Vingårdsbesök på Masseria Altemura

Masseria Altemura är en vingård i Puglia, på den italienska ”klacken”, ungefär mittemellan de två hav som omger halvön, det Joniska havet och det Adriatiska havet. Den befinner sig därmed i hjärtat av odlingsdistriktet Primitivo di Manduria. Gården är ett självständigt företag och varumärke men ägs av den renommerade vingruppen Zonin 1821.

Vi anländer till Masseria Altemura en solig förmiddag i maj från Ostuni, där vi har tillbringat natten. På den skuggiga gårdsplanen välkomnas vi av vingårdens Managing Director och vinmakare, Antonio Cavallo.

Ursprungligen är en masseria en anläggning som används för till exempel jordbruk, vinodling och boskapsuppfödning. Masseria Altemura grundades redan på 1500- eller 1600-talet som en rikemansbostad. Zonin köpte gården år 2000. Idag består egendomen av den historiska masserian tillsammans med en modern produktionsanläggning som har byggts i liknande stil.

Masseria Altemura vingård i Puglia brunn
På den rofyllda innergården finns det en gammal brunn.

Inhemska druvor

Masseria Altemura sträcker sig över hela 270 hektar, varav ungefär 130 hektar är vinodling, 40 utgörs av olivträd och resten av säd och andra grödor. Antonio förklarar att fokus ligger på inhemska druvor, främst primitivo, som är Puglias signaturdruva, och fiano, men även aglianico, negroamaro och falanghina. Alla druvor som används för gårdens viner odlas här på plats, med syftet att visa fram regionens terroir.

Hos oss finns det rum för experiment.

Vi går in i den historiska masserian, som är byggd i tufo-sten, ett slags kalksten som ofta innehåller marina fossiler. Här finns ett litet kapell och en brunn, som är avstängd men har fullt drickbart vatten. Byggnadernas kanter är slitna av de hjulaxlar som har passerat genom alla år. I ett hörn finns det ett torn där man tidigare höll brevduvor, som kunde användas för att varna om till exempel fientliga styrkor var i antågande. Ett annat sätt att kommunicera över långa sträckor var med röksignaler, olika träslag gav olika färg på röken, vilket i sin tur hade olika betydelse.

Masseria Altemura vingård i Puglia vinfält
Närmast masserian odlas negroamaro och längre bort primitivo.

Skräddarsydd odling och skörd

Från innergården fortsätter vi ut till de närmaste vinfälten, där det odlas negroamaro och lite längre bort primitivo. Antonio förklarar att de vita och röda druvorna odlas på olika sätt. Till exempel låter man bladen sitta kvar som skydd för de vita druvorna medan bladen selektivt rensas bort hos de röda druvorna, för att tillåta solexponering under delar av dagen men skydda mot den starkaste eftermiddagssolen. Också blad under druvorna rensas bort selektivt, för att ge solen möjlighet att reflekteras mot marken och sedan träffa druvorna. Detta arbete görs till stor del för hand, eller med en maskin.

Masseria Altemura vingård i Puglia vinfält druvor
Kring druvorna rensas bladen bort selektivt för att ge önskad solexponering.

Skörden av de olika druvsorterna går även den till på olika sätt. Vissa aglianico-druvor och primitivo skördas för hand och resten med maskiner. Gällande vita druvor är det en fördel att skörda med maskin eftersom man behöver få in druvorna relativt snabbt från fälten till produktionslokalerna.

Vi promenerar vidare mot den nya byggnaden, där produktion och lagring går till. Antonio pekar på en liten fyrhjuling och förklarar att det är en sådan han använder sig av under sina inspektionsrundor på vinfälten. På helgen, när ingen annan är där, brukar han ”busköra”!

Masseria Altemura vingård i Puglia winery
Produktionsanläggningen är relativt nybyggd, med en stor terrass på taket.

Rum för experiment

Produktionsanläggningen består till stor del av hållbart inköpta material från regionen. På taket finns det en rymlig terrass där man ofta arrangerar events, till exempel utomhusbio med vin och tilltugg.

Vi passerar maskinen för rensning och krossning och kommer in i en lagringshall med tankar av rostfritt stål. Här får vi ett smakprov på ett fiano-vin från 2017, som har fått lagras på ek, istället för enbart rostfritt stål. ”Hos oss finns det rum för experiment. Det här skulle kunna bli en ny typ av fiano, vid sidan av vårt existerande vin”, säger Antonio.

Ett annat ”experiment” vi får testa direkt från tunnan är en primitivo från 2017, som har gjorts på sent skördade, torkade druvor och lagras i en liten tunna av fransk ek, som ett dessertvin. Vinet smakar sött, gott och aromatiskt. Till min förtjusning får jag med mig ett smakprov hem för att prova igen ett par veckor senare. Förutom de franska barrique-faten använder Masseria Altemura även större fat av slavonsk ek, beroende på vin och årgång.

Masseria Altemura vingård i Puglia aperitivo
Aperitivo med oliver och traditionella bakverk.

Aperitivo och meny i säsong

Det har blivit dags för lunch, som självklart inleds med aperitivo i äkta italiensk anda. Vi dricker två mousserande viner, saliente och rosén rosamaro, som vi även har provat under middagen föregående kväll. Båda två tillverkas enligt Charmat-metoden och rosamaro finns tillgänglig på Systembolaget. Antonio förklarar att det är ganska nytt och inte helt enkelt att producera mousserande vin i denna del av Italien, men att de är nöjda med resultatet hittills.

Masseria Altemura vingård i Puglia pasta
Den traditionella pastan orecchietti, som här serveras med en aromatisk och smakrik tomatsås.

Till aperitivon serveras oliver och små kex som heter taralli. Oliverna är väldigt friska och goda. Tydligen är Puglia Italiens största producent av oliver och olivolja. Antonio berättar att taralli-bröden är ett traditionellt bakverk. I Puglia var det vanligt att även kvinnorna arbetade ute på fälten, vilket gjorde att de inte hann med att baka varje dag. Därför bakade de torra bröd, som höll längre. Vissa av våra tarallis har blivit smaksatta med primitivo, som en twist på det klassiska receptet.

Lunchen inleds med en traditionell pastarätt från Puglia, orecchiette med en fantastiskt smakrik och aromatisk tomatsås. Tomater är en viktig råvara för Puglia och lagras enligt traditionen i klasar i källaren. Orecchiette betyder ”små öron” och syftar på pastans form. Den har ett behagligt tuggmotstånd och smakar hantverksmässigt.

Masseria Altemura vingård i Puglia antipasto
Ett urval av goda antipasto.

Efter pastan dukas det upp ett urval av smårätter, bland annat aubergine med kapris och paprika samt den klassiska mozzarellasorten burrata. Till efterrätt blir det färska jordgubbar, körsbär och kvitten.

Antonio berättar att menyn följer råvarornas säsonger och att många av rätterna är återskapade versioner av det som tidigare var fattigmansmat. Kock för dagen är Elisa, som förutom den goda maten även har åstadkommit en vacker och välkomnande dukning med bland annat servettbrytning i form av en ros. När hon ser hur jag och min kollega förgäves försöker identifiera hur hon har gjort vikningen kommer hon vänligt fram och visar oss tillrätta.

Masseria Altemura vingård i Puglia servett
Inte var dag man får en servett bruten som en ros.

Vinprovning

Till maten har vi provat oss igenom ytterligare ett antal viner. Först ut är det eleganta rosévinet Zinzula, som består till 100 procent av negroamaro och presenteras som en ”uppgraderad rosé” i en stilren och modern flaska. Namnet kommer från grottor i området, för att ge en lokal anknytning. Vinet har en vacker färg med koralltoner och doftar subtilt och friskt av blommor och bär. Smaken är aromatisk, med struktur och arom. Det är mycket gott och antagligen ett mångsidigt matvin.

Alessandra Zambonin, Zonins (dåvarande) press- och kommunikationschef, förklarar att Puglia generellt är en bra region för rosévin och att det är något Masseria Altemura vill jobba på att utveckla, trots att det finns utmaningar gällande reglementet för produktionen.

Nästa vin är en 2017 Negroamaro som har mjuk doft och smak. De som provar vinet till burratan berättar att den kombinationen ger upphov till oväntade smaknyanser hos negroamaron, med bland annat toner av choklad. Druvans namn betyder ordagrant svartsvart, men med svart från två olika antika språk, latin och grekiska.

Vin nummer tre är en 2014 Petravia, som är baserad på 100 procent aglianico och har en mörkt rubinröd färg. Doften är mjuk, med inslag av mörka bär. Smakmässigt är vinet kraftigt och robust, med tydliga tanniner. Rekommenderas att dricka till mat snarare än på egen hand. Namnet har att göra med de stenar som ofta återfinns på vinfälten i regionen.

Masseria Altemura vingård i Puglia masseria interiör
I den historiska masserian finns idag lokaler som används för olika typer av event.

Som fjärde vin provar vi en Altemura från 2016. Altemura är Masseria Altemuras flaggskeppsvin och består till 100 procent av primitivo di manduria. Kvällen innan har vi druckit samma vin men från årgång 2014. Altemura 2016 har en intensivt rubinröd färg med ljusare inslag. Vinet doftar aromatiskt och fruktigt medan smaken är mjuk och balanserad, med ganska mjuka tanniner.

Vi rundar av provningen med vinet Sasseo, från 2017, som görs på 100 procent primitivo och har en mörk, matt röd färg. Doften är fruktig och sötaktig. Ett kraftigt vin med mycket kropp och smak av mogen frukt i kombination med utvecklade tanniner. Namnet betyder ungefär ”stenig” och syftar på regionens jordmån, som består av en blandning av främst kalkrika jordar och röd lerjord.

Masseria Altemura vingård i Puglia espresso
Kaffe och keramik är två utmärkande produkter för Puglia.

Efter en obligatorisk espresso, som serveras i en vacker keramikkopp typisk för Puglia, tar vi farväl av Antonio och hans kollega, vinmakaren Marco Vesperini. Nästa anhalt på resan är den idylliska barockstaden Lecce.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Vingårdsbesök på Masseria Altemura”

  1. Men åh, det ser inte ut som att du hade en tråkig upplevelse 😛

    Det är en sån där resa som jag alltid sagt att jag vill göra, men som aldrig blivit av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *