa vin är en 2013 Mongrana, som består av 50 procent sangiovese, 25 procent merlot och 25 procent cabernet sauvignon. Även här skördas druvorna för hand. Därefter får de jäsa på ståltank och sedan lagras 18 månader på nya franska barriquefat.

Mongrana har en rubinröd färg och en mjukt jordig doft. Smaken är aromatisk, med inslag av jordighet, beska och körsbär. Den blir mjukare och öppnar upp när vinet får mer luft. Flaskan har en elegant etikett där varje årgång förses med ett eget fotografi, i enkel, lite poetisk stil.

Valentina berättar att Mongrana (2012) bland annat har serverats vid en officiell middag på den italienska ambassaden i Moskva, under ett statsbesök, där Italiens president, Sergio Mattarella, besökte Vladimir Putin för att diskutera de båda ländernas relationer samt den internationella agendan.

Chianti Classico

Vi fortsätter med en 2014 Chianti Classico på 100 procent sangiovese, druvan som ofta kallas för “Chianti-regionens själ”. Tidigare gjordes Querciabellas Chianti Classico som en blend men när Manfred Ing tillträdde som vinmakare ändrades detta, eftersom Manfred ”älskar sangiovese”.

Querciabella ekologiskt vin La Bocca
Provningen med Querciabella hölls på Restaurang La Bocca i centrala Stockholm.

Skörden är manuell och vinet jäser i ståltankar med tolv dagars skalkontakt. Därefter lagras det till största delen på tonneaufat, medan en liten del lagras på barriquefat.

Querciabellas Chianti Classico 2013 har en rubinröd färg. Doften är söt och lite fruktig medan smaken är frisk och lätt, med toner av jord, mineral och frukt samt torra tanniner. ”Tanninerna är en viktig egenskap hos sangiovese-viner”, säger Valentina.

Turpino

Efter Chianti Classico provar vi en 2010 Turpino bestående av merlot samt cabernet franc och syrah från Maremma. Att inte inkludera sangiovese var ett medvetet val från Querciabellas sida, för att visa sin mångsidighet och att man även framställer andra typer av vin.

Druvorna handskördas och får jäsa på ekfat. Därefter lagras vinet på använda och nya franska ekfat.

Turpino passar bra ihop med bland annat vegetariska rätter och sushi, vilket gör att det är populärt hos Querciabellas japanska kunder. Men det går även utmärkt att dricka till vissa kötträtter.

Querciabella ekologiskt vin snittar
Till vinet serverades italienskt inspirerade snittar.

Turpino-vinet är rubinrött till färgen, med en syrlig och lite fruktig doft. Det är välbalanserat och aromatiskt att dricka, med lätt syra och subtila tanniner. Namnet (i likhet med Mongrana) är en referens till 1500-talsdikten Orlando Furioso, skriven av Ludovico Ariosto.

Vi får förklarat för oss att Sebastiano (Cossia Castiglioni) har ett stort intresse för konst, kultur och arkitektur. Detta är också orsaken till vinernas artistiska etiketter och namn, som genomsyrar hela sortimentet.  Det är Sebastiano själv som har designat alla etiketterna, och tagit vissa av fotografierna, medan typsnittet har tagits fram av hans fru Jane Patterson, exklusivt för Querciabella.

Camartina

Som sista vin provar vi en 2011 Camartina, som består av 70 procent cabernet sauvignon och 30 procent sangiovese. Även Camartina tillverkas i en mindre upplaga och enbart under de år då druvorna når upp till önskad kvalitet.

Valentina förklarar att alla druvor kommer från ett speciellt område på sluttningar i Ruffoli, med särskilt gynnsam jordmån. Skörden görs för hand och druvorna får jäsa i öppna kar. Därefter lagras vinet 18 månader på barriquefat, följt av ytterligare ett år på ekfat för de bästa vinerna ur årgången. Ytterligare mognadspotential kan vara upp till 20 år.

Camartinan är mörkt röd och har en mjuk och fruktig doft. När vi provar årgång 2011 beskriver Valentina den som ”precis i början av sitt drickbarhetsfönster”, antagligen optimalt fyra till fem år senare. För dagen är vinet något kompakt, med fruktighet och tanniner som börjar mjukna. Det mår bra av att dekanteras, för att få ökad luftkontakt och därmed utvecklas i smak.

Camartina är i själva verket en sammansättning av två andra namn, som har haft stor betydelse för Querciabella genom åren: Casaocci, som var vinhusets allra första kontor, på den enda hektaren av odling, samt Martina – Sebastianos syster.

Tasting notes från oktober 2017.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *