Ett besök i trädgården Greenwood Terrace på Saint Lucia

Det karibiska landet Saint Lucia ligger som en del av ett pärlband av öar, strax ovanför Venezuelas kust, från Grenada i söder till Puerto Rico i norr. Det är ett mångsidigt resmål, med allt från lyxiga och romantiska all inclusive-resorter till rustik street food och gyllene sandstränder.

En vistelse är inte nog för att lära känna Saint Lucia, men det är vad jag har hunnit med hittills. Under den resan besökte vi bland annat Greenwood Terrace, i Marisule på nordvästra delen av ön.

Greenwood Terrace är ett slags botanisk och kulturell trädgård, där det odlas och växer drygt 240 olika sorters örter och växter. Anläggningen breder ut sig över ungefär 2000 kvadratmeter på den soliga sluttningen och inkluderar även ett litet museum som bland annat ställer ut traditionella redskap och klädesplagg. Dessutom lever i området mer än 20 fågelarter, varav vissa är endemiska.

Greenwood Terrace Saint Lucia bougainvillea
I trädgården växer bougainvilleas och hibiskus i flera olika färger.

Ett hav av botanisk kunskap

På Greenwood Terrace välkomnas vi av en elegant dam som jag vill minnas heter Erwin. Hon ledsagar oss vant genom den lummiga trädgården och berättar under tiden om de olika plantor som finns där och deras traditionella användingsområden, vilket i slutänden motsvarar ett smärre hav av kunskap.

Vissa av växterna här saknar engelska eller internationella namn.

Vi passerar bougainvilleas och hibiskus i flera olika nyanser av rosa, rött och gult. På en gammal trädstam har en kaktus slagit rot. Erwin förklarar att hibiskus används av rastafaripersoner för att tvätta håret. Man kan även ha plantan till att tvätta andra saker, som till exempel textilier.

Greenwood Terrace Saint Lucia bananer
På Saint Lucia finns det fem olika sorters bananer.

Fruktträd och medicinalväxter

Intill staketet står ett moringaträd, som är känt inom hälsokretsar för sina många välgörande egenskaper. Erwin berättar att på Saint Lucia är moringa så pass populärt att folk “pallar” det från varandras trädgårdar.

Här växer även mango stora som meloner, avokado, vars kärna tydligen ska gå att använda i smärtlindrande syfte, vid tandvärk och liknande, traveler’s palm, som kallas så eftersom det binder vatten i stammen, samt bananer. På ön finns det fem olika sorters banan. Green banana till exempel är en av komponenterna i nationalrätten green banana med saltfish.

Greenwood Terrace Saint Lucia örtagård
I främre delen av trädgården odlas örter, kryddor och medicinalväxter.

I främre delen av trädgården odlas örter, kryddor och medicinalväxter. Bland annat lagerblad, leaf of life, man better man, patjouli, japana och panadol. Den senare används för att behandla huvudvärk och migrän, men även som ingrediens i värktabletten med samma namn.

Lokala munsbitar

”Vissa av växterna här saknar engelska eller internationella beteckningar”, säger Erwin medan hon pekar ut några exempel på detta. Jag stannar till för att lukta på en vacker frangipaniblomma. Därefter fortsätter vi in i huvudbyggnaden. Här anordnas det även matlagningskurser med klassiska lokala recept. ”Som folk lagar mat hemma”, enligt Erwin.

Greenwood Terrace Saint Lucia frangipani
Jag stannar till för att lukta på en frangipani-blomma.

På terrassen har Erwins kollegor dukat upp några rätter och produkter för oss att provsmaka. Här finns bland annat fiskkakor, guavaost, som blir min favorit, frukten soursop, eller graviola, som har en söt god smak och sägs kunna stärka immunförsvaret samt ha positiv effekt på höga kolesterolvärden. Bladen används traditionellt mot insomnia. Till smakproven testar vi även varsitt shot rom, med kokosnöt och ingefära.

Greenwood Terrace Saint Lucia fiskkakor
Traditionella fiskkakor med kryddig sås.

Traditionella metoder smäller högre

Greenwood Terrace har ett modernt kök, men Erwin förklarar att de ursprungliga metoderna och redskapen smäller högre, som eldstaden foyé de fey, med sina tre stora stenar, tillagningskärlet coalpot, som tillverkas med stor skicklighet enligt urgamla tekniker, fou, en stenugn för att baka bröd, samt platene, som är en metallbehållare där man bland annat kan tillverka socker eller behandla kakaobönor. Utan dem ”har man inte lagat mat på riktigt”.  

Greenwood Terrace Saint Lucia guavaost
Guavaosten blir min favorit bland smakproven.

”På södra Saint Lucia brukar man tillaga en kokosnöt i platenen och ge som godis åt barnen. Då är de i sjunde himlen sedan”, fortsätter Erwin med ett leende. Ett annat viktigt historiskt föremål är lerbehållaren ger, som förr i tiden har använts till att samla in och kyla vatten, innan hushållen hade tillgång till ledningsvatten. Den är placerad ute i trädgården, tillsammans med de flesta andra av matlagningsredskapen.

Greenwood Terrace Saint Lucia mat
På Greenwood Terrace anordnas det även matlagningskurser.

En huvudbonad med avgörande betydelse

Vi avslutar vårt besök med att titta förbi museet. I ett av rummen visas Wob Dwiyete, Saint Lucias nationaldräkt. Den tillverkas i rutigt madrastyg, som är en del av arvet efter det tidigare franska styret. Hattarna kallas för Tet Maway. De är försedda med olika antal toppar, vilket ger olika betydelse. En topp innebär att bäraren är ensamstående, två toppar att man är gift, tre toppar att man är skild eller änka/änkling och en hatt med fyra toppar att man är ”öppen för förslag”.

Greenwood Terrace Saint Lucia soursop
Frukten soursop har en god söt smak och är känd för sina hälsobringande egenskaper. I bakgrunden skymtar en flaska bananketchup, som är en typisk lokal produkt.

Vi tackar Erwin och gör oss redo för nästa punkt på vårt ganska fullspäckade program. ”Livet är svårt nog som det är. Försök alltid att göra det lite enklare”, säger hon sakligt och vänligt, när vi tar farväl vid grinden.

Visningen av Greenwood Terrace anordnades av DMC-företaget Barefoot Holidays.

Foto: Johanna Bergström. Bilderna är tagna med en Olympus PEN-F.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *