Vinprovning med pinot noir från Kalifornien

För en tid sedan deltog jag i en vinprovning med utvalda pinot noir från Kalifornien, som anordnades av California Wine Institute. Provningen hölls i regi av den renommerade vinskribenten Bengt-Göran Kronstam och gick av stapeln under matfestivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården. Till vinerna serverades specialkomponerade kanapéer som tagits fram av stjärnkocken Ulf Wagner från Sjömagasinet i Göteborg.

Jag var nyss hemkommen från min första resa till Oregon, där vi hade provat en hel del pinot noir, och var såklart nyfiken på att se vad det var för eventuell skillnad mellan de två delstaterna, som gränsar till varandra på USA:s västkust.

Vi ska nog se till att du kommer till en kalifornisk vingård i framtiden.

Själva dagen i sig hade börjat ganska dåligt. Ett viktigt affärsrelaterat lunchmöte hade blivit inställt, efter att mitt tänkta lunchsällskap hade glömt bort det. Mötet blev aldrig av och så här i efterhand hade det nog inte gett så stor effekt i alla fall. Men det hade varit bra för att rensa luften. Hur som helst såg jag nu fram emot en eftermiddag som antagligen bara kunde bli bättre, inte minst i och med att det stod vinprovning på schemat.

Pinot noir från Kalifornien vinglas
Dagens uppsättning av viner.

Marimar Estate Don Miguel Vineyard

Det första vinet vi provar är en 2010 pinot noir från Marimar Estate Don Miguel Vineyard i Russian River Valley i Sonoma County, som är en del av vinregionen North Coast. Russian River Valley i sin tur är en av Kaliforniens AVA:s, American Viticultural Areas, ett officiellt avgränsat geografiskt odlingsområde som delar vissa viktiga egenskaper, till exempel klimat, jordmån eller tradition och historia.

Vinet är rubinaktigt rött med bruna toner i. Doften är söt och mild. Smakmässigt är det sött, med syra och inslag av jordgubbar samt mjuka tanniner. Gott och easy to drink. Bengt-Göran förklarar att vinet går bra att kyla lite och fungerar både tillsammans med fisk och kött, men passar särskilt bra ihop med kötträtter.

Pinot noir från Kalifornien odling i Oregon
Jag är nyfiken på hur pinot noir från Kalifornien kommer att skilja sig från de jag nyligen har druckit i Oregon, granndelstaten.

Calera

Nästa vin är en 2013 pinot noir från vinhuset Calera, som specialiserar sig på pinot noir från de kalkrika jordarna i AVA:n och regionen Central Coast. Här går färgen nästan lite åt hallon medan doften har viss skärpa. Smaken är syrlig och söt samt lite kryddig, även här med inslag av hallon.

Copain

Vi fortsätter med en 2012 pinot noir från producenten Copain Wines och deras serie Tous Ensemble, i det här fallet gjort på druvor från odlingar i AVA:n Anderson Valley, i regionen North Coast, norr om Sonoma och Napa. Detta vin har en mild doft och mild smak, med sötma, låg syra och subtila tanniner samt viss mineralitet. Relativt lättdrucket, för att vara rödvin.

Pinot noir från Kalifornien Ulf Wagner och Bengt-Göran Kronstam kanapéer
Till vinerna serverades specialkomponerade kanapéer som tagits fram av stjärnkocken Ulf Wagner.

Schug Carneros

Sist ut för dagen är också provningens äldsta vin, en 2009 pinot noir från Vingården Schug Carneros i Sonoma, också en del av regionen North Coast. Färgen är mörkröd medan doften är något skarpare samt tyngre och mer komplex. Smaken har låg sötma, viss syra, framträdande tanniner samt inslag av krusbärsliknande aromer.

Hög drickbarhet

Sammantaget konstaterar jag att alla de pinot noir-viner vi har provat är mildare och mindre komplexa än de jag drack i Oregon någon vecka tidigare, med lägre tanniner och mindre mineralitet. Samtliga var dessutom inbjudande och hade hög drickbarhet.

Pinot noir från Kalifornien Smaka på Stockholm
Provningen hölls under festivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården.

”Vi ska nog se till att du kommer till en kalifornisk vingård i framtiden”, säger min PR-kontakt på eventet. Det tycker jag själv låter som en mycket bra idé. Kalifornien är och förblir en av mina absoluta favoritplatser på jorden – i ganska gles konkurrens.

Tasting notes är från juni 2015.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *