Löparhelg och hotellvistelse i Göteborg

För en tid sedan var jag i Göteborg för att springa Göteborgsvarvet. Göteborgsvarvet, ett halvmarathon, är ett av få tillfällen för mig att besöka Göteborg. Jag har sprungit det ett par gånger tidigare och brukar då bo på Svenska Turistföreningens hotell och vandrarhem STF Göteborg City Hotell, som ligger centralt, ett stenkast från centralstationen, shoppingstråken längs Östra Långgatan och Vallgatan samt Trädgårdsföreningens park.

Hotellet har som sagt både hotell- och vandrarhemsstandard, men jag brukar boka hotell. Rummen är kompakta och enkelt men funktionellt inredda i tre olika stilar, indelat efter våningsplan. Inredningen är inspirerad av den nordiska naturen och turistföreningens verksamhet genom åren. Färgskalan är harmonisk och nedtonad utan att kännas generisk. Det finns ett tydligt miljöfokus, med certifiering, pålitlig källsortering samt hållbart utvalda produkter.

Tillmötesgående personal

Jag ankommer något före ordinarie incheckningstid men receptionspersonalen lyckas ändå hitta ett rum som är städat och klart. Jag ber även om sen utcheckning, klockan tolv istället för elva, som är det ordinarie. Väl på rummet upptäcker jag en liten men otrevlig miss i städningen. När jag nämner det för personalen blir saken dock omgående åtgärdad, med flera vänliga ursäkter samt ett mellanmål från kafét som plåster på såren.

Göteborg STF City hotell kafé
Hotellets bistro/kafé har öppet dygnet runt. Sortimentet känns noga utvalt, med flera ekologiska alternativ.

Rummen är väl ljudisolerade vad jag kan märka och jag har inga problem med att sitta och jobba lite innan jag ger mig iväg för att hämta nummerlappen. På kvällen kopplar jag av med ett glas ekologiskt vin vid en fönsterplats i lobbyn över en bra (och otäck) bok (Den nionde graven av Stefan Anhem), som jag har lånat från hotellets stora bokbytarhörna.

Göteborg STF City staden 3
Göteborg visar sig från sin bättre sida denna löparhelg.

Jag sover gott och tar en promenad längs en fortfarande morgontrött Kungsportsaveny. Därefter är det dags för frukost. Den serveras som en noga utvald buffé av hög kvalitet, med flera ekologiska, veganska och vegetariska alternativ. Dock inget örtte noterar jag. Men det hade jag tagit med, för säkerhets skull.

Göteborg STF City staden Poseidon
Poseidon-statyn högst upp på Kungsportsavenyn är en symbol för Göteborg, men även en viktig punkt under Göteborgsvarvet.

Ett av världens största långdistanslopp

Göteborgsvarvet är ett av världens största långdistanslopp och en stor folkfest i Göteborg, med över 60 000 anmälda löpare och 200 000 åskådare längs med banan. Jag har anmält mig i sista minuten och hamnat i en sen startgrupp. Därför måste jag ta mig genom stadskärnan medan elitlöparna passerar där, och blir slussad av rutinerade funktionärer över Östra Hamngatan, där den berömda blå linjen har ritats upp för att markera loppets bana. Från domkyrkan får jag sedan åka med en jättefin historisk spårvagn, med personal i tidsenliga dräkter och nostalgiska pappersbiljetter (jag åker gratis med min nummerlapp för loppet).

Loppet går efter omständigheterna bra. Jag är nöjd, ganska peppad och samtidigt utmattad när jag går i mål på Slottsskogsvallen. De senaste säsongerna har jag haft lite problem med skador och annat, vilket gör att jag inte direkt kan satsa på personbästa utan snarare njuter av löpningen och den vackra bansträckningen. Veckorna innan har jag även sprungit Tjejmilen 21K och Kungsholmen Runt, så distansen börjar sitta i kroppen.

Göteborg STF City Göteborgsvarvet medalj
En medalj är visserligen bara ett materiellt föremål. Men den symboliserar betydligt mer än så.

Tillbaka på hotellet är jag trött men har en bra känsla inombords. Löpning har en helande effekt, även om jag tror att både min husläkare och min sjukgymnast skulle ifrågasätta påståendet. Jag rundar av kvällen i hotellbaren.

Följande dag ska jag ta tåget tillbaka till Stockholm och förbereda för nästa resa. Men innan dess har jag ett möte inbokat på Radisson Blu Scandinavia Hotel, som ligger en kort promenad från STF Göteborg City Hotell och nyligen har återinvigts, efter tre år av omfattande renoveringsarbeten.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *