Vinprovning med Napa Valley

För en tid sedan deltog jag i en exklusiv vinprovning med viner från Napa Valley i Kalifornien, där syftet med provningen var att belysa regionens stora diversitet. Ärligt talat är Napa Valley också den av Kaliforniens vinregioner som jag känner bäst till, efter att ha bott en tid i relativt närbelägna Vacaville för ett par år sedan.

Kalifornien är en stor vinproducent globalt sett, fjärde störst efter Frankrike, Italien och Spanien. Hela 90 procent av det vin som tillverkas i USA kommer från Kalifornien. Napa Valley å sin sida står för småskalighet, och kvalitet framför kvantitet (därmed inte sagt att viner från övriga Kalifornien brister i kvalitet dock). Endast fyra procent av Kaliforniens årliga druvskörd sker i Napa Valley och omkring 95 procent av vingårdarna är familjeägda, varav flera med relativt liten produktion.

Napa Valley glas
Syftet med provningen var att belysa Napa Valleys stora diversitet som vinregion.

Stor mångfald av viner i Napa Valley

1981 blev Napa Valley Kaliforniens första AVA, American Viticultural Area. En AVA är ett officiellt avgränsat odlingsområde för druvor, som besitter specifika egenskaper av typen klimat, landskap, jordmån eller kulturell och historisk betydelse. För att ett vin ska få märkas med ett specifikt AVA krävs det att minst 85 procent av dess druvinnehåll kommer därifrån.

Napa Valley står för småskalighet – och kvalitet framför kvantitet.

I Napa Valley finns det numera inte mindre än 16 stycken AVA:s och många olika typer av jordmån, vilket talar för sig självt när det gäller möjligheten att producera ett stort utbud av viner i varierande stilar. En mångsidighet som vissa säger även matchar områdets invånare. Regionen som helhet har ett medelhavsliknande klimat, som är gynnsamt för vinodling. Här odlas mellan 30 och 40 olika druvsorter. De mest vanligt förekommande är cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, pinot noir, sauvignon blanc och zinfandel.

Hall

Vinprovningen ägde rum på Operaterrassen i Stockholm. Det första vinet vi provar är en 2016 sauvignon blanc från vinhuset Hall. Vinet har en ljus färg medan doften är rik och aromatisk. Smakmässigt är det rikt och fruktigt, med balanserad syra samt inslag av päron och mineralitet.

Napa Valley panel
Representanter för vinhusen Hall, Cakebread Cellars samt Grgich Hills Estate.

På plats från Hall är National Sales Director Heather de Savoye. Hon berättar att deras 2016 sauvignon blanc kommer från tre olika vinfält i ett lite kyligare område nära San Francisco Bay, med stor skillnad i temperatur mellan natt och dag under druvornas mognadsperiod, där de lite kyligare nätterna gör det möjligt att låta druvorna sitta kvar längre på vinstockarna. Vinet har inte eklagrats alls utan enbart lagrats på rostfritt stål. ”Napa Valley som vinregion har så många olika aspekter av utsökt smak att erbjuda”, säger Heather i en kommentar.

Cakebread Cellars

Nästa vin är en 2014 chardonnay från Cakebread Cellars, som för dagen representeras av Bruce Cakebread, President och Chief Operating Officer. Detta vin har en subtil doft med tydlig chardonnaykaraktär samt en rik och ganska komplex smak, med inslag av äpple och citrus. Senare under dagen provar jag även två sauvignon blancs från samma vinhus, 2007 och 2016. Det var intressant att känna skillnaden mellan de båda årgångarna, där 2007 är rikare och mer aromatisk medan 2016 har en friskare smak.

Napa Valley flaskor
Dagens lineup av flaskor.

Cakebread Cellars grundades 1973 och är baserade i Rutherford, med odlingar utspridda över hela Napa Valley. Fälten där druvorna för denna chardonnay har odlats befinner sig i AVA:n Los Carneros, som enligt Bruce är ett bra område för chardonnay, med eleganta viner som åldras väl. Druvorna handplockas och lagras åtta månader på ekfat, men utan att eken får ta över vinets fruktkaraktär.

Grgich Hills Estate

Efter Cakebread Cellars provar vi en 2014 chardonnay från Grgich Hills Estate. Färgen är åt det gyllene hållet, doften aromatisk och smaken aromatisk med en fin fruktighet av päron och vindruva.

Maryanne Wedner, Grgich Hills Estate Export & Sales Manager (som jag även har stött på vid en annan, senare provning), förklarar att produktionen sker ekologiskt, utan användande av kemikalier och utan malolaktisk jäsning. Hon beskriver vinet som elegant och ett bra matvin, med många kombinationsmöjligheter. Dessutom har det lagringspotential, vilket man har sett då man har öppnat gamla fat för att prova.

Napa Valley tilltugg
Efter den suttna provningen var det drop in, med provning och tilltugg.

Luna Vineyards

Från Grgich Hills Estate växlar vi nu över på röda viner och inleder med en nyligen lanserad 2014 Sangiovese Riserva från Luna Vineyards, som har en ganska ljus, röd färg och en något syrlig doft, med inslag av tanniner. Smaken är mjuk, med hög syra, fruktighet, mineralitet och mjuka tanniner.

Vingårdens representant berättar att sangiovese är en druva som behöver lite extra omsorg. Därför handplockas druvorna och sorteras manuellt. De kommer från en ganska liten odling. Om detta vin säger han att det är ett premiumvin som har rätt färg för sangiovese, ”man ska kunna se igenom det”.

Long Meadow Ranch

Vi fortsätter nu med en 2013 cabernet sauvignon från Long Meadow Ranch, som representeras av Brad Groper, Vice President of Sales. Vinet består av 86 procent cabernet sauvignon, 7 procent petite sirah och 7 procent petit verdot. Det är mörkt till färgen, med fruktig doft samt en aromatisk och fruktig smak med mjuka tanniner.

Napa Valley Operakällaren
Provningen hölls på Operaterrassen i Stockholm.

Brad förklarar att vingården är en historisk egendom från 1872, som är vackert och lite ensligt belägen i Rutherford. Den ägs sedan 1989 av familjen Hall. Förutom vin odlar man även bland annat oliver samt föder upp boskap, höns, kalkoner och hästar. Både jordbruket och vintillverkningen bedrivs ekologiskt. Dessutom finns det en restaurang, Farmstead, som serverar mat och dryck baserad på egenodlade råvaror. Efter själva provningen testar jag även en 2014 merlot från Long Meadow Ranch, som har en frisk syra och som Brad beskriver som ”a killer”.

Silverado Vineyards

Som sista vin för dagen serveras en 2013 cabernet sauvignon från Silverado Vineyards i Coombsville. Färgen är mörk och doften är djup och aromatisk, medan smaken är aromatisk och frisk med mineralitet och mjuka tanniner. Vinets sammansättning består av 88 procent cabernet sauvignon och 12 procent petit verdot.

Russel Weis, President för Silverado, berättar att vinodlingarna i Coombsville har en unik kalkrik jordmån, som har stor förmåga att binda vatten. Vinet vi provar har lagrats på fransk och amerikansk ek samt sägs få sin syra och energi från ”de dimmiga morgnarna” i området. ”Bara ett litet geografiskt avstånd ger stor skillnad på vinets karaktär”, säger Russel avslutningsvis.

Samtliga tasting notes är från december 2017.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *