Minibreak med middag och vinprovning i Lecce

Lecce Masseria Altemura valvbågar

Under en resa till Puglia nyligen besökte jag den renommerade vingården Masseria Altemura, som är en självständig del av vingruppen Zonin. Sista delen av resan tillbringar vi i staden Lecce, som ligger en kort bilfärd söder om Masseria Altemuras anläggning.

Lecce är känd för sin speciella barockarkitektur, som för den invigde är ganska lätt, dekorativ och detaljrik, liknande den barockarkitektur som återfinns i vissa delar av Sicilien. Den historiska stadskärnan är till stor del byggd i tufo, ett slags kalksten som ofta innehåller marina fossil. De flesta byggnaderna i den här delen av staden härstammar från 1400-talet till 1600-talet.

Utmärkande för stadsbilden är att den barocka arkitekturen bildar som en kompakt sammanhängande enhet, som aldrig tycks ta slut – oavsett hur länge man vandrar runt längs de slingrande gatorna. Här och där syns även romerska influenser.

Lecce Masseria Altemura torget
Katedralstorget är en av Lecces centrala sevärdheter.

Barockarkitektur och hemliga trädgårdar

En av de viktigare sevärdheterna är det centrala katedralstorget, med den mäktiga katedralen bland annat, vars klocktorn (från 1682) användes som vakttorn under första världskriget. Det som vid första anblicken tycks vara katedralens imponerande huvudingång är i själva verket en sidoentré. Huvudingången ligger istället på kortsidan, med en dörr som är skapad i modern tid.

Det är lugnt på torget när vi kommer dit och marken känns solvarm genom skosulorna. Vi stannar till vid en liten studio längs torgets ena kortsida, där det tillverkas föremål i papier maché, som är en stor hantverkstradition i Lecce. Ett annat hantverksföremål som är typiskt för hela regionen är den (ungefär) äggformade pumin, ett prydnadsföremål som ofta tillverkas i keramik och finns i otaliga utföranden, färger och storlekar – även som till exempel lampa eller värmeljushållare. Som jag förstår det är pumin en sorts lyckobringare, som även står för värden som fruktbarhet, välgång, framgång och hälsa.

Mitt rum på hotellet påminner lite om en balsal, med högt i tak och två balkonger.

Vår guide, Simona Melchiorre, berättar att bakom Lecces fasader döljer sig många vackra innergårdar och hemliga trädgårdar. Vissa kan man ana sig till genom att kika genom dörrspringor och över höga staket. Ett par dagar innan vårt besök har det till och med varit öppet hus hos alla trädgårdar, som arrangeras årligen av en förening för historiska byggnader.

Bed & Breakfast med balsalskänsla

Lecce har sammanlagt omkring 80 000 invånare, varav 10 000 i stadskärnan. Här finns bland annat en stor filippinsk befolkning och till kusten är det ungefär tio kilometer. Stadens namn betyder något i stil med ”olivträdsstaden”.

Lecce Masseria Altemura BnB Palazzo Belli panorama
Mitt rum på Palazzo Belli påminner lite om en balsal.

Under vår vistelse i Lecce bor vi på bed & breakfast-hotellet Al Duomo & Palazzo Belli, som noga räknat är två boenden intill varandra, med ett fåtal sviter/rum vardera. Själv bor jag i Palazzo Belli. Vi får en kort pratstund med Al Duomos ägare, Giovanni Bruno. Både han och hans partner, Mario om jag minns rätt, som äger Palazzo Belli, är advokater och driver sin hotellverksamhet vid sidan av, i sina respektive hus. Giovannis vardagsrum, där vi har samlats för en kopp kaffe, är eklektiskt och opulent inrett med exotiska färger och former, som ändå tycks hållas ihop av ett slags italiensk elegans.

Mitt rum på Palazzo Belli påminner lite om en balsal, med högt i tak och två balkonger, något större än franska balkonger. Tydligen är originaltaket dock ännu (mycket) högre och för framtiden finns det planer på att återställa det. Interiören känns lyxig och på samma gång hemtrevlig – som i någons hem snarare än på ett likriktat hotell.

Trots mina protester hjälper Mario mig med resväskan upp för de många trappstegen och förbi de fyra dörrar jag måste passera för att komma in på rummet. Därefter är det dags att göra sig iordning för middag. Restaurangen heter Da Alex Ristorante och specialiserar sig på fisk. Den ligger intill Lecces romerska amfiteater och Sankt Oronzo-torget, som är döpt efter stadens skyddshelgon, som även fungerar som skyddshelgon för staden Ostuni, där vi började vår resa till Puglia.

Traditionella rätter återupptäcks

Vi slår oss ned i den eleganta och moderna matsalen hos Da Alex Ristorante. En kypare kommer fram med bordsvatten, en korg med bröd samt oliver, olivolja och något mer tillbehör. Ett av bröden är det traditionella pucca, som bakas med oliver, lök och torkad tomat. Det är mycket saftigt och gott.

Lecce Masseria Altemura amfiteatern
Da Alex Ristorante ligger vid Lecces romerska amfiteater.

Som amuse-bouche får jag en liten klick bondbönspuré med konfiterad tomat och oliv, som också den smakar utmärkt. Vilket är tur eftersom jag (i egenskap av vegan) har beställt i princip samma rätt som huvudrätt: bondbönspuré med friarelli, en lokal cikoriasallad. Jag har tidigare under resans gång fått lära mig att denna rätt är traditionell fattigmansmat, som på senare år (tillsammans med flera liknande rätter) har återupptäckts av både kockar och foodies. Hos mig är den en klar favorit, som jag gärna vill prova att göra själv hemma.

Vinprovning med Ca Bolani

Till middagen provar vi två viner från vingården Ca Bolani, som också den ägs av Zonin, precis som Masseria Altemura. Ca Bolani ligger inte i Puglia utan i Friuli, i den nordöstligaste delen av landet. Det första vinet vi får in är en 100 procent pinot grigio, som är ljust till färgen och har en subtil doft som utvecklas mot lätt fruktighet. Smaken är frisk och aromatisk, med viss struktur.

Lecce Masseria Altemura Da Alex Ristorante
Vegansk traditionell rätt från Puglia, bondbönspuré med lokal salladssort och konfiterade tomater.

Nästa vin är Aquilis, en 2018 sauvignon blanc, som även är Ca Bolanis flaggskeppsvin. Aquilis har en gulaktig färg och en subtilt aromatisk doft. Smakmässigt är det friskt och krispigt, med struktur och mineralitet som utvecklas fint i glaset. Ett vin man kan sitta och smutta på länge. Och som passar bra till våra huvudrätter bestående av skaldjur, pasta och vegetariskt.

”Aquilis är en samtida tolkning av sauvignon blanc, som visar både lokala mineraler och internationell karaktär. I våra viner vill vi alltid lyfta fram respektive terroir. Ca Bolani kan man överlag sammanfatta som friskt och krispigt”, säger Alexandra Zambonin, Zonins (dåvarande) press- och kommunikationschef. Hon förklarar att sauvignon blanc är en druva som måste ledas åt rätt håll för att uppnå sin fulla potential.

Lecce Masseria Altemura frukost
Härlig frukost på Caffè Cittadine, med vegansk croissant!

Frukost på ett litet kafé vid torget

Vi avslutar middagen och återvänder till hotellet. Nästa morgon går jag upp tidigt för att gå ut och springa. Därefter beger jag mig till det mysiga kafét Caffè Cittadino, vid Sankt Oronzo-torget, som samarbetar med Al Duomo & Palazzo Belli för frukost. Jag beställer espresso med ångad sojamjölk, färsk apelsinjuice, kamomillinfusion och en vegansk (till min förtjusning) croissant. Personalen är trevlig, uppmärksam och informerad. Jag får noggranna instruktioner om hur länge infusionen bör dra innan jag dricker den och när jag frågar om veganska alternativ är det ingen tvekan om att servitören har koll på läget.

Lecce Masseria Altemura frukost exteriör
Från kaféts uteservering och ovanvåning har man utsikt mot folklivet på torget.

Från mitt bord vid ett idylliskt burspråk på övre plan har jag vacker utsikt över torget och folklivet på gatan utanför. Hemmavid har jag ingen större rutin med frukost tyvärr, utan det är något jag passar på att njuta lite extra av när jag är ute och reser. Rummet är tomt på folk och jag lutar mig tillbaka i den solvarma stolen för att dra ut på ögonblicket. Snart kommer vi att lämna Puglia för den här gången. Om bara några timmar går flyget tillbaka, från Brindisi till Stockholm Arlanda.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *