Minisemester på Hotell Havsbaden

Spahotell i Roslagen Hotell Havsbaden spa

Hotell Havsbaden är ett spahotell i Roslagen, som är vackert beläget på en halvö vid havet i Grisslehamn. Hotellet grundades redan 1903 och återlanserades sommaren 2018 efter ett och ett halvt år av intensiva renoveringsarbeten. Under renoveringen utökades antalet rum från 55 till nuvarande 122 samtidigt som ett stort spa, en restaurang och flera terrasser byggdes till, bland många andra förändringar. Hotellet ägs sedan 2016 av Stefan Karlsson, som även driver ett antal andra hotell i norra delen av landet. Det var i och med ägarbytet som också ombyggnationerna gjordes.

Jag kommer till Hotell Havsbaden en lite kulen dag i juni. Efter incheckningen träffar jag Eva Stensö, som är hotellets florist och ansvarig för de många vackra och välskötta snittblommor, krukväxter och andra plantor som finns lite överallt på anläggningen. Eva berättar att hon började i fjol i samband med öppningen och tidigare har arbetat mycket med blommor vid sidan av sina ordinarie jobb, bland annat genom att ha egna utställningar. Utöver de drygt 80 vaserna i matsalen samt otaliga blomkrukor och arrangemang på de allmänna ytorna gör hon även buketter till bland annat konferenser, events och speciella tillfällen, som födelsedagar.

https://www.johannaelisabet.com/2019/07/11/spahotell-i-roslagen-havsbaden/
Överallt i hotellet finns det vackra snittblommor och krukväxter.

Rena Greklandskänslan

Efter att Eva har lotsat mig runt bland hotellets många skrymslen och vrår känner jag mig redo att utforska spaavdelningen. Här finns det en inomhuspool och en varm utomhuspool, tre små varma minipooler på en mysig liten terrass mellan husen, två jacuzzis och en varm minipool inomhus, en sval regndusch, ett kallvattenbadkar, ett kallt fotbad, torrbastu, aromabastu, infraröd bastu, ångbastu samt en vedeldad bastu på terrassen vid minipoolerna, som eldas igång på förfrågan. Utanför, i poolområdet och på gräset intill, står det solstolar, bord, stolar och stora solsängar, blandat med citronträd, hortensior, palmer och lavendelplantor, som ger en vacker inramning.

Jag fylls efterhand av en pirrande känsla, då vardagsstressen sakta börjar sippra ut ur kroppen.

”När solen skiner är det rena Greklandskänslan där ute”, säger Eva. Hon berättar att hon dagen innan har kämpat med att plantera om hortensior och palmer i stormbyarna, men nu är allt på sin plats i stabila krukor och planteringskorgar, trots att vinden fortfarande är ganska stark.

Förutom de gemensamma spalokalerna finns det också möjlighet att boka in sig för behandlingar, vilket görs direkt med terapeuterna. Dessutom kan man hyra ett privat rum med det gåtfullt klingande namnet Velvet, för två till åtta personer. I Velvet finns det ett antal stationer, med bland annat interaktiv massage och en kraftig dusch, som man genomför under ledning av spats personal. Eva berättar att de som har provat ”kommer ut som nya personer” efteråt, med sammetslen hy, därav benämningen Velvet, som är det engelska ordet för sammet.

Temperaturterapi i spat

Alla spats bastur har fönster, de flesta är till och med stora panoramafönster ut mot vattnet. Aromabastun är störst och har fönster åt två håll, i och med att den ligger på ett hörn. Den ska vara doftsatt med eukalyptus, men ärligt talat måste doften vara väldigt svag. För mig är den tyvärr knappt märkbar. Men bastun är trots det härlig att sitta i, inte minst för utsiktens skull. Den infraröda bastun är lite svalare och ganska skön att varva med, mellan torrbastun och aromabastun, som båda är/upplevs som relativt varma. Medan jag sitter där tillbakalutad på bänken fylls jag stegvis av en pirrande känsla, då vardagsstressen sakta börjar sippra ut ur kroppen.

Spahotell i Roslagen Hotell Havsbaden spa utepool
Utepoolen är behagligt uppvärmd.

Överlag känns spats alla temperaturer väl avvägda, både i pooler, duschar och bastuutbudet. Fotbadet är lagom kallt för att friska upp, men ger ingen köldchock, minipoolerna och jacuzzierna är tillräckligt varma för att man ska vilja sitta där länge och de stora poolerna har också en alltigenom angenäm temperatur, vilket inte är fallet på alla span.

Spahotell i Roslagen Hotell Havsbaden rum
Mitt rum är inbjudande, med balkong och utsikt mot hamnen.

Jag fyller på med ett glas vatten från baren, som även har försäljning av drycker och smårätter. Därefter slår jag mig ned i den ena jacuzzin för att runda av dagens besök. Från min plats i det bubblande vattnet har jag utsikt över det behagligt upplysta poolområdet och flera av sittgrupperna som står längs med fönstret. I en stol med ryggen mot mig sitter en dagspagäst som jag stött på tidigare vid det kalla badkaret. Jag noterar att han har en snygg, vältränad ryggtavla – ”ein hübscher Rücken kann auch entzücken”, som tysken skulle ha sagt.

Spahotell i Roslagen Hotell Havsbaden matsal
Från matsalen har man vacker panoramautsikt mot hamnen och byn.

Inbjudande rum med balkong och utsikt

Från spat promenerar jag upp till mitt rum, som ligger på översta våningen med utsikt mot Grisslehamns hamn, där det just nu byggs och repareras, vilket enligt Eva är sagt att det ska vara klart ”till sommaren”. Rummet är inbjudande och har en stor härlig balkong samt en bekväm säng med klädd sänggavel och väldoftande toalettartiklar från Rituals. Det finns inga faciliteter för kaffe och te men det kan man hämta dygnet runt utan kostnad från buffén i lobbyn, tillsammans med olika slags frestande bakverk och frukt.

Intill rumsnumret vid dörren står ett välkomnande rim, som är unikt för varje enskilt rum. Ett liknande rim finns även på fodralet för nyckelkortet. Efter att ha duschat och bytt om beger jag mig till restaurangen, där jag har en middag inbokad, som jag kommer att berätta mer om i ett separat inlägg.

Eva har tidigare visat mig det så kallade Albert Engström-rummet, som ligger i anslutning till restaurangens matsal. Rummet är dedikerat till den berömde konstnären och författaren med samma namn som kom till Grisslehamn år 1900. Det är inhyst i ett torn, som var en del av originalbyggnaden. Albert Engström-rummet används för mindre, privata sällskap. Det är väldigt vackert, i klassisk stil, med fönster åt alla håll utom inåt matsalen. I tornet finns också två sviter, med och utan privat jacuzzi. I (åtminstone) den ena av sviterna har man som gäst lämpligt nog även tillgång till en kikare, för att kunna njuta maximalt av den vidsträckta utsikten.

Följande morgon går jag ut och springer en sväng i hotellets natursköna omgivningar på Skatudden. Sedan är det dags för frukost. Den serveras som en generös buffé av hög kvalitet med varma och kalla, matiga och söta alternativ.

Roslagen Grisslehamn Albert Engströms museum
En av Grisslehamns mest kända sevärdheter är antagligen Albert Engström-museet.

En samlingsplats för kreativa

Efter frukost har jag en liten stund på mig att utforska Grisslehamn, vars mest kända sevärdheter antagligen är det säsongsöppna Albert Engström-museet och Albert Engströms ateljé, som ligger längst ut på en karg klippa vid havet, intill en av områdets många stränder och badvikar. I den lilla staden finns det också en borg, ett vackert kapell samt ett historiskt posthus, tillika Sveriges äldsta.

Det var faktiskt på grund av postgången mellan Sverige och Åland som samhället Grisslehamn blev till från början, vilket skedde 1756 när posten flyttades hit från Väddö. Flera av husen ramas in av syrenhäckar, som fortfarande står i blom, i och med att säsongen här är senare än i centrala Stockholm. Doften av syren kräver nog ingen större förklaring.

Roslagen Grisslehamn Albert Engströms ateljé
Albert Engströms ateljé ligger längst ut på en karg klippa vid havet.

Albert Engström var långtifrån ensam som kreativ om att låta sig inspireras av Grisslehamn. Hit kom genom åren också kända profiler som Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, August Strindberg och Wilhelm Moberg, flera av dem som gäster till Engström. ”Fast Strindberg gillade inte horisonten”, berättar Eva, som även pekar ut ett vackert gammalt trähus som tidigare ägdes av skådespelaren Krister Henriksson.

Roslagen Grisslehamn fiskbutik
Vägskyltning i Grisslehamn.

Bil, båt eller buss

Grisslehamn är en stad som vaknar till under sommarmånaderna. Längst in i viken vid hotellet befinner sig den pittoreska fiskehamnen, med autentiska båtar som fortfarande är i bruk. Här finns också minst en fiskbutik och ett par kaféer. Intill fiskehamnen och Hotell Havsbaden lägger Eckerölinjen till två gånger dagligen. Tillsammans med bil och landsvägsbuss är sjövägen ett av de huvudsakliga sätten att ta sig till Grisslehamn. Intill färjeläget och Hotell Havsbaden har designföretaget Edblad en stor flaggskeppsbutik i en träbyggnad, som tydligen var en del av det ursprungliga hotellet.

På tal om bil så har det blivit tid för avfärd. Jag hämtar upp resväskan och tar ett kort varv i hotellets lilla butik, där det bland annat säljs design, kroppsprodukter och lokaltillverkad choklad. Jag hinner även med att hälsa som hastigast på Linus Karlsson, nybliven hotellchef sedan tre veckor tillbaka.

Det är en ganska idyllisk roadtrip genom grönskande fält och skogar som väntar mig innan jag når E18 mot Stockholm. Himlen är mörk men då och då tittar solen fram i förstulna glimtar som lyser på ängsblommorna och de röda och gula husen med sina vita knutar. Det känns nästan som att Roslagen vill ta farväl och önska mig välkommen tillbaka en annan gång, genom att visa sig från sin bättre sida.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *