Scandic lanserar hållbara cocktails

Scandic hållbara cocktails Tomorrow Collins

I slutet av juni lanserade Scandic Sverige fyra hållbara cocktails som till en del är baserade på restråvaror från hotellens frukost och barservice. Dessutom innehåller recepten flera ekologiska ingredienser.

De nya hållbara cocktaildrinkarna är framtagna av barteamet på Haymarket by Scandic i Stockholm och finns att beställa på alla Scandic-hotell i Sverige under sommaren. Scandic har sedan tidigare introducerat en rad åtgärder för att minska klimatavtrycket och bidra till en cirkulär omställning. Bland annat har man avskaffat vissa engångsartiklar och plastartiklar samt sett över rutinerna för att reducera matsvinn, till exempel i och med lanseringen av en ny grötfrukost i vintras.

Inspiration från frukostbuffén

Edward Hincks, assisterande barchef på Haymarkets bar Americain, berättar att inspirationen till de nya drinkarna framförallt kommer från hotellets frukost. Exempel på råvaror som används är kaffesump på bryggkaffe, skivad gurka, hallon och fruktskal.

Inspirationen till de nya drinkarna kommer framförallt från hotellets frukostbuffé.

Jag får tillfälle att testa Scandics nya cocktails under ett event i Haymarkets Grand Terrace Suite. Först ut är den söta och bäriga Razzycle, som består av ekologisk slånbärsgin från svenska Hernö, en hallonsirap gjord på överblivna hallon, limejuice och ekologisk blåbärsjuice. Drinken serveras med sugrör av halmstrån. Edward förklarar att Scandic testar sig fram med att hitta rätt alternativ till att ersätta plastsugrören, som bland annat vasstrån, metall och potatisstärkelse, som ändå ska ge en fortsatt bra smakupplevelse. Dessutom har man minskat ned på antalet drinkar som kräver sugrör, till exempel sådana med krossad is. Vill man som kund trots det ha ett sugrör till sin drink får man fråga efter det, vilket är bra eftersom det skapar en eftertanke.

Razzycle är väldigt god. Möjligen lite för ospritig för min smak. Men å andra sidan dricker jag sällan drinkar utan främst vin och sprit, straight up.

Flera ekologiska ingredienser

Nästa drink som Edward blandar är Green Giggle. Den baseras på ekologiska O.P. Anderson Petronella, med smak av äpple och kummin, en så kallad shrub på gurka och mynta, ekologisk cider från Calvadoshuset Boulard samt ekologisk fläderblomssaft.

En shrub är ett slags sirap med vinäger och socker som här görs på gurka och mynta som förlorat lite av sin fräschör och inte längre passar att användas som färska ingredienser. Jag tycker egentligen inte så mycket om gurka men ber att få smaka en klunk från en annan gäst. Green Giggle är fint balanserad utan att smaken av gurka tar över. Istället kompletteras den av de sötare ingredienserna. I slutänden vill jag knappt återlämna drinken till sin ägare.

En cocktail som jag inte testar är Ecospresso, vilket beror på att den bland annat innehåller grädde (och jag är vegan). Receptet består av egentillverkad cold brew, på kaffesump, egentillverkad kaffelikör, på kaffesump, vodka och kardemumma, samt ekologisk vodka från Koskenkorva. Detta toppas sedan med en grädde som infuserats med Amarula Vanilla Spice samt lite flingsalt efter behag. ”Det blir väldigt mycket kaffesump över efter frukosten”, säger Edward.

Egenhändigt blandad favorit

Den fjärde drinken, Tomorrow Collins, är också min favorit. Den får jag dessutom testa att blanda till själv. Basen är ekologisk gin från Hernö, som blandas med lime cordial som fått stå över natten. Därefter fylls glaset, till exempel ett vinglas eller annat kupigt glas, på med is och toppas sedan försiktigt med ekologisk kombucha med smak av granatäpple, alltså ett fermenterat te med flera positiva hälsoegenskaper. Edward förklarar att kolsyrade komponenter (som kombucha) bör man tillsätta efter isen, eftersom det annars kan bli en lite häftigare reaktion. Jag tänker på SIV-regeln från kemilektionerna i skolan, Syran I Vattnet, och undrar om det har något samband.

Scandic hållbara cocktails svit terrass
Jag tröttnar aldrig på utsikten från svitens terrass.

Tomorrow Collins är lite åt det farligt goda hållet. Jag föredrar att dricka den med sugrör, och återanvänder därför sugröret från Razzycle. Kombinationen av lime och granatäpple gifter sig väldigt väl.  Drinken är vackert garnerad med en torkad limeskiva, vilket är ett annat sätt för Scandic att minska svinnet i baren, eftersom torkade garneringsingredienser håller sig längre än färska frukter och bär.

”Det är intressant att tänka på att sprit i sig ofta är gjort på olika typer av restprodukter. Till exempel rom som görs på melass”, säger Edward avslutningsvis.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Foto av Johanna (två stycken): Rose-Marie Söderlund

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *